CALENDAR GASTRONOMIC
A treia marti de dupa Duminica Pastilor este o zi cu semnificatii aparte. Numita si Martea Dracului sau Ropotinul testelor, este ziua in care ritualurile magice sunt atat de puternice, incat pot salva lumea.
Nu stim exact care au fost radacinile acestei sarbatori. Unele variante fac referire la un vechi zeu al ploii, numit Caloianul. Interesant este ca, spre deosebire de alte divinitati, el moare si renaste in fiecare an o data cu prima ploaie. Alte variante spun ca Ropotinul este sarbatoarea Diavolului, care de-abia asteapta ca in aceasta zi, de 9 mai, oamenii sa leneveasca. Pentru a-i zadarnici planurile, crestinii muncesc mai cu sarg de dimineata pana la asfintitul soarelui.
Scopul ritualurilor magice din aceasta zi este eliberarea lumii de puterea raului. Astfel, se construiesc teste, cuptoare mobile din pamant. Cate cuptoare se fac, atatia diavoli sunt omorati. Ritualul are ca punct de plecare credinta populara conform careia testul (inchipuit ca o palarie) il poate tine captiv in interior pe Diavol, iar acesta nu mai calatoreste nestingherit prin lume, ademenindu-i pe oameni.
Cum se procedeaza? Mai intai, femeile se strang laolalta si petrec cu mancare si bautura. Apoi strang pamant mai nisipos, il umezesc cu apa, adauga si balegar, il bat cu betele si il calca vartos in picioare. In confectionarea testului se foloseste pamant, pentru ca, in felul acesta, Diavolul sa fie apasat de o greutate foarte mare si sa nu mai aiba cale de scapare. Pamantul se calca in picioare si se bate cu betele ca sa-i fie invatatura de minte. De abia apoi se trece la modelarea testului in forma de palarie. Se lasa sa se usuce timp de trei zile si se da cu var. Ca sa nu crape testul si ca sa se aureasca frumos painea inauntru, se infig ramurele verzi si flori pe margine, iar la sfarsit se stropeste cu vin. O data cu aceasta sarbatoare a Ropotinilor "se da dezlegare" la repararea caselor. Pana atunci era interzisa lipirea peretilor cu chirpici. De asemenea, este bine sa se lucreze din toate cate ceva, ca sa fie cu spor. In felul acesta, gospodarii vor avea din belsug grane in hambare si paine pe masa.
|
CALOIANULIn unele sate din campie, in a treia marti de dupa Pasti, se invoca ploaia. Fetele fac o papusa din lut, o imbraca si o asaza intr-un sicriu impodobit cu coji de oua rosii si flori. Purtand in maini lumanari aprinse si cu mare tristete, fetele vor ingropa Caloianul pe un camp sau la malul unei ape. Dupa trei zile, merg impreuna si il dezgroapa, apoi il petrec pana in sat, unde, cu jale mare, il arunca intr-o fantana. La sfarsit se face pomana Caloianului, mesele fiind pline cu bucate. Exista credinta ca, odata acest ritual magic indeplinit, vechea divinitate a ploii va renaste si-si va trimite apele binefacatoare asupra satului. |
3-9 MAI
| |||
|
Citește pe Antena3.ro