x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfantul Tamaduitor

Sfantul Tamaduitor

27 Oct 2004   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC

Sfantul Dumitru cel Nou, sarbatorit pe 27 octombrie, este cu deosebire invocat pentru lecuirea bolilor. Din acest motiv l-am putea numi si "Sfantul tamaduitor".
SIMONA CHIRIAC

La 27 octombrie credinciosii vin in pelerinaj la moastele sfantului tamaduitor
Existenta Sa pamanteasca este o certitudine, traind in secolul al XIII-lea. S-a nascut in satul Basarabov (aflat pe actualul teritoriu al Bulgariei), nu departe de orasul Russe.

Simtindu-se atras de viata monahala, S-a izolat de lume intr-o pestera, petrecand astfel multi ani doar in post negru si rugaciune. Cand si-a simtit sfarsitul aproape, s-a asezat intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu. A murit in singuratate, inconjurat numai de apa, de copaci si de sfinti. Cele doua lespezi de piatra s-au rostogolit in apa si poate ca nimeni nu ar fi auzit de sihastrul Dimitrie, daca nu ar fi fost un vis. O fata grav bolnava a visat ca va fi vindecata daca va merge si va scoate din apa trupul sfantului. Spre surprinderea tuturor, acesta nu putrezise si, mai mult decat atat, fata s-a vindecat miraculos. In semn de pretuire, satenii i-au asezat trupul in interiorul bisericii, care a devenit mai tarziu loc de pelerinaj pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Dunarii. A fost nevoie de un conflict armat (razboiul ruso-turc din 1768-1774) pentru ca moastele sfantului sa ajunga in Catedrala Mitropolitana din Bucuresti, in schimbul pagubelor suferite de partea romana in acest razboi. Traditia ne mai spune ca in jurul lor s-au petrecut de-a lungul timpului multe minuni, Sfantul Dimitrie cel Nou devenind ocrotitorul spiritual al orasului Bucuresti.

VREMEA LUI BRUMAR

Noiembrie reprezinta surprinzatoarea imbinare dintre frig ( promoroaca, bruma) si caldura starnita de vin, aceasta fiind prin excelenta perioada in care "licoarea magica" fermenteaza si se limpezeste. Poate de aceea lunii, in limbajul popular, i se mai spune si Vincer sau Vinar. Brumar, Brumarul Mare, Promorar sunt alte cateva nume purtate de aceasta luna. Apropierea vertiginoasa de iarna lasa impresia ca incepand de acum timpul imbatraneste. In consecinta, majoritatea sarbatorilor precrestine sunt dedicate lupilor, strigoilor si altor fiinte malefice. Nu ne mira existenta Zilei Talharilor, a Zilei Lupilor sau a Noptii Strigoilor, de exemplu. Printre sarbatorile crestine specifice acestei luni se numara Lasatul Secului de Craciun, Santandrei (anul nou dacic), precum si Ziua Sfintei Duminici.

27 OCTOMBRIE 2004

  • 27 M †) Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi; Sf. Mc. Nestor
  • 28 J Sf. Mc. Terentie, Neonila si Vilie; Cuv. Firmilian
  • 29 V Sf. Cuv. M. Mc. Anastasia Romana; Cuv. Avramie
  • 30 S Sf. Mc. Zenovie si Zenovia; Sf. Ap. Cleopa
  • 31 D Sf. Ap. Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis. Duminica a XXII-a dupa Rusalii; Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Luca XVI, 19-31 (Bogatul nemilostiv si saracul Lazar); glas 5, voscr. 11
  • 1 L Sf. Dr. fara de arginti Cosma si Damian cel din Asia
  • 2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Elpidifor si Aftonie

    SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)

    Reteta de suflet

    Farmecul si bucuria gusturilor de odinioara

    Personalitate acra

    Placeri in pauza de masa

    Griji de mama

    Sucuri de legume

    Meniuri cu timbru

    RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si preparate dulci

    Sfantul Tamaduitor

    Cartea de bucate a Sfintilor

    Oblomov si gustul Rusiei

    Operatiunea Monstrul

    Stralucire furata naturii

    Mexic - Legenda si exotism

    Dictionar gastronomic
  • ×