CALENDAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Cu certitudine, intreaga viata a locuitorilor satelor se afla sub influenta activitatilor campului. Fiecare anotimp aduce o cu totul alta traire. In aceasta situatie, calendarul popular, ce are rostul de a pune de acord vrerea naturii (schimbarile din mediul inconjurator) cu cea a oamenilor (activitatile zilnice), este deosebit de eficient.
Astfel, exista pe langa anul calendaristic clasic (1 ianuarie-31 decembrie) si unul viticol si pomicol, avand ca punct de plecare data de 2 februarie. Aceasta zi coincide cu sarbatorirea in popor a Streteniei, ce are un rol important in predictiile meteorologice.
Aceasta divinitate este reprezentata in popor sub forma unei femei cu o fire schimbatoare. Este de temut pentru puterea ei de a modifica vremea. Nu degeaba se crede ca in aceasta zi se intalneste vara cu iarna si, incepand de acum, ziua devine din ce in ce mai lunga.
Daca pana atunci a fost iarna grea, cu siguranta Stretenia o va domoli aducand caldura. Daca, dimpotriva, este vreme frumoasa si calda, va intoarce iarna si frigul. Si totusi ii ocroteste pe oameni, ferindu-i de lupi, inec si foc.
Zilele de 1, 2 si 3 februarie sunt dedicate unor vietati preistorice, numite in popor Martinii de Iarna. Cel mai puternic este Martinul cel Mare, sarbatorit pe 2 februarie. In unele zone i se spunea Mos Martin, sau pur si simplu Mos. Pentru a-i castiga bunavointa, exista obiceiul de a lasa intr-un loc din padure o pulpa de vitel. Interzicerea anumitor activitati in aceasta zi avea rolul de a proteja vitele si oile de atacurile fiarelor salbatice.
Se mai spune ca in a doua zi din februarie ursul iese pentru prima data din barlog in acel an. Chiar si el poate sa prezica vremea. Daca isi vede umbra reflectata pe pamant, ceea ce presupune ca este o zi calda cu soare, va intra la loc in barlog. Asta ne anunta cel putin 40 de zile de frig. Daca, dimpotriva, nu-si vede umbra, fiind foarte frig afara, ursul isi paraseste barlogul si pleaca in padure sa-si caute mancare.
FRIPTURA DE VITEL
|
INGREDIENTE: 1,5 kg pulpa de vitel, 5 cepe, doua linguri ulei, o lingura untura, doua linguri bulion, o felie de slanina, sare, piper.
PREPARARE: Mai intai, pulpa de vitel se fragezeste si se impaneaza cu slanina. Intr-o cratita se pune ulei, un strat de ceapa tocata si carnea. Aceasta se rumeneste pe ambele parti, se toarna putina apa fierbinte si se lasa sa fiarba inabusit pana cand se inmoaie. Apoi carnea se sareaza, se unge cu untura si se pune intr-o cratita la cuptor. Cand este rumenita, se scoate pe un platou si se taie felii subtiri. Grasimea ramasa in cratita se scurge si se prepara un sos din bulion si putina apa. Sosul, dupa ce a dat cateva clocote, se toarna peste friptura. Se serveste cu garnitura de cartofi sau paste fainoase.
|
2 - 6 FEBRUARIE
|
2 M (â ) Intampinarea Domnului. (Dezlegare la peste)
3 J Sfantul si Dreptul Simeon; Sf. Proorocita Ana
4 V Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Mucenic Avramie
5 S Sf. Mucenite Agata si Teodula
6 D Cuv. Vucol, Episcopul Smirnei; Sf. Mucenici: Iulian, Fausta si Maxim; Cuv. Varsanufie
7 L Sf. Partenie, Episcopul Lampsacului; Sf. Luca; Sfintii 1003 Mucenici din Nicomidia
8 M Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Prooroc Zaharia
Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva: sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu
Corinteni I, capitolul 10, versetul 31
|