Cornelia Ghişoi este prima Lady Chef a României şi a Europei de Sud-Est. Ca ea nu mai este un alt maestru în artă culinară. Nu femeie. A învins într-o lume în care se spune: "Bărbaţii sunt cei mai buni bucătari", deşi la cratiţă sunt mai mereu tot femeile.
Titlul abia câştigat n-a schimbat-o deloc. A rămas aceeaşi doamnă caldă, plăcută, deschisă şi oricând gata să-ţi mai spună un secret din multele descoperite într-o viaţă de muncă în bucătărie. Nu crede în secretele care ţin închisă uşa marilor maeştrii pentru publicul larg.
"Eu cred că dacă îţi dezvălui secretele te obligi să creezi ceva nou, să faci un pas înainte. Şi acesta este poate unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa unui chef şi nu numai", a explicat pentru Jurnalul de Bucătărie Cornelia Ghişoi. După zile de nesomn şi muncă grea printre oameni care de prea multe ori n-au ghicit oboseala din spatele zâmbetului amabil, Cornelia Ghişoi te întâmpină cu căldură. Bucătăria este pasiunea ei de o viaţă.
"Dar fără susţinerea soţului meu n-aş fi reuşit. M-a susţinut necondiţionat, mereu. Şi îi mulţumesc. Am intrat în bucătărie la 16 ani. Am 25 de ani de muncă şi pasiune în domeniu. Asta e cheia succesului. Trebuie să iubeşti ceea ce faci. E o viaţă grea, o muncă ce începe dimineaţa şi se termină de multe ori în noapte", dezvăluie Cornelia Ghişoi.
Crede cu tărie că emoţia de a fi femeie, mamă şi soţie se trăieşte mai mult prin arta culinară şi că, după atâţia ani, locul de "lady chef" este unul binemeritat, câştigat oarecum în numele tuturor femeilor, cu atât mai mult cu cât rolul de a hrăni o familie revine de cele mai multe ori tot femeii. Or, asta înseamnă să pui şi suflet, spirit, subliniază Cornelia Ghişoi. Şi te mai îndeamnă joaca cu această idee să continui drumul şi să te gândeşti că poate acest fel de a găti ar putea delimita undeva bucătăria "masculină" de cea "feminină", şi anume modul de a simţi altfel pasiunea pentru aceeaşi artă.
IMPRESII, EMOŢII
"De la an la an mă bucur să văd la campionat bucătari şi bucătărese mai deschişi spre nou. Pe mulţi i-am revăzut, deşi n-au câştigat nimic. Dar vin şi pentru că e un minunat loc în care să înveţi, să faci schimb de idei. M-a uimit o doamnă din Cluj care a participat la secţiunea de dulciuri. Deşi are profil tehnic, este specialist IT, a realizat nişte prăjituri şi decoraţii foarte aproape de cele realizate de un profesionist. A fost o bucurie şi o surpriză nemaipomenit de plăcută.
Mi-a mărturisit că dacă va avea resursele financiare, îşi va deschide o cofetărie. E marele ei vis. Asta este cheia", mai spune Cornelia Ghişoi. În ultimii ani, de când particip în juriul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, admiră constant cum fiecare an aduce mai multă deschidere, mai multă plăcere în a găti şi poate, în ultimul an, adică în 2009, redescoperirea plăcerii gătitului sănătos.
Graba, munca ne-au aruncat spre a mânca nesănătos, spre a uita arta gătitului în propriile bucătării. Sănătatea pleacă din farfurie, crede şi Cornelia Ghişoi, care susţine întoarcerea românilor spre bucătărit şi spre bucătăria tradiţională. "În următoarea perioadă dorim prin Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor să lansăm o şcoală de bucătărit pentru amatori. Oricine poate participa pe module, vreme de câteva zile. Astfel gospodinele sau, de ce nu?, chiar domnii pasionaţi vor putea face un prim pas spre a găti mai bine, spre profesionalizare.
Eu personal susţin cu tărie că românii au preparate tradiţionale rafinate, proprii. Că avem o bucătărie a noastră şi că până şi sarmalele sunt ale noastre în sensul în care nicăieri în lume acestea nu sunt umplute, ca la noi, cu carne de oaie, învelite în frunză de ştevie sau chiar de tei!", mai spune Cornelia Ghişoi.
SECRET DE "CHEF"
Şi dacă tot veni vorba despre sarmale, Lady Chef a României pregăteşte nişte sărmăluţe cu carne de oaie fenomenale, spun toţi cei care le-au gustat. Cum le face? "După ce prepar sarmalele cu carne de oaie şi le învelesc în frunză, aşa tradiţional cum se face, le las să fiarbă puţin. Şi chiar înainte de final adaug vin alb demisec şi le las să mai fiarbă. Sunt delicioase, astfel", a dezvăluit pentru Jurnalul de bucătărie Cornelia Ghişoi.
Citește pe Antena3.ro