x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Săn-Petru de vară

Săn-Petru de vară

27 Iun 2007   •   00:00

Sfăntul Petru, pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 29 iunie, este considerat, prin tradiţie, patronul agricultorilor. Puterea lui este mare, căci de el depinde rodnicia ogoarelor şi căt de pline vor fi hambarele la inceputul toamnei. Şi pe căt este de darnic, cu atăt este de nemilos cu cei care-i nesocotesc ziua. Abate asupra pămănturilor inundaţii puternice şi grindină. Ca să-şi atragă bunăvoinţa Sfăntului Petru, agricultorii au grijă ca timp de trei zile, intre 29 iunie şi 1 iulie, să nu plece la cămp.

De unde vine această mare putere a Sfăntului Petru, numit in popor Săn-Petru de vară? Ei bine, tradiţia spune că, la inceput, Sfăntul Petru a fost un om ca toţi oamenii, cu mare credinţă in Dumnezeu. După moarte, in semn de cinstire, Dumnezeu l-a aşezat in dreapta Sa. De asemenea, deoarece creştinii şi-au inchipuit Raiul ca pe o mare gospodărie, foarte bine organizată, deşi nici un muritor nu poate să-i treacă pragul, Sfăntul Petru este cel care are in grijă cheile de la toate incăperile din Rai, dar şi de la hambar. Astfel, el ştie mereu cătă măncare să dea animalelor. Sfăntul Petru vine şi in ajutorul celor care se rătăcesc pe cărările intunecoase din păduri. El pocneşte din bici şi indată sar scăntei care se prefac, odată ajunse pe pămănt, in licurici. Aceasta este, in tradiţia populară, una dintre explicaţiile pentru apariţia licuricilor tocmai la sfărşitul acestei luni.

Tot de Sfăntul Petru, atunci cănd sunt Moşii, se impart covrigi, colaci, colivă, dar şi mere. Alteori se dau de pomană faguri de miere şi zarzăre. De altfel, pănă in această zi este socotit un mare păcat să culegi mere din livezi. Se crede că astfel sunt măniaţi cei care au trecut pe lumea cealaltă, pentru că nu primesc ei primele mere.

In ziua de Săn-Petru de vară este timpul potrivit pentru predicţii. Dacă tună sau fulgeră la 29 iunie, e semn că toate nucile vor fi viermănoase sau seci. In schimb, cei care incep secerişul o vor face cu folos.


Ştrudel cu mere

Ingrediente: un pachet de foitaj, 1.500 g mere, 300 g zahăr, 100 g unt, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, pudră de scorţişoară, coajă rasă de lămăie, 50 g stafide.

Preparare: Merele se curăţă de coajă şi de seminţe, apoi se taie in felii subţiri. Se amestecă bine cu zahăr şi coajă de lămăie rasă. Se pun la călit intr-o tigaie, se amestecă din cănd in cănd, iar după ce merele nu mai au zeamă deloc, se adaugă scorţişoara, zahărul vanilinat şi stafidele. Se intinde o foaie de aluat, se unge cu unt topit, se aşază deasupra o altă foaie, se unge cu unt topit. Se procedează la fel pănă cănd se termină toate foile. Se pune deasupra compoziţia de mere, se nivelează, apoi se rulează foile.

Se aşază strudelul in tava unsă şi se ţine in cuptor, la foc potrivit, pănă se rumeneşte. Se scoate din tavă, se lasă să se răcească puţin şi se pudrează cu zahăr sau scorţişoară.

×
Subiecte în articol: petru sfantul petru calendar gastronomic