x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Serbari la Peles

Serbari la Peles

de Stefania Ciubotaru    |    10 Mai 2006   •   00:00
Serbari la Peles
ILEANA SI ANTON - 24 iulie 1931
Principesa Ileana (cea mai mica dintre copiii reginei Maria si ai regelui Ferdinand) s-a casatorit, la varsta de 22 de ani, cu arhiducele Anton de Habsburg la 26 iulie 1931. Casatoria s-a oficiat la Sinaia, programul solemnitatilor intinzandu-se pe durata a trei zile (24-26 iulie 1931). Orasul Sinaia a fost pregatit special pentru festivitati: drapelele nationale fluturau pe toate cladirile publice, iar ghirlande de flori cu crengi de brad si becuri multicolore fusesera instalate pe stalpii de telegraf pe tot parcursul drumului de la gara pana la Castelul Peles.

La 24 iulie 1931, principesa Ileana a semnat o declaratie prin care preciza ca - in urma casatoriei - isi mentinea cetatenia romana, dupa care au fost oferite cadourile din partea familiei si a oficialitatilor in salonul florentin al Castelului Peles.

In seara de sambata, 25 iulie 1931, din initiativa regelui Carol II, s-a desfasurat un dineu la Castelul Peles, la ora 20:30, urmat de o receptie cu dans, la ora 22:00, la care au participat circa 600 de persoane, intre care s-au numarat regele Alexandru si regina Marioara a Iugoslaviei, regina Elisabeta a Greciei, printesa Hohenlohe (matusa miresei), printi si printese de Hohenzollern, sora reginei Maria, Infanta Beatrice, si sotul ei, Infantele Alfonso al Spaniei, alti membri ai celor doua familii regale.

CASATORIA. In ziua de duminica, 26 iulie 1931, la ora 10:00, s-a oficiat casatoria civila, in prezenta membrilor familiei regale, la Castelul Peles. Ofiter al Starii Civile a fost ministrul Justitiei, C-tin Hamangiu, asistat de M. Leuceanu, secretarul general al Ministerului de Justitie. La ora 11:00, in holul Castelului Peles a avut loc cununia religioasa, celebrata de arhiepiscopul catolic, monseniorul Cisar. La cununie a asistat si patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane - Miron Cristea. Dupa ceremonie, membrii familiei regale romane si ai casei de Habsburg s-au indreptat spre Cimitirul Eroilor Militari, unde au depus coroane de flori.

De la ora 13:30 a avut loc dejunul de gala, ocazionat de acest eveniment. Dupa dejun, tanara pereche s-a retras la Castelul Bran, unde a ramas trei zile. La 30 iulie principesa Ileana si arhiducele Anton au parasit Romania, indreptandu-se spre München.

24 IULIE 1931 - CASTELUL PELES
  • Caviar de Valcov aux blinis/Caviar de Valcov cu blinii
  • Petites croustades d’Orleans/Crustade mici de Orleans
  • Sarmalute de Noces Roumaines/Sarmalute romanesti de nunta
  • Dindonneau à la Broche/Curcan la frigare
  • Salata de sezon
  • Parfait Archiduchesse Ileana/Parfe Arhiducesa Ileana
  • SARMALUTE DE NOCES ROUMAINES / Sarmalute romanesti de nunta

    Se toaca marunt 500 g carne (de vita, de porc sau in amestec), se adauga un ou, ceapa prajita, 100 g orez calit, miez de paine inmuiat in zeama de carne sau lapte, sare, piper. Se amesteca foarte bine si se pregatesc foile pentru invelit. Se pot folosi foi de varza dulce, de varza acra sau de vita-de-vie. Daca se foloseste varza dulce, aceasta se inmoaie mai intai in apa fierbinte, apoi i se scoate cotorul si se portioneaza foile. Daca se foloseste varza acra, se gusta din ea si, daca este prea sarata, se lasa la desarat sub un jet de apa rece. Frunza de vita-de-vie, daca este proaspata, se opareste, de asemenea, in apa cu putin otet sau in bors. Sarmalele se fac mici - nu mai mari de jumatate din degetul mare de la mana - si se prajesc putin in unt proaspat. Apoi se pun pe fundul cratitei foi de varza sau de vita-de-vie, se asaza sarmalele, cu randuri de costita afumata intre ele. In mijloc se pune un buchet de plante aromatice (cimbru, tarhon, patrunjel, asmatui). Se umple cu supa de carne, se toarna si un paharut cu vin alb, se pune deasupra un rand de felii de rosii, se acopera cu frunze si se da la cuptor. Sarmalele se fac in ajun, iar in ziua in care se servesc se incalzesc punandu-se deasupra bucatele de unt proaspat si se aduc la masa cu smantana.

    CAVIAR DE VALCOV AUX BLINIS / Caviar de Valcov cu blinii

    Pentru prepararea bliniilor se pune intr-un castron 200 g faina de grau, in mijlocul careia se asaza 15 g drojdie dizolvata in apa calduta. Se amesteca si se framanta, se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca la loc cald. Cand a crescut, in acest aluat se incorporeaza o cantitate egala din faina de secara sau faina de hrisca (in unele locuri, in Rusia, se foloseste numai faina de hrisca pentru pregatirea bliniilor). Se adauga galbenusurile de la trei oua, trei linguri cu smantana, sare si albusurile batute spuma. Se amesteca si se lasa iarasi la crescut. Se pot face blinii de diverse dimensiuni, in functie de diametrul tigaii, dar pot fi folosite si forme speciale pentru blinii cu diametrul de 3-5 cm anume pentru caviar si icre de Manciuria. Daca se foloseste o tigaie obisnuita, se decupeaza apoi din blinii in forma si dimensiunea dorita. Pentru preparare se incinge putin unt intr-o tigaie, se ia cu lingura din compozitie, se pune in tigaie si se prajeste ca pe clatite, pe ambele parti.

    PETITES CROUSTADES D’ORLEANS / Crustade mici de Orleans

    Crustadele se pregatesc in forme mici, inalte, ca acelea pentru "babe", din urmatoarele compozitii: din pasta pentru tartlete, din gris sau orez, din cartofi. Pentru cele din gris si cartofi se umple forma complet, se impaneaza, se dau la cuptor, apoi se scobesc in mijloc pentru a fi umplute dupa dorinta. Cele din orez se scobesc inainte de a fi coapte. Se pot umple cu salpicon de pasare, de vanat, cu peste, creieri, momite, raci etc., legate cu sos bechamel.
    ×
    Subiecte în articol: iulie peleş