Cine crede ca mancarea mexicana este condimentata trebuie sa stie ca nu este asa cum se spune. Doar in cateva zone din Mexic se mananca foarte iute.
OANA ANTONESCU
In zona de nord a Mexicului se mananca foarte condimentat. Pentru un locuitor din sud insa, nici chiar mancarea medie ca nivel de iutime nu poate fi mancata. Oliviera clasica e inlocuita de tot felul de sosuri, mai iuti sau mai putin iuti: salsa forte (care contine pasta de chili, sare si ulei de masline), salsa normal (cel mai cerut dintre toate), guacamole (sos de avocado, ulei de masline, piper, lamaie) si salsa in trei culori (rosie, ceapa, ardei iute).
TRADITIONAL. Mancarurile mexicane celebre sunt burritos, tacos si fajitas, in fapt, diverse amestecuri de legume, carnuri, branza, rosii si condimente, rulate intr-o tortilla - o lipie din faina de grau. Bucataria mexicana nu se rezuma insa numai la aceste feluri de mancare. Cei care vor sa descopere Mexicul prin bucataria traditionala nu trebuie sa se limiteze la burritos. Fasolea mexicana, cu boabe mari si negre, are un gust foarte bun. Preparatele se gatesc pe o plita mexicana din teflon, pe care se pune foarte putin ulei pentru ca mancarurile sa se prajeasca in suc propriu. Salata de avocado, specifica Mexicului, se poate prepara cu foarte mare usurinta si acasa. E nevoie de un fruct de avocado, care se gaseste si la noi, de rosii, ardei iute, salata verde si ulei de masline, esential in bucataria mexicana. La toate acestea nu trebuie sa lipseasca berea mexicana, slab acidulata si dulce, fara de care mancarea foarte condimentata nu se poate servi. O tequilla inainte de masa, dupa care celebra lamaie cu sare, nu trebuie sa lipseasca de la o masa mexicana. Este facuta dintr-o planta numita Agave, cactus, asemanator cu ananasul. Necunoscatorii trebuie sa stie ca tequilla, bautura traditionala, este foarte tare si poate fi de culoare galbena (gold) sau transparenta (silver), care seamana la aspect cu votca.
ATMOSFERA. Pentru ca mancarea sa fie si mai gustoasa, e nevoie si de o ambianta care sa ne duca cu gandul la insoritul Mexic. In Bucuresti sunt patru restaurante cu specific mexican. Ne-am oprit la unul dintre ele, Don Taco, unde peretii sunt decorati cu sombreros - palariile mari specific mexicane - si pancho - paturi mari si viu colorate. Este primul restaurant de acest gen care s-a deschis in Bucuresti. Decorul initial se apropia foarte mult de stilul localurilor mexicane, cu pereti despartitori, dar pentru ca spatiul intre mese era foarte mic si romanii nu agreeaza decoruri de acest gen, patronul localului a fost nevoit sa il schimbe. Mesele de lemn, pardoseala de piatra dau un aspect placut restaurantului. Mai mult de atat, poti savura o masa delicioasa in ritmurile muzicii mexicane, pentru ca in intervalul orar 19:00-24:00, formatia localului canta clientilor. Pe timpul verii insa, formatia este plecata pe litoral.
BURRITOS
Citește pe Antena3.ro
Cascavalul se da prin razatoare si se adauga peste lipie, apoi se baga la cuptor. Se serveste cald.