François Truffaut, liderul noului val al cinematografiei europene, văzuse in el "un autor complet", asemeni lui Chaplin. Actor, dramaturg, regizor, scenarist, cineast - Sacha Guitry (1885-1957) a iubit lumea scenei cu pasiunea celui căruia viaţa (frumoasă damnaţie) nu i-a permis nici o clipă să trăiască departe de luminile rampei. Fiu al unui mare actor parizian, Lucien Germain Guitry, Sacha a urcat pe scenă intăia oară la numai 5 ani, jucănd alături de tatăl său.
François Truffaut, liderul noului val al cinematografiei europene, văzuse in el "un autor complet", asemeni lui Chaplin. Actor, dramaturg, regizor, scenarist, cineast - Sacha Guitry (1885-1957) a iubit lumea scenei cu pasiunea celui căruia viaţa (frumoasă damnaţie) nu i-a permis nici o clipă să trăiască departe de luminile rampei. Fiu al unui mare actor parizian, Lucien Germain Guitry, Sacha a urcat pe scenă intăia oară la numai 5 ani, jucănd alături de tatăl său. La 17 ani işi scria prima piesă de teatru. Prima dintr-un şir de 120. In cinematografie a fost considerat un adevărat inovator. Spunea despre cinema că este "o lanternă magică". Iar in ce il priveşte, dezinvoltura, eleganţa, fineţea şi umorul, aliate cu o solidă măiestrie tehnică, au făcut din el idolul unui alt mare cineast: Orson Welles.
Un creator
Şi dacă profesioniştii camerei de filmat l-au admirat, femeile l-au adorat. Pentru şarmul său, pentru caracterul său puternic şi, se zice, pentru că obişnuia să creeze pentru ele... de la roluri in piese de teatru şi filme (aşa cum a făcut pentru cea de-a doua soţie a sa, căntăreaţa Yvonne Printemps) la... preparate culinare. Aşa s-a intămplat, probabil, şi cu ceea ce azi numim Supa Sacha Guitry, un preparat soft şi delicat, a cărui reţetă v-o oferim, preluată din "Dictatura gastronomică" a lui C. Bacalbaşa, impreună cu cele ale altor doi actori care i-au stat in preajmă: Cécile Sorel şi Georges Milton.
Supă Cécile Sorel
Fierbe in doi litri de bulion o găină tănără. In altă parte iei partea albă a doi praji, căt degetul in lungime, şi-i tai in şiruri foarte subţiri. Arunci prazul in apa in clocot timp de un minut. Scurge-l de apă. Pune-l in cratiţă cu 50 g unt. Să stea căteva minute pe foc domol. Adaugă 200 g cartofi tăiaţi in rotocoale foarte mici. Umple cu lichidul in care a fiert puiul.
De indată ce au fiert legumele, trage cratiţa pe marginea maşinii şi adaugă carnea păsării tăiate felii foarte subţiri. Mai adaugă şi căteva bucăţele de unt proaspăt. In această supă se pune numai pieptul păsării.
Supă Sacha Guitry
Topeşte in unt 200 g foi de măcriş proaspăt; trece-le prin sită şi umple-le cu un litru de zeamă de pasăre. Cănd e aproape să serveşti, adaugă o legătură din şase gălbenuşuri de ouă, subţiate cu 150 g smăntănă proaspătă. Cănd legătura e făcută pe foc, trage oala de pe flacără şi adaugă 75 g unt proaspăt. Să nu fiarbă cănd se leagă. Inveleşte cu păinişoare prăjite.
Supă Milton
Aceeaşi pregătire, atăt numai că in loc de măcriş se pune sparanghel.
"Plăcerea de a minţi este una dintre marile voluptăţi ale vieţii. (Tatăl meu avea dreptate!)"
Sacha Guitry cineast francez