x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Roadele Nilului

Roadele Nilului

23 Noi 2004   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VIORICA ROMASCU

Click pentru a mari imaginea
In tara Egiptului pare sa dainuie si acum misterul din perioada lui antica. Piramidele sunt o marturie de necontestat a unei civilizatii de mult apuse, dar plina de mister si de neelucidari. Aici, un loc aparte l-a avut cultul mortilor. In perioada de dinaintea aparitiei piramidelor, cei morti se ingropau inca in morminte de nisip, alaturi de cateva dintre obiectele folosite in timpul vietii, de genul vaselor de lut. Locul se numea "mastaba" (in araba se traduce "bancheta"), de forma trapezoidala, construita din caramizi nearse si apoi din piatra. Rudele celui decedat depuneau la intrarea in mastaba ofrande de carne, prajituri, bere, ardeau tamaie, faceau libatiuni pentru setea si foamea celui mort. Apoi se rugau zeilor pentru sufletul celui decedat. Se credea astfel ca sufletul Ka vine sa dea viata si sa insufleteasca statuile si picturile de pe peretii din interiorul mastabei…

Apoi, intr-un mod absolut miraculos, in arhitectura antica egipteana apare acea "casa a mortilor", unica pe glob in ceea ce priveste reprezentarea: piramida. O prima forma perfecta a acesteia apare pe timpul regelui Keops, timp in care piramida ajunge la dimensiuni considerabile. In general, piramidele sunt alcatuite dintr-o camera funerara, in care se afla mumia defunctului, o camera zidita a statuilor insufletite de asa-zisul suflet Ka al defunctului si o capela care se afla destul de departe de camera zidita. In aceasta capela, rudele si preotii cultului funerar vin sa oficieze libatiuni, tamaieri, sa aduca ofrande si sa pronunte ritualul magic ce va da viata celui mort. In toate piramidele ce au fost cercetate de arheologi s-au descoperit marturiile unei civilizatii bogate in magie si mister, civilizatie care s-a bucurat de roadele vaii Nilului. Aceste marturii sunt semnalate indeosebi prin picturile de pe peretii mormintelor, fie ele mastabe sau piramide.

Click pentru a mari imaginea

Am putea spune ca multe dintre traditiile culinare egiptene s-au pastrat inca din acea vreme. Spre exemplu, mancarea si bautura de baza a egiptenilor, painea si berea, erau consumate de lucratorii care ajutau la inaltarea piramidelor. Picturile infatiseaza uneori felul in care se prepara mancarea. Avem marturii ca vechii egipteni preparau un fel de bere foarte buna la gust. Este drept insa ca nevoia de a se feri de molime i-a facut sa prepare aceasta bautura, pe care o beau in loc de apa. Dincolo de aceasta, de pe vremea colonizarii Egiptului s-au facut simtite influentele mancarurilor turcesti (300 de ani de ocupatie turca), preparatele din peste fiind un exemplu in acest sens. Pentru ca nu aveau zahar, egiptenii bogati foloseau ca indulcitor mierea, iar cei saraci indulceau cu sucuri de fructe sau curmale. Egiptenilor le placeau gusturile puternice, cum ar fi acelea de usturoi sau ceapa. Ei credeau ca aceste vegetale sunt bune pentru sanatate. Mai mancau mazare si fasole boabe, salata verde, castraveti si praz. Vegetalele le consumau cu ulei si otet. Smochinele, curmalele, rodiile si strugurii sunt fructe caracteristice zonelor calde. Doar cei bogati isi permiteau sa faca vin din struguri.


Makluba

  • Ingrediente:
  • carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez si ceapa.

  • Preparare:
  • Se pune la fiert carnea de pui, se taie o ceapa solzi si se pune in oala. Separat se taie cartofii rondele, la fel si vinetele, iar impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Se ia o oala mai mare, in care ingredientele se pun astfel: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi carnea, un strat de orez, conopida si vinetele si din nou orez. La urma se ia zeama in care a fiert puiul si se condimenteaza, apoi se adauga peste ingrediente in oala. Cand este fiert orezul si nu mai este apa, se stinge focul. Se serveste calda, cu iaurt si salata.

    Orez fiert egiptean

  • Ingrediente:
  • 225 gr orez, jumatate litru apa, doua lingurite de vegeta, 25 gr unt sau margarina.

  • Preparare:
  • Se fierbe apa cu vegeta. Se spala orezul si se lasa sa se scurga bine. Se incinge pana se rumeneste usor. Se pune restul de orez si se amesteca un minut. Se toarna apa cu vegeta. Se pune capacul. Se lasa sa fiarba, fara sa se amestece, cam 12 minute. Orezul trebuie sa fie uscat si stralucitor.
    ×