x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarmale, sorici si piftie in avans

Sarmale, sorici si piftie in avans

16 Dec 2004   •   00:00

Cu toate ca mai este ceva timp pana la sarbatoarea Nasterii Domnului, unii dintre noi am si sarbatorit-o deja. Motivul este o moda: aceea a petrecerilor de Craciun organizate de companii.

CRISTINA CATANA

LIPSURI. Brad, sarmale, carnaciori, dar unde este Mos Craciun?
Locatia acestor petreceri este de obicei un club sau un restaurant, dupa buzunarul si darnicia patronilor. Exista si situatii cand bugetul nu prevede asa ceva, dar angajatii pun mana de la mana si organizeaza ei "un chef". "Face mama cateva sarmale, mama altui coleg face un cozonac, mai venim cu vin, o fripturica si ne petrecem noi singuri", ne spune Aurel Stanescu, angajatul unei mici firme din Bucuresti. In acest caz, petrecerea are loc in ultima zi lucratoare chiar la serviciu. Cei care apeleaza la aceasta metoda de a impartasi si cu colegii bucuria Nasterii Domnului fac parte din categoria ghinionistilor.

BUCATELE. Cei de pe cealalta baricada au parte de adevarate fieste in cluburi selecte. Este si cazul angajatilor unei firme de IT din Capitala. Acestia au avut parte de o petrecere de zile mari. Si ca la orice eveniment de acest fel, mancarea ocupa un loc foarte important, iar aici a fost pusa la rang de cinste. Pentru ca locatia nu permitea aranjarea de mese, s-a apelat la bufetul suedez. Salata de telina cu maioneza si mar, rulade, lebar, sarmalute cu mamaliga, sorici, carnaciori, toba… Toate asezate ca pentru musafiri de inalta clasa. Fete de masa albe, servetele rosii, pentru a respecta traditia crestina. Cei care s-au hotarat sa tina postul pana in ultima zi nu au putut decat sa inghita in sec. "Ma bucur ca s-au gandit si la noi. Dar trebuiau sa ia in considerare ca unii dintre noi mai tin si post", ne spune una dintre angajate, care mai in gluma, mai in serios a luat decizia ca anul viitor sa vina cu pachetel de acasa.

BAUTURILE. Pentru ca sa fie un festin in adevaratul sens al cuvantului, mesele sunt udate din plin cu tot felul de bauturi alcoolice sau nu. Bere, cocteiluri, votca, gin… Si lista poate continua la nesfarsit. Numai ca, in baza unui protocol semnat intre firma si local, acesta din urma pune la dispozitie o anumita cantitate de bauturi. Asa ca dupa numai cateva ore acestea s-au terminat. La final, prajiturile. Creme, frisca, blaturi in care ti se afundau degetele.

Toata lumea a fost incantata, dar asa cum ne-a spus unul dintre participanti, parca tot mai bine este acasa, cu familia si sarmalele facute de mama.

STRAINII
In Romania se copiaza in mare parte modelul occidental, insa nu in intregime. In Statele Unite, de exemplu, nu se mai pune accent pe mancare, ci pe atmosfera, pentru ca se merge pe ideea ca angajatii trebuie sa socializeze. In ceea ce priveste mancarea, traditia este pe ultimul loc. Sfatul celor care organizeaza petrecerile este ca bucatele sa fie cat mai interesante. Trebuie alese cat mai multe arome si preparate din bucatariile traditionale ale mai multor tari. Si asta se intampla pentru ca se gandesc la toata lumea. Exista chiar si preparate speciale pentru vegetarieni.
×
Subiecte în articol: gastronomie