x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Roade aurii in lumina soarelui

Roade aurii in lumina soarelui

17 Aug 2005   •   00:00
Roade aurii in lumina soarelui
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, pentru mine, iulie este luna care imi trezeste cele mai multe amintiri. Scaldata de razele soarelui, memoria mea reinvie. Si nu numai atat.

Saptamana trecuta, una dintre vecinele mele de la bloc m-a luat cu ea la tara, la casa parinteasca. O zona de campie minunata, cu case cu un singur cat, cu ograzi spatioase si oameni harnici.

Pe marginea drumului stateau de straja corcodusi si pruni, cu rod bogat, lasandu-se prada razelor hulpave ale soarelui.

Ici-colo, bunicii cu nepotii veniti in vacanta scuturau fructele cu ajutorul unui cracan. Au trecut zeci de ani de cand ajutam si eu la culesul corcoduselor si al prunelor pentru tuica. Era ca un ritual pe atunci.

Dimineata, cand inca nu se usca roua, sau seara, aproape de asfintitul soarelui, gospodarii isi luau galetile si ieseau la poarta, scuturau copacii si apoi ingenunchiau. Atunci credeam ca le este mai usor sa adune fructele.

Mai tarziu, am inteles ca era modul de a-si exprima recunostinta pentru natura care le oferise toate acele roade. Era prima etapa a unui ritual vechi de zeci de generatii, poate, care se continua cu prepararea tuicii si mai apoi cu fierberea ei in serile geroase ale iernii.

Dar noi sa ne intoarcem la soarele lui Cuptor, la culesul corcoduselor… Tin si acum minte cum ne chinuiam sa rasturnam galeata cu prune si corcoduse peste buza putinii, ridicandu-ne pe varful picioarelor desculte. Locul unde bunicul tinea putinele si butoaiele, o paierie, avea drept podea pamantul rece. O bucurie in zilele de vara. Mai ales dupa ce dadeam zor sa culegem mai repede corcodusele, ca s-o zbughim la garla. (Matusa Elvira)

POVETE
PROSPETIME. Fragii nu se curata de codita decat dupa ce au fost spalati. Apoi se pun pe o hartie curata pentru a se zvanta de apa si abia dupa aceea li se scot coditele.

RACIRE. Pepenele rosu sau galben poate fi racit si fara a folosi frigiderul. Pentru aceasta se infasoara intr-o carpa muiata in apa rece, sarata, apoi se asaza in curent. Indata ce carpa s-a uscat, se va inmuia din nou.

PASTRARE. Dulceata se pastreaza intr-o incapere uscata si racoroasa, temperatura optima fiind de +10-15°C. La o temperatura mai joasa exista sanse foarte mari sa se zahariseasca.

CURAT. Cand se serveste dulceata din borcan, nu se foloseste decat o lingurita perfect curata si fara a fi uda, in caz contrar dulceata se va zaharisi.

PREPARARE. Gemul este gata atunci cand, punand o cantitate mica pe o farfurioara, dupa ce s-a racit, se trage pe mijloc o line cu varful linguritei si marginile nu se aduna la loc.

SUC DE ROSII. Timp de cateva zile, sucul de rosii se poate pastra si fara conservant, cu conditia de a-l tine la rece si bine acoperit.
×