GASTRONOMIE
Intri intr-un restaurant si te saturi asteptand sa primesti comanda. Te repezi asupra carnii sangerande, dar cutitul nu taie nici macar un ou fiert. E clar: ori ai o zi proasta, ori ospatarul nu te place!
RALUCA CURTEANU
Bunele maniere intr-un restaurant sunt parca mai importante decat oriunde. Daca nu cedezi locul unui batran in tramvai, te alegi cu o privire piezisa. Daca refuzi un fel de mancare intr-un restaurant, risti ca meniul sa-ti fie "garnisit" cu un scuipat zdravan, dupa cum recunoaste Viorel Matei, fost ospatar la un restaurant prestigios, "dar nu dam nume". Cand este vorba de metodele de "corectie" aplicate clientilor mofturosi, multi stiu ca "scuipatul in ciorba" se practica, dar... "am auzit doar, noi nu facem asa ceva!".
PLATA SAU BATAIE. In schimb, practicile mai cuminti sunt recunoscute "ca doar le fac majoritatea ospatarilor", afirma Catalin Albu, ospatar la Restaurantul "La Radu". "Am avut o masa de rusi. La o comanda de un milion voiau restul de 15.000 de lei. Le-am adus un pumn de monede de 500 de lei. Le-au lasat pe masa suparati." Este o metoda de razbunare mai putin drastica decat cea povestita de colegul lui Albu, ce refuza sa-si dea numele: "Am vazut cum un client beat, cand i s-a adus nota de plata, flutura prin fata ospatarului banii, dar nu voia sa plateasca. Ospatarul l-a luat la bataie si l-a dat afara din restaurant".
Gabriel Johny, bucatar la Restaurantul Byblos, "a auzit" ca pentru clientii care tipa la ospatar exista o "reteta" speciala: se adauga in mancare amidon "ca sa se umfle burtile nemultumitilor".
Citește pe Antena3.ro