x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sărbătorile recoltei

Sărbătorile recoltei

de Simona Chiriac    |    29 Oct 2008   •   00:00

În luna octombrie, pieţele se umplu până la refuz de fructe, legume şi zarzavaturi. Alese dintre cele mai frumoase şi mai gustoase, ele vor fi “găzduite” de borcane mai pântecoase sau nu, de butoaie, cămări şi pivniţe, în aşteptarea trecerii iernii. Sărbătorile recoltei, ce se desfăşoară aproape în mai toate zonele ţării, reprezintă un bun prilej pentru gospodine de a-şi achiziţiona, la cele mai avantajoase preţuri, roadele mult dorite.



În Dobrogea

În perioada 18-19 octombrie, portul turistic din Mangalia a devenit neîncăpător pentru mulţimea de oameni care sosise să-şi facă aprovizionarea de toamnă. Au fost prezenţi producători agricoli, viticultori, meşteşugari, dar şi crescători de animale. S-au vândut cantităţi impresionante de produse, astfel încât am putea spune că toată lumea a avut de câştigat. De asemenea, s-au degustat preparate tradiţionale româneşti şi sortimente de vin dobrogean. La eveniment au participat şi producători din două localităţi bulgăreşti, înfrăţite cu Mangalia: Balcic şi Dobrich.

În Ardeal

Localitatea Prejmer, judeţul Braşov, i-a găzduit la data de 12 octombrie pe cei mai vrednici dintre gospodari. S-au organizat concursuri – “Cel mai frumos animal”, “Din cămara gospodinei”, “Rodul uriaş” şi “Cea mai frumoasă gospodărie” – foarte apreciate de oaspeţii sosiţi la Prejmer. Pe mese s-au aşezat munţi de fructe şi legume numai bune de pus la conservat sau de uscat. Preţurile au fost pentru toate buzunarele, iar marfa, pe alese. Sărbătoarea s-a încheiat cu premierea câştigătorilor şi o petrecere în aer liber, în acorduri de muzică populară.

În aceeaşi săptămână, pe parcursul a trei zile, reşiţenii s-au strâns la stadionul din localitate pentru a participa la un adevărat “maraton culinar”. Vedete au fost de această dată fructele şi legumele de soi (aşezate pe funii sau în stive impresionante), brânzeturile şi diverse sortimente de vin. Aşa cum le stă bine neguţătorilor pricepuţi, atât cumpărătorii, cât şi vânzătorii s-au tocmit la preţ, în încercarea de a face cele mai avantajoase achiziţii de toamnă.

La Reghin, în judeţul Mureş, cu ocazia Zilei Recoltei (11 octombrie), zeci de echipe de bucătari s-au înscris la concursuri cu titluri inedite: “Miss făcăleţ” (acordat celei mai frumoase bucătărese), “Cea mai mică sărmăluţă” şi “Jaj ce Finom” (pentru cel mai bun gulaş). Sărmăluţele gătite la concurs au fost oferite doritorilor la preţuri simbolice.

În Muntenia

Câteva mii de persoane au participat la 12 octombrie la Zilele Recoltei, eveniment desfăşurat în incinta Complexului Muzeal Goleşti (judeţul Argeş). Au fost expuse produse tradiţionale româneşti şi s-au servit tochitură, sărmăluţe şi fasole la cazan. Şi, cum mâncarea bună trebuie însoţită de ceva pe măsură, oaspeţii au fost îmbiaţi cu ţuică de Coşeşti (renumită în zonă) şi delectaţi cu spectacole folclorice.

×
Subiecte în articol: s-au bucatarie de festival