x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secretele Ardealului

Secretele Ardealului

de Veronica Guzun    |    09 Noi 2005   •   00:00
Secretele Ardealului
BARUL CASEI
Exista in Romania cateva locuri unde "timpul are rabdare". Acolo, printre creste carunte, se ascund multe secrete. Secrete pe care parca numai cei de la poalele muntilor le cunosc. De aceea, poate si tuica ardeleneasca are acel "ceva" care a facut-o cunoscuta. Desigur, cand vine vorba despre bauturi specific ardelenesti, primul lucru care iti trece prin minte este taria de prune. Ardelenii stiu cel mai bine semnificatia vorbei din popor: "Cand pui un prun in pamant, pune si o doaga in pod".

"VINURI". "In Ardeal, taranii au facut tot felul de «vinuri» din alte fructe decat strugurii. Perele mici si galbene, numite busuioace, parfumate si dulci mai ceva decat cantalupii, merele albe, rascoapte (perfecte pentru cidru), prunele bistrite, brumarii si zemoase, zmeura, afinele, murele, visinile si ciresele pietroase, negre de coapte, ajutate un pic de zahar daruie bauturi alcoolizate destul de vioaie (mai ales cand sunt tinere) inmiresmate si gustoase", ne spune cel mai mare cunoscator al gastronomiei zonelor tarii noastre, Radu Anton Roman, in cartea "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti". "Vinul" din fructe foarte dulci, pere si mere, mai ales, n-are intotdeauna nevoie de zahar. El este foarte instabil si se oteteste foarte repede.

Ardealul are insa si podgorii renumite. Cateva exemple in acest sens sunt date de Pastorel Teodoreanu in lucrarea sa, "De Re Culinaria". In 1924, la Expozitia Internationala din Madrid, podgorenii din Minis si-au prezentat vinul alb sub titlul de Lacrima Christi. Comisia a acordat vinului medalia de aur. Pe langa vinurile de masa usoare si aromate, Minisul da un vin intunecat caruia localnicii ii zic "Sange de taur". Acesta nu a lipsit nici o zi de pe masa imparatului Franz Josef, cel din urma habsburg.

"VIN" DE FRUCTE

Ingrediente: la o damigeana de 50 de litri se pun: 40 de litri suc de fructe (strecurat prin tifon), 12, 8 sau 4 kg zahar (in functie de cat de acru sau cat de dulce este mustul).

Preparare: Se amesteca bine mustul cu zaharul. Se astupa damigeana cu dop special de fermentatie. Se lasa sa fermenteze la cald - 25ÞC - circa trei-patru saptamani. Dupa ce se ogoieste, se trage "vinul" de pe drojdie in damigene mai mici, pline pana la gura, unde se lasa sa se limpezeasca la rece. Dupa ce s-a limpezit, se trage in sticle.

×