x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tips & tricks pentru alegerea tipurilor de orez

Tips & tricks pentru alegerea tipurilor de orez

de Andreea Tiron    |    14 Feb 2024   •   09:00
Tips & tricks pentru alegerea tipurilor de orez
Sursa foto: Hepta

Pilaful, risotto, paella și orezul din bucătăria indiană sau asiatică toate au în comun bobul de orez, dar modul în care acesta se prepară diferă foarte mult în jurul lumii. De altfel, și tipurile de orez folosite diferă. Așadar, ce orez alegem și cum îl gătim pentru o salată ori pentru un pilaf sau o altă rețetă pentru garnitură cu orez?

Potrivit cumvaplace.ro, din capul locului ar trebui să amintim că orezul poate fi cumpărat și prefiert, iar pentru un pilaf rapid sau o garnitură la pește, ne este de mare ajutor. Dar nu ne va fi de ajutor dacă vrem să combină și orez sălbatic sau poate chiar încercăm un orez japonez, ca pentru sushi. Sau pur și simplu vrem să preparăm un bol de orez pentru garnitură la pește și îl vom combina, apoi cu ciuperci sau chiar cu spanac. Sau și cu una, și cu alta.

Tips & tricks 

  • Orezul cu bob lung, cum ar fi basmati, trebuie clătit înainte de gătit pentru a scăpa de excesul de amidon, și apoi fiert. Așa boabele vor rămâne separate, nu se vor lipi.
  • Orezul brun are nevoie de mai multă apă decât orezul alb pentru a se găti și durează mai mult. Înmuierea acestuia în apă rece timp de cel puțin 30 de minute și până la câteva ore va ajuta la reducerea timpului de gătire. 
  • Orezul cu bob scurt pentru risotto, paella și budinca de orez au nevoie de excesul de amidon pentru a se crea acea cremozitate, la final, așadar nu trebuie niciodată clătit.
  • Majoritatea tipurilor de orez au nevoie de lichid în proporție de 1:1,5 sau 1:2 pentru pilaful nostru tradițional sau risotto ori paella.

Cum se fierbe orezul alb pentru garnitură

  • Aduceți întâi apa la temperatura de fierbere, adăugați sare, apoi orezul. Puteți adăuga un cub de unt, pentru cremozitate
  • Lăsați să dea în clocot din nou, acoperiți și lăsați vasul așa tot timpul indicat pe pachet (pentru orezul alb, de obicei 16-18 minute), dar reduceți focul la minimum
  • Odată ce orezul a fiert, lăsați capacul pe oală dacă vreți să aveți un pilaf pufos. 
  • Dacă, în schimb, vreți să simțiți bobul de orez al dente, precum la paste, luați capacul și mutați orezul din oala fierbinte, pentru că altfel va continua procesul de fierbere.
  • De asemenea, puteți folosi o furculiță pentru a aerisi ușor orezul fiert
  • Pentru un orez de salată, opriți focul înainte să fie bobul complet fiert, adică în jur de 12 minute, dar lăsați capacul încă 10 minute.  

Cum se fierbe orezul basmati

Un orez cu boabe lungi, care la fierbere se păstrează separate. Are o vagă aromă de nuci, ușor de recunoscut în bucătăria indiană și asiatică. Poate fi folosit într-o varietate de rețete aromate, inclusiv simplu sau cu ierburi proaspete, ceapă verde și legume. Este orezul folosit, de obicei, în curry-urile indiene. Este foarte potrivit și pentru ciorbă! 

  • Clătiți foarte bine orezul basmati înainte de gătit, pentru a îndepărta amidonul și a scăpa de riscul de a avea un orez lipicios la final
  • Proporția de orez cu apă este de 1:1,5
  • Folosiți o oală antiaderentă. 
  • Orezul și apa se pun deodată, se adaugă sare
  • Se lasă să dea în clocot, apoi se pune capacul și se dă focul la minimum 
  • Odată ce orezul este complet fiert (în jur de 12-15 minute), lăsați-l să stea 5 minute înainte de a fi aerat cu o furculiță sau spatulă

Cum se fierbe orezul Jasmine

Jasmine este un orez cultivat în Thailanda, iar numele îi vine de la aroma exotică a iasomiei, ce iese la iveală prin gătire. Este ideal la mâncărurile tradiționale asiatice, inclusiv curry și salate. Textura umedă și moale ajută mult îmbibarea condimentelor și aromelor. Dacă vreți să îl încercați, puteți să o faceți și la ardei umpluți, de exemplu. Sau în sarmale, de ce nu? O să vă placă, însă, foarte mult și în budinci!

  • Are nevoie de ceva mai puțină apă decât orezul alb comun, pentru că este mult mai moale
  • Nu are nevoie de clătire
  • Apa și orezul se fierb deodată, la foc puternic, până face spumă
  • Acoperiți apoi cu capac și dați focul la minimum
  • Gătiți aproximativ 12 minute fără să ridicați capacul!
  • Lăsați 10 minute pentru a finaliza gătirea
  • Folosiți o spatulă de cauciuc sau o paletă de orez pentru a amesteca ușor, fără să rupeți bobul

Arborio este orezul obișnuit pentru risotto și are un conținut ridicat de amidon. Orezul se pregătește conform rețetei de risotto, nu se fierbe în apă direct, ci se călește, apoi se adaugă vin și ulterior supă, polonic cu polonic. Pilaful este un fel de risotto de-al nostru, ideal ar fi să fie cremos, așadar puteți să încercați să îl gătiți și cu orez Arborio, nu doar cu orez cu bob lung.  Este ideal și pentru prepararea budincilor și la orez cu lapte.

Bomba este orezul spaniolilor și și-a căpătat numele de bombă de la faptul că prin fierbere poate absorbi de două până la trei ori greutatea sa în lichid. Este specialitatea ideală pentru paella sau arroz al horno. Bomba sau orezul Valencia are bob foarte scurt și, deoarece are un conținut ridicat de amiloză, va trebui să folosiți cel puțin un raport de 1 la 3 atunci când îl fierbeți. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: orez trucuri basmati paella