x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum folosim salvia în bucătărie? Rețete și secrete

Cum folosim salvia în bucătărie? Rețete și secrete

de Andreea Tiron    |    06 Iun 2023   •   09:30
Cum folosim salvia în bucătărie? Rețete și secrete

Salvia este incredibil de aromată, dar oare de câte ori ați ocolit-o pentru că nu știați exact ce să faceți cu ea? Ei bine, chiar dacă este doar o nuanță în mâncare și nu o mâncare în sine, o să vă mirați de cât de mult are de oferit la capitolul gust.

Salvia officinalis, după cum e cunoscută de botaniști, este o plantă perenă și, cu puțină grijă, poate fi crescută pe pervaz sau în jardiniere afară, în curte dacă aveți unde, sau pur și simplu puteți să o cumpărați proaspătă de la supermarket. 

Este parte din „familia” mentei, nativă din zona Mării Mediterane și este destul de ușor de remarcat printre celelalte ierburi din magazin. Spre deosebire de rozmarin, cimbru sau pătrunjel, frunzele de salvie au o formă mare alungită și adesea par să aibă o textură exterioară pufoasă albicioasă, similară piersicii. Indiferent dacă o luați proaspătă sau uscată, ea va da o aromă uimitoare mâncărurilor. 

Salvia se folosește în mod curent pentru a asezona carnea de pasăre sau cârnații, pentru a condimenta unt sau pentru a adăuga aromă cartofilor dulci sau păstârnacului și ar trebui să știm mai bine să o folosim, pentru că locul ei de origine pare să fie Peninsula Balcanică.

Care este istoria plantei de salvie

Se crede că își are originea în Peninsula Balcanică și are o istorie culinară și vindecătoare care datează de multe secole. În Roma antică, salvia era folosită pentru a vindeca boli, de la probleme digestive la răni sângerânde. 

Reputația plantei a fost atât de remarcabilă încât, în Evul Mediu, marele împărat Carol cel Mare a ordonat ca planta să fie cultivată în cantități masive în scopuri comerciale și medicinale.

Chinezii, care au importat salvie din Europa, au folosit planta în medicina naturistă pentru a trata afecțiuni precum insuficiența renală, dureri articulare, durere în gât, febra tifoidă, răceala și gripa. Salvie a devenit atât de populară în Asia, încât chinezii dădeau la schimb 4 kilograme din ceaiul lor nativ pentru un kilogram de salvie!

Cum folosim salvia în bucătărie

  • Datorită aromei sale puternice, ar trebui adăugată la începutul procesului de gătit, mai degrabă decât la sfârșit
  • Salvia uscată poate fi fărâmițată peste mâncare pentru a spori aroma în ultimul moment
  • Poate fi adăugată la sosuri, unturi aromatice, marinate de carne, produse de patiserie și pâine
  • Este un bun companion pentru carnea de porc și pentru cărnurile maturate, mai ales pentru carnea tocată ce intră în compoziția umpluturilor pentru rulade, cârnați sau salamuri
  • Frunzele proaspete de salvie sunt potrivite la cocktailuri și ceaiuri 
  • În Italia, este nelipsită din sosurile bogate de roșii și la ravioli, alături de brânză
  • În Franța, bucătarii folosesc salvie în compoziția de cârnați și o asociează cu alte ierburi aromatice, cum ar fi pătrunjelul, dafinul și busuiocul. 
  • Face parte și din celebrul bouquet garni al francezilor
  • În Statele Unite și Canada, salvia este cel mai bine cunoscută ca ingredient în umpluturile tradiționale de Ziua Recunoștinței și mâncărurile de curcan
  • Cel mai des este folosită pentru a da aromă untului caramelizat, care se adaugă ulterior preparatelor cu paste sau unor rețete simple de pui și legume

Ce facem noi, la Cum Vă Place, cu salvie

×
Subiecte în articol: salvie retete arome