CALENDAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Sfantul Nicolae a fost un personaj real si a trait in secolul al IV-lea, pe teritoriul Turciei de astazi. A fost cardinal de Myra si a savarsit de-a lungul vietii foarte multe minuni. In secolul al XI-lea, ramasitele sfantului sunt depuse intr-o manastire din Bari (in Italia), unde se afla si astazi.
Cu toate acestea, in traditia romaneasca, nu are caracteristicile unui sfant. De cele mai multe ori apare calare pe un cal alb, pazeste soarele sa nu fuga si sa lase lumea fara lumina si caldura, este iscoada a diavolului. In credinta populara, in noaptea de Craciun se deschide cerul. Atunci, Sfantul Nicolae poate fi vazut stand la masa chiar langa Dumnezeu.
Dar cel mai mult il indragesc copiii. Ei se pregatesc inca de la lasarea serii pentru sosirea lui Mos Nicolae. Ghetele, foarte bine curatate si lustruite, sunt asezate apoi in dreptul usii, sa fie cat mai usor de gasit. A doua zi vor fi incantati cand vor descoperi inauntru fructe si dulciuri (bomboane, ciocolata, prajituri). In unele regiuni din Romania, mosul poate sa aduca si nuieluse, special pentru copiii care nu au fost cuminti. Astfel, Sfantul Nicolae stie sa rasplateasca, dar si sa pedepseasca, atunci cand este cazul. .
.
OBICEIURI DE INCEPUT DE IARNA |
De ziua lui se fac pronosticuri meteorologice, vraji si farmece. Daca in aceasta zi da zapada, atunci va fi iarna grea, care va tine pana la Sfantul Ion. In cazul in care doar va ninge, oamenii spun ca sfantul isi scutura barba. Tot in aceasta zi se pun crengute de pomi fructiferi (mar, par, cires, prun), in apa, la caldura camerei. Daca de Anul Nou sunt inflorite, cu siguranta va fi un an bogat, cu multe roade. La 4 decembrie se sarbatoreste Sfanta Varvara. In credinta populara ea este stapana bolilor copilariei (variola, varicela, scarlatina). Pentru a-i feri pe copii de acestea, li se interzicea sa manance boabe de fasole, dovleac sau floarea-soarelui. |
.
Citește pe Antena3.ro