x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rodul de aur al toamnei

Rodul de aur al toamnei

de Simona Chiriac    |    25 Oct 2006   •   00:00
Rodul de aur al toamnei
DICTIONAR GASTRONOMIC
Gutuia este un fruct mare, de culoare galbena, acoperit cu puf. Are gustul acru-amarui, astringent, si un parfum deosebit. Este originara din Persia, Anatolia, Macedonia si Grecia si nu de putine ori a purtat numele de "marul de aur". De fapt, se pare ca Paris i-a oferit Afroditei nu un mar de aur, asa cum spun legendele grecesti, ci o… gutuie. Poate si de aceea acest fruct era considerat simbolul fertilitatii, iar tinerele mirese din Grecia primeau ca dar de nunta gutui. Si tot de gutui este legat si mitul copiilor inteligenti care se nasc atunci cand mama mananca foarte multe fructe de acest fel.

Dar cum se pot prepara gutuile? Apicius, celebrul bucatar din Antichitate, obisnuia sa le prajeasca in ulei incins, adaugandu-le praz si miere. Pentru a le conserva, tot el gasise o solutie ingenioasa. Le scufunda, cu tot cu frunze si codite, intr-o baie de miere diluata cu vin foarte aromat, ce purta numele de "defrutum". O data cu trecerea timpului, gutuile se vor pastra intr-un amestec parfumat de miere si otet.

Variante aromate

Pe Coasta Africii, in Maroc, se prepara "tagines", o tocana ce are printre ingrediente gutui, carne, fructe deshidratate, condimentate din belsug cu scortisoara si usturoi. In Iran se pregatesc gutuile alaturi de carne si fructe acrisoare sau se umplu cu carne. De cele mai multe ori, gutuile se folosesc pentru obtinerea dulceturilor, a gemurilor si a jeleurilor. Datorita continutului mare de pectina, nu este deloc dificil sa umpli borcane incapatoare cu dulceata delicioasa.

Daca ai rabdare si doresti sa prepari o garnitura pe masura celor mai rafinate gusturi, tot ce ai nevoie sunt portocalele si gutuile zemoase. Dupa ce se taie in cuburi mai mari, se pun la fiert intr-o tigaie in care s-a adaugat putina apa. Dupa ce s-au inmuiat, se scurg si se amesteca bine cu apa si zahar. Se mai lasa pe foc inca doua ore, apoi se adauga cateva picaturi de apa de petale de portocale. Compozitia se toarna intr-un vas uns cu ulei pe margini, se acopera etans si se pastreaza timp de trei saptamani. Se serveste alaturi de fripturi sau alte preparate pe baza de carne. Asadar, dulceata, gem, jeleu, mancare… Ce ar putea lipsi? Ce-ati spune de o cana cu ceai, din ce altceva decat… gutui. In secolul al XVIII-lea, coreenii au descoperit savoarea ceaiului de fructe. Iar printre sortimente se numarau lamaile, perele, ciresele, capsunile, piersicile, pepenii si nelipsitele gutui.

GUTUI-SURPRIZA
  • Ingrediente: 4 gutui, 100 g migdale, doua linguri cu miere, stafide, zahar pudra, zahar vanilinat si scortisoara.
  • Preparare: Gutuile se spala, se indeparteaza puful, se taie cate un capacel si se scot cotoarele. Se amesteca stafidele cu mierea si cu migdalele prajite si macinate. Cu aceasta compozitie se umplu gutuile, se asaza intr-o tava unsa si se coc in cuptor. Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar amestecat cu scortisoara si zahar vanilinat.
  • catina
    Arbust spinos cu fructe mici, galben-portocalii, cu un continut ridicat de vitamina C.
  • caus
    Vas de lemn, in forma de cupa sau lingura, folosit pentru a lua faina sau grauntele; cantitatea de apa, faina sau graunte care intra intr-un caus.
  • ecler
    Prajitura pregatita din aluat de gogosi, de forma alungita, care se umple cu crema si se acopera cu ciocolata sau glazura.
  • enologie
    Stiinta care se ocupa cu vinificatia si cu studiul produselor derivate ale viei si ale vinului.
  • iutari
    Ciuperci comestibile cu palarie galbuie, cu carnea alba, iute la gust.
  • ×
    Subiecte în articol: gutuile