x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Romanii de afara

Romanii de afara

31 Iul 2004   •   00:00

O data cu lansarea concursului zilnic cu premii Bag-in-Box, am intrat intr-un dialog cu cititorii. Asteptam, intr-un fel, ca aceasta moderna "jucarie" de 3 litri sa atraga un numar oarecare de raspunsuri standard, tintite pe obtinerea celor "douazeci si patru de pahare".

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Surpriza placuta a fost avalansa unor raspunsuri coerente, cu aprecieri personale care depaseau limita minimala impusa de regulamentul concursului. Asta mi-a reconfirmat ideea ca portretul iubitorului de vin ar trebui multiplicat si folosit ca model autentic pentru corectia celor care-si gasesc idolii doar in decorul artificial al emisiunilor mondene. Atata vreme cat exista oameni curati, cu drag de valori autohtone, nefardate si neconfectionate, Romania mai are o sansa. Sa ne bucuram si sa avem grija ca aceasta sansa sa nu piara.

Speranta pierduta a determinat multi romani "sa plece". Scrisorile lor m-au emotionat cel mai mult. Concluziile grabitilor cu sabloane cum ca emigrantii nu si-ar iubi tara sunt infirmate de randurile lor, care dovedesc contrariul. Simplul fapt ca citesc presa romaneasca inseamna ca ei se uita inapoi, indraznind sa spere la mai bine pentru tara. Ei au inteles ca binele unui stat se sprijina pe tezaurul realizarilor nationale. Vinul - incontestabil - face parte din acest tezaur. Ei au inteles ca golul lasat in suflet de imbratisarea despartirii de parinti si de prieteni n-ar putea fi umplut decat cu bucuria reusitei. Nu le pot da dreptate nici celor care-i blameaza, reprosandu-le intr-o logica de tip "voi n-ati mancat salam de soia" ca s-ar infrupta culpabil din galantarul garnisit cu bunatati ale Occidentului. Gandul lor bun se simte tocmai pentru ca citesc povestile noastre cu vin romanesc, fiind inconjurati de toate elitele mondiale ale vinului. Dar asa cum nu se uita vocea calda a mamei, tot asa nu se stinge gustul Romaniei. Si vinul nostru, acest gust il are. Sunt bucuros ca "romanii de afara" nu si-au alterat identitatea si, totodata, sunt trist ca ei nu sunt acasa. La fel cum nu vor mai fi nici miile de tineri care pleaca.

Acestora ce sa le spunem? Sa paraseasca Romania si s-o priveasca de la distanta, asa cum ai face cu un tablou? Poate armonia acestei tari se vede mai bine din departare. In numele bunicilor care stiu ca poate nu-si vor mai revedea nepotii plecati in America, in numele mamelor pentru care Italia, Franta, Germania, Spania par la capatul lumii, in numele tatilor induiosati de poza fiicei din Australia, salut cu caldura pe toti romanii din toate colturile lumii: Bine v-am regasit!

PS: … As vrea sa nu uitati: complice pentru aceasta intalnire a fost vinul!

Premiem cititorii fideli!

In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi cu atentie editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare. Raspunsurile le puteti trimite prin e-mail la: gastronomie@jurnalul.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar numele lor vor fi publicate in editia de marti a fiecarei saptamani.

Intrebarea de astazi este:

Enumerati cateva evenimente din viata omului in care vinul este prezent.

Raspunsul il gasiti in editorialul de ieri. Premiul se ridica de la Galeria Vinexpert, Bdul Octavian Goga nr. 24, Bucuresti sau de la Atelier Vinexpert - Unirea Shopping Center.
×
Subiecte în articol: gastronomie