INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, pentru mine, iulie este luna care imi trezeste cele mai multe amintiri. Scaldata de razele soarelui, memoria mea reinvie. Si nu numai atat.
Saptamana trecuta, una dintre vecinele mele de la bloc m-a luat cu ea la tara, la casa parinteasca. O zona de campie minunata, cu case cu un singur cat, cu ograzi spatioase si oameni harnici.
Pe marginea drumului stateau de straja corcodusi si pruni, cu rod bogat, lasandu-se prada razelor hulpave ale soarelui.
Ici-colo, bunicii cu nepotii veniti in vacanta scuturau fructele cu ajutorul unui cracan. Au trecut zeci de ani de cand ajutam si eu la culesul corcoduselor si al prunelor pentru tuica. Era ca un ritual pe atunci.
Dimineata, cand inca nu se usca roua, sau seara, aproape de asfintitul soarelui, gospodarii isi luau galetile si ieseau la poarta, scuturau copacii si apoi ingenunchiau. Atunci credeam ca le este mai usor sa adune fructele.
Mai tarziu, am inteles ca era modul de a-si exprima recunostinta pentru natura care le oferise toate acele roade. Era prima etapa a unui ritual vechi de zeci de generatii, poate, care se continua cu prepararea tuicii si mai apoi cu fierberea ei in serile geroase ale iernii.
Citește pe Antena3.ro
POVETE
|
PROSPETIME. Fragii nu se curata de codita decat dupa ce au fost spalati. Apoi se pun pe o hartie curata pentru a se zvanta de apa si abia dupa aceea li se scot coditele.
|