x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sărbătorile recoltei

Sărbătorile recoltei

de Simona Chiriac    |    16 Sep 2010   •   00:00
Sărbătorile recoltei

Toamna este bogată în sărbători şi târguri, pentru că timpul este prielnic culesului. Din vii se strâng şi ultimii ciorchini, iar mustul deja începe a curge în căni. Se degustă vinul ce încă nu a prins viaţă, aşezându-se alături, aşa cum îi stă bine, o pastramă de berbecuţ ţinută bine în baiţ ca să se frăgezească şi apoi friptă la foc aromat de lemne.

Legumele şi fructele se adună coş după coş, iar după ce se sortează se adaugă proaspete în mâncăruri sau se aşază la rece în lădiţe, cât să te poţi înfrupta din ele chiar şi în toiul iernii. Altele însă se vor înghesui în borcane cu murături, zacuşti de toate felurile (fiecare gospodină are reţeta sigură care nu poate da greş) sau zarzavat pentru ciorbe acre, taman bune după o petrecere de pomină. Vin la rând brânzeturile de tot felul, căci după coborârea oilor de la munte, fiecare gospodar primeşte cantitatea de brânză sorocită, prilej pentru a pregăti bulzuri sau plăcinte care-ţi lasă gura apă.

CELE MAI ALESE BUCATE
Şi ca în fiecare an, satele şi oraşele se vor umple de târguri care celebrează recolta. Munţi de legume şi fructe, alese pe sprânceană, bucăţi mari de caş, telemea sau urdă, dar şi brânză la burduf sau în coajă de brad, că se păstrează cel mai bine, afumături, miere şi faguri, gemuri şi dulceţuri, pâine tradiţională, coaptă pe vatră sau în ţest.
Timp de două zile, 25-26 septembrie - "Răvăşitul oilor", la Bran se adună cei mai de seamă oieri şi producători de brânză, pentru a-şi pofti oaspeţii la o adevărată petrecere în aer liber, unde se vor încinge grătarele şi se vor putea gusta cele mai bune bucate munteneşti. "Parada gospodarilor" de la Săpoca, judeţul Buzău (26 septembrie), este cea mai potrivită ocazie pentru a alege cele mai arătoase legume pentru conservele de iarnă.

La 30 septembrie, Câmpulung Moldovenesc găzduieşte "Târgul Lăptarilor", unde vor fi expuse, degustate şi cumpărate produse lactate locale, aşa cum se fac prin părţile Sucevei. Cârnaţii de Pleşcoi sunt vedetele unei alte sărbători care va avea loc la Berca la 2-3 octombrie. Îi veţi putea gusta alături de un pahar de vin de prin părţile Buzăului.


Buşeuri cu legume
Ingrediente: două foi aluat de foitaj, 5 roşii, o ceapă albă, doi morcovi, o linguriţă cu miere, un sfert de linguriţă cu scorţişoară, un căţel de usturoi, două linguri cu ulei de măsline, un ardei capia copt, un ou, sare, piper, busuioc verde.
Preparare: Aluatul se întinde pe un tocător, se decupează cercuri pline cu o cană dintr-o foaie şi din a doua foaie se taie cercuri pline la care se taie mijlocul cu o cană mai mică. Se aşază cercurile pline pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou, se aşază deasupra cercurile decupate şi se ung cu ou. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc potrivit până devin aurii şi cresc. Morcovii se curăţă, se spală, se fierb 15 minute, apoi se taie bucăţele şi se călesc zece minute cu mierea, scorţişoară şi puţină apă. Se lasă la răcit, se amestecă împreună cu roşiile tocate cubuleţe, ardeii capia tăiaţi mărunt, ceapa şi usturoiul tocate. Se adaugă uleiul de măsline, busuioc tocat, sare şi piper. Se amestecă totul, se umplu buşeurile şi se servesc.

   ● Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic