Se crează astfel un contrast între crusta exterioară crocantă, aurie și interiorul moale și suculent. Umplutura de carne este aromată, cu o dulceață subtilă de la morcov și ceapă călită.
Pasta de tomate aduce o notă ușor acidulată, care echilibrează grăsimea cărnii și intensifică gustul. Carnea este bine condimentată cu sare și piper își dezvăluie arome cu accente proaspete de la verdeața pătrunjelului.
Clătita este subțire și acționează ca un strat neutru care unește toate aceste arome. Ea adaugă o notă subtilă de aluat, în contrast cu savoarea umpluturii și crusta crocantă.
Se consumă cu smântână sau salată.
Ingrediente
Rețeta conține trei elemente care se pregătesc separat: aluatul de clătite, umplutura și compoziția pentru glazurat.
Aluat
2 ouă
250 ml lapte
50 ml apă minerală
175 g făină
1 praf de sare
ulei pentru prăjit.
Umplutură
300 g carne tocată (amestec de porc și vită)
1 ceapă mică, tocată mărunt
1 morcov mic, ras
1 lingură pastă de tomate
1 lingură ulei
sare și piper după gust
pătrunjel tocat (opțional).
Prăjit
2 ouă
200 g pesmet
ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
Se începe cu pregătirea compoziției pentru clătite, apoi se coace rapid și se lasă deoparte până când prepari umplutura.
Pentru compoziția de clătite, amestecă ouăle cu sarea într-un bol, până la omogenizare. Apoi adaugă pe rând laptele și făina, și amestecă până obții o compoziție omogenă.
Coace clătitele într-o tigaie unsă cu puțin ulei, pe ambele părți, până devin aurii. Lasă-le deoparte așezate una peste alta.
Umplutura
Călește ceapa într-o tigaie cu ulei până devine translucidă. Adaugă morcovul ras și călește-l pentru încă 2-3 minute.
Adaugă carnea tocată și amestec-o bine cu ceapa și morcovul din tigaie. Gătește carnea până când se rumenește bine. Încorporează pasta de tomate, amestecând ingredientele și lasă-le să fiarbă împreună pentru 10-15 minute.
Condimentează cu sare și piper după gust, iar la final adaugă pătrunjel verde tocat.
Prăjire
Pe fiecare clătită, pune umplutură și rulează clătitele. Pliază-le marginile pentru a sigila umplutura, așa cum procdezi la sarmale.
Treci fiecare clătită prin ou bătut, apoi prin pesmet, asigurându-te că sunt bine acoperite.
Într-o tigaie adâncă, încinge suficient ulei și prăjește clătitele pe toate părțile până devin aurii și crocante.
Clătitele brașovene se servesc calde, simple sau cu smântână,potrivit catine.ro.