x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Roma te imbie

Roma te imbie

de Cristina Andreea Calin    |    06 Sep 2006   •   00:00
Roma te imbie
EUROPA GURMANDA - ROMA
"Toate drumurile duc la Roma" e o vorba pe care am auzit-o demult, dar a carei semnificatie nu am inteles-o decat dupa ce am invatat ceva istorie. Arta in toate formele ei de manifestare, sport, literatura, stiinte, cultura gastronomica… Toate le puteti gasi in acest minunat oras in cele mai rafinate forme de exprimare. Fie ca sunt vestigii ale unui trecut glorios, fie ca sunt explorate de contemporani, toate aceste manifestari ale frumosului pot fi intalnite la Roma.

MONUMENTE. Probabil ca unui turist nu i-ar fi de ajuns o zi pentru a putea vizita toate monumentele Romei. Piazza di Spagna, Fontana di Trevi, Piazza Navona, Colosseum, Columna lui Traian, Bazilica Sfantul Petru, Forumul Roman sau Panthenonul sunt doar cateva dintre atractiile acestui oras. Mari personalitati ale culturii mondiale si-au pus amprenta asupra Romei. Daca l-am mentiona doar pe Michelangelo Buonarroti, am spune foarte multe. Cicero, Constantin cel Mare, Virgiliu, Ovidiu, imparatul Cezar sunt doar cateva personalitati care au facut din Roma "orasul etern".

Roma nu o poti vizita fara sa nu intri intr-o cafenea, intr-o pizzerie sau intr-o trattoria. De asemenea, in capitala Italiei poti gasi o multime de piete. Vanzatorii iti ofera o varietate extraordinara de fructe si legume proaspete. Aceasta bogatie se reflecta si in meniurile restaurantelor din oras, care te imbie cu tot felul de bucate specifice locului.

Unul dintre cele mai renumite si mai vechi localuri din Roma este "Checchino dal 1887". Acesta este de cinci generatii sub administrarea familiei Mariani, care a incercat sa pastreze in meniu bucate traditionale. Astfel, va puteti delecta cu "coda alla vaccinara" (coada de bou inabusita) sau "abbacchio alla cacciatora" (miel inabusit). De altfel, aceste feluri de mancare au fost inventate aici cu mai bine de un secol in urma.

PREPARATE. Daca pe usa unui restaurant veti vedea inscriptionat "pizza a taglio" sau "pizza rustica", fiti sigur ca acolo puteti comanda pizza "la felie". La "tavola calda" puteti lua la pachet mancaruri gatite calde, dar exista in local si mese unde te poti aseza. Osteria, trattoria si ristorante sunt denumirile pentru localuri. Daca vrei o portie de spaghete si un pahar cu vin, poti intra in osteria. Trattoria este un tip de local traditional italienesc, asemanator cu o taverna. Ristorante sunt cele mai elegante localuri, unde poti manca preparate luxoase.

Pentru turistii sositi la Roma exista "menu del giorno". Acesta acopera toate preparatele specifice zonei, oferind si un pahar cu vin. O alta varianta pentru vizitatori este "menu a prezzo fisso" (meniu la pret fix), care nu ofera vin, dar care contine preparate mult mai bune decat cele din "menu del giorno".

Calator pentru prima data prin Roma, nu trebuie sa treci pe langa San Pietro in Vincoli (catedrala ce il adaposteste pe Moise, una dintre capodoperele lui Michelangelo), fara sa pasesti sfios inauntru. Doar asa vei fi martorul vietii ce se naste din piatra. Tot ca un triumf trebuie privit Colosseumul, amfiteatrul roman ce inca biruie timpul

LEGENDA GEMENILOR
Potrivit traditiei, la 21 aprilie 753 i.Hr., Romulus si fratele sau geaman Remus au intemeiat orasul Roma in locul unde fusesera alaptati de o lupoaica. Romulus si Remus au fost fiii lui Rhea Silvia, fiica Regelui Numitor din Alba Longa. Numitor fusese ucis de catre fratele sau mai mic Amulius, care a obligat-o pe Rhea Silvia sa devina vestala, pentru a nu putea da nastere unor urmasi. Totusi, ea a ramas insarcinata cu zeul razboiului Marte si i-a adus pe lume pe Romulus si Remus. Amulius a cerut ca sugarii sa fie inecati in Tibru, insa au supravietuit si au ajuns la mal la poalele Muntelui Palatin, unde au fost alaptati de o lupoaica pana cand au fost gasiti de ciobanul Faustulus. Dupa ce si-au aflat originea, ei au atacat orasul Alba Longa si l-au ucis pe Amulius. Dupa aceea gemenii au intemeiat un oras pe locul in care fusesera salvati cand erau copii. Totusi, la scurt timp, au ajuns sa se certe, si Remus a fost ucis de fratele lui. Romulus a devenit astfel conducatorul asezarii, care a fost denumita Roma.

×
Subiecte în articol: roma