SARMALUTE DE NOCES ROUMAINES / Sarmalute romanesti de nunta
![](/poze/0/0/0/0/0/1/0/5/9/10593_poza.jpg%20%20) |
Se toaca marunt 500 g carne (de vita, de porc sau in amestec), se adauga un ou, ceapa prajita, 100 g orez calit, miez de paine inmuiat in zeama de carne sau lapte, sare, piper. Se amesteca foarte bine si se pregatesc foile pentru invelit. Se pot folosi foi de varza dulce, de varza acra sau de vita-de-vie. Daca se foloseste varza dulce, aceasta se inmoaie mai intai in apa fierbinte, apoi i se scoate cotorul si se portioneaza foile. Daca se foloseste varza acra, se gusta din ea si, daca este prea sarata, se lasa la desarat sub un jet de apa rece. Frunza de vita-de-vie, daca este proaspata, se opareste, de asemenea, in apa cu putin otet sau in bors. Sarmalele se fac mici - nu mai mari de jumatate din degetul mare de la mana - si se prajesc putin in unt proaspat. Apoi se pun pe fundul cratitei foi de varza sau de vita-de-vie, se asaza sarmalele, cu randuri de costita afumata intre ele. In mijloc se pune un buchet de plante aromatice (cimbru, tarhon, patrunjel, asmatui). Se umple cu supa de carne, se toarna si un paharut cu vin alb, se pune deasupra un rand de felii de rosii, se acopera cu frunze si se da la cuptor. Sarmalele se fac in ajun, iar in ziua in care se servesc se incalzesc punandu-se deasupra bucatele de unt proaspat si se aduc la masa cu smantana.
CAVIAR DE VALCOV AUX BLINIS / Caviar de Valcov cu blinii
![](/poze/0/0/0/0/0/1/0/5/9/10594_poza.jpg%20%20) |
Pentru prepararea bliniilor se pune intr-un castron 200 g faina de grau, in mijlocul careia se asaza 15 g drojdie dizolvata in apa calduta. Se amesteca si se framanta, se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca la loc cald. Cand a crescut, in acest aluat se incorporeaza o cantitate egala din faina de secara sau faina de hrisca (in unele locuri, in Rusia, se foloseste numai faina de hrisca pentru pregatirea bliniilor). Se adauga galbenusurile de la trei oua, trei linguri cu smantana, sare si albusurile batute spuma. Se amesteca si se lasa iarasi la crescut. Se pot face blinii de diverse dimensiuni, in functie de diametrul tigaii, dar pot fi folosite si forme speciale pentru blinii cu diametrul de 3-5 cm anume pentru caviar si icre de Manciuria. Daca se foloseste o tigaie obisnuita, se decupeaza apoi din blinii in forma si dimensiunea dorita. Pentru preparare se incinge putin unt intr-o tigaie, se ia cu lingura din compozitie, se pune in tigaie si se prajeste ca pe clatite, pe ambele parti.
PETITES CROUSTADES DâORLEANS / Crustade mici de Orleans
Crustadele se pregatesc in forme mici, inalte, ca acelea pentru "babe", din urmatoarele compozitii: din pasta pentru tartlete, din gris sau orez, din cartofi. Pentru cele din gris si cartofi se umple forma complet, se impaneaza, se dau la cuptor, apoi se scobesc in mijloc pentru a fi umplute dupa dorinta. Cele din orez se scobesc inainte de a fi coapte. Se pot umple cu salpicon de pasare, de vanat, cu peste, creieri, momite, raci etc.,
legate cu sos bechamel.