x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Scuipatul in ciorba

Scuipatul in ciorba

17 Iun 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Intri intr-un restaurant si te saturi asteptand sa primesti comanda. Te repezi asupra carnii sangerande, dar cutitul nu taie nici macar un ou fiert. E clar: ori ai o zi proasta, ori ospatarul nu te place!
RALUCA CURTEANU

Bunele maniere intr-un restaurant sunt parca mai importante decat oriunde. Daca nu cedezi locul unui batran in tramvai, te alegi cu o privire piezisa. Daca refuzi un fel de mancare intr-un restaurant, risti ca meniul sa-ti fie "garnisit" cu un scuipat zdravan, dupa cum recunoaste Viorel Matei, fost ospatar la un restaurant prestigios, "dar nu dam nume". Cand este vorba de metodele de "corectie" aplicate clientilor mofturosi, multi stiu ca "scuipatul in ciorba" se practica, dar... "am auzit doar, noi nu facem asa ceva!".

PLATA SAU BATAIE. In schimb, practicile mai cuminti sunt recunoscute "ca doar le fac majoritatea ospatarilor", afirma Catalin Albu, ospatar la Restaurantul "La Radu". "Am avut o masa de rusi. La o comanda de un milion voiau restul de 15.000 de lei. Le-am adus un pumn de monede de 500 de lei. Le-au lasat pe masa suparati." Este o metoda de razbunare mai putin drastica decat cea povestita de colegul lui Albu, ce refuza sa-si dea numele: "Am vazut cum un client beat, cand i s-a adus nota de plata, flutura prin fata ospatarului banii, dar nu voia sa plateasca. Ospatarul l-a luat la bataie si l-a dat afara din restaurant".

Gabriel Johny, bucatar la Restaurantul Byblos, "a auzit" ca pentru clientii care tipa la ospatar exista o "reteta" speciala: se adauga in mancare amidon "ca sa se umfle burtile nemultumitilor".

SOS PE HAINE. Sosul varsat "din greseala" pe camasa clientului fitos nu se poate sterge cu miile de scuze ale ospatarului. Cutitele care nu taie, furculitele indoite sau ceaiul fara lingurita sunt la ordinea zilei. Mai nou, cafeaua fierbinte le este servita clientilor pretentiosi in cescute fara codite. Daca sunt sau nu pedepsiti "ospatarii razbunatori", cititi in editia de maine.
×
Subiecte în articol: gastronomie