GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Mult asteptat de toti crestinii la data de 25 decembrie a fiecarui an, Craciunul aduce de fiecare data in casele si in sufletul oamenilor aroma placuta a sarbatorii. Si nu doar atat. Bucuria impodobirii brazilor, lumanarile aprinse si mesele pline cu bucate. Este un moment de fericire colectiva, deoarece oameni din alte colturi de lume traiesc cu aceeasi intensitate sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus. Suntem, fara sa stim si fara sa incercam sa aflam de ce, cuprinsi de magia "dulce" a povestilor de Craciun, cand oamenii mari se transforma in copii si cand orice este posibil. E de-ajuns sa crezi in miracole... Vei afla ca ele exista!
FINLANDA
|
In "Tara celor o mie de lacuri" sarbatoarea Sfanta a Craciunului reprezinta inainte de toate un moment petrecut alaturi de familie si de prieteni la un pahar cu vin fiert, cu miros ademenitor de scortisoara. Masa de Craciun cuprinde o paleta tentanta de bucate. Nu lipsesc, asa cum era de asteptat, preparatele din peste (somon, heringi cu sos, caviar). Nu trebuie uitat nici merlucius, un peste servit cu sos bechamel, cu unt topit si cartofi natur. Jambon, carnati, biscuiti cu mirodenii, tarte in forma de stelute si pateuri umplute cu dulceata de prune reprezinta adevarate delicii culinare ce abunda pe mesele finlandezilor.
|
GERMANIA
|
In Germania prajiturile "Stollen", cu o traditie impresionanta de peste 500 de ani, sunt nelipsite
de pe masa de Craciun.
De fapt, ele insele, alaturi de bradul frumos impodobit, reprezinta spiritul sarbatorii.
Este o paine umpluta cu fructe confiate, servita calda sau rece. Gospodinele se intrec in prepararea acestei prajituri, ce lasa loc imaginatiei, astfel incat ea poate lua diferite forme in functie de preferintele fiecarei familii. Cel mai cautat si mai gustos este "Stollenul" in forma de clatita, umpluta cu fructe macerate in rom si cu crema de amandine, simbolizandu-l pe pruncul Iisus infasurat in scutece.
|
ITALIA
|
Italienii traiesc din plin sarbatoarea Craciunului. Din nici o casa nu lipseste bradul pe care il impodobesc si in jurul caruia se strang toti membrii familiei. In ceea ce priveste gastronomia, acestia transforma masa de Craciun intr-un adevarat regal. Nu lipsesc spaghetele cu peste si cu sos alb, friptura de vita asezonata cu legume, iar la desert o racoroasa inghetata cu iaurt. O prajitura traditionala este "Panettone", insiropata si ornata cu fructe confiate. Si, fiindca tot vorbeam de vremea povestilor, istoria acestui preparat este una interesanta. Se spune ca un tanar aristocrat s-ar fi indragostit de fata unui patiser si, pentru a-si impresiona viitorul socru, a inventat o paine insiropata, in forma de cupola, cu numele de "Panettone". Pregatita din lapte, faina, unt, oua, zahar si sirop, ea este oferita tuturor invitatilor in ziua de Craciun, reprezentand simbolul unui nou inceput si al iubirii. "Pandoro" este un alt desert cu care oamenii de aici se mandresc de Sarbatori. Prajitura se umple cu crema de ciocolata si se orneaza cu sos de mascarpone. Inalta, in forma de brad, ea este pudrata cu zahar farin, simbolizand fulgii de nea. Taiata pe orizontala, fiecare felie seamana cu o stea.
|
Citește pe Antena3.ro
FRIPTURA DE PORC CU MERE |
INGREDIENTE: patru felii de pulpa de porc, patru mere, trei linguri cu ulei de masline, o legatura de busuioc, sare, piper, o lamaie.
|