x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfantul vindecator

Sfantul vindecator

07 Dec 2004   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Click pentru a mari imaginea
Pe 12 decembrie, crestinatatea ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei. S-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, in insula Cipru. In copilarie a fost crescator de oi, iar mai tarziu era recunoscut pentru cucernicia si bunatatea sa. Dupa moartea sotiei sale, Sfantul Spiridon s-a apropiat din ce in ce mai mult de Dumnezeu, prin faptele sale bune. Mai mult decat atat, toata averea sa a impartit-o saracilor. Dumnezeu i-a daruit harul de a face minuni, vindecand multe boli grave si alungand duhurile rele din oameni, cu ajutorul rugaciunilor sale.

Click pentru a mari imaginea

In timpul persecutiilor crestinilor din vremea imparatilor Maximian si Galeriu (inceputul secolului al IV-lea), Sfantul Spiridon a fost intemnitat si torturat. Este eliberat de-abia in anul 313 de imparatul Constantin cel Mare. In semn de pretuire pentru viata sa cuvioasa si cumpatata este ales episcop al Trimitundei, o cetate vestita in acea vreme din insula Cipru. Este unul dintre cei 318 participanti (alaturi de Sfantul Nicolae, Sfantul Atanasie cel Mare) la Sinodul din Niceea, din anul 325. Acest sinod a avut ca scop principal combaterea ereziilor lui Arie, aparand dogma Sfintei Treimi. Tot cu aceasta ocazie s-au compus primele sapte parti ale Crezului.

Se spune despre Sfantul Spiridon ca purta haine simple, taranesti, iar pe cap avea o mitra din papura. Desi devenise episcop, isi pastrase inca obiceiul de a paste turmele de oi, cu ajutorul unui toiag de lemn. Intreaga sa viata a fost caracterizata prin simplitate si credinta in Dumnezeu.

A trecut la cele vesnice la adanci batraneti, moastele sale fiind asezate intr-o biserica din insula Corfu, pastrandu-si elasticitatea, desi au trecut de atunci cincisprezece secole.

Crap grecesc
  • INGREDIENTE:
  • un crap cam de un kg, o lamaie, un pahar ulei de masline, sare, piper

  • PREPARARE:
  • Pestele se spala si se curata foarte bine de solzi. I se scot oasele cu ajutorul unui cutit ascutit. Feliile unei jumatati de lamai sunt curatate de coaja si de partea alba. Se cresteaza pestele cu cutitul pentru a fi impanat cu felioarele de lamaie. Se presara sare si piper (dupa gust, pot fi folosite si alte mirodenii) si se asaza pestele in tava. Se toarna uleiul de masline si zeama de la o lamaie. Se lasa pana se rumeneste, stropindu-l din cand in cand cu sosul din tava. Se serveste cald.

    8 - 14 DECEMBRIE
    Click pentru a mari imaginea
  • 8 M Cuviosii Patapie si Sofronie; Sf. Apostoli: Apolo, Tihic, Cezar si Onisifor
  • 9 J Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sf. Ana; Sf. Proorocita Ana
  • 10 V Sf. Mucenici: Mina, Ermoghen si Eugraf
  • 11 S Cuviosii Daniil Stalpnicul si Luca cel Nou - Stalpnicul (Dezlegare la peste)
  • 12 D †Sf. Ierarh Spiridon, Ep. Trimitundei; Sf. Ierarh Alexandru (Dezlegare la peste)
  • 13 L †Sf. Mari Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest; Sf. Mc. Lucia
  • 14 M Sf. Mucenici: Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie
  • ×
    Subiecte în articol: sfăntul