CALENDAR GASTRONOMIC
Pentru credinciosii ortodocsi, 21 noiembrie reprezinta ziua in care Fecioara Maria a intrat in biserica. Parintii Fecioarei Maria, Ana si Ioachim, au fagaduit ca atunci cand vor avea un copil sa-l ofere Domnului. Asa se face ca la implinirea varstei de 3 ani, ea este dusa la Templu si incredintata preotilor. Timp de 12 ani a studiat Sfanta Scriptura si s-a inchinat Domnului. Biserica a sarbatorit ziua de 21 noiembrie, numita in popor si Ovidenia, incepand cu anul 750.
SIMONA CHIRIAC
Tot acum se celebreaza o straveche divinitate a lupilor, Filipul cel schiop sau Filipul cel Mare. Exista credinta ca in aceasta noapte strigoii umbla nestingheriti si, pentru a-i opri, era bine sa ungi cu usturoi tocurile usilor, vatra, hornul casei, in general acele locuri ce ofereau deschidere spre exterior. Totodata, era interzis sa faci focul. Pentru a proteja turmele de oi, important era sa amani pentru alta ocazie activitatile care presupun prelucrarea lanii. Si pentru a accentua parca puterea acestei nopti, in unele zone din Bucovina se considera ca in aceasta zi s-a nascut Iisus Hristos.
De Ovidenie se faceau praznice si se imparteau pomeni pentru oamenii morti fara lumanare sau pentru copiii morti nebotezati. Exista obiceiul de a imparti si haine, pe langa mancare. Se puteau duce la biserica si cosuri cu coliva, fructe, ulei, faina si vin, pentru a fi sfintite. Dupa terminarea slujbei, coliva si fructele erau impartite, cu o lumanare aprinsa, oamenilor sarmani. Uleiul si faina sfintite erau folosite pentru prepararea mancarii din aceasta perioada, accentuandu-se efectele postului: curatirea trupului si sufletului.
COLIVA DE POMENIRE |
Pentru prepararea colivei sunt necesare: 1/2 kg arpacas, 1 l 1/2 apa, zahar, nuca tocata, coaja de lamaie, rom, vanilie. Se spala arpacasul in noua ape (in credinta populara inseamna ca va fi curat). Se pune apa peste arpacas si se fierbe pana se ingroasa. Se adauga zaharul cu 5 minute inainte de a stinge focul. Se lasa oala acoperita pana a doua zi. Se amesteca arpacasul cu nuca taiata sau macinata, rom, vanilie. Fiecare portie de coliva se ofera impreuna cu o lumanare aprinsa. |
17 - 23 NOIEMBRIE |
Citește pe Antena3.ro