CALENDAR GASTRONOMIC
|
Apa neinceputa iti aduce viata lunga si sanatate |
Sfintii Mihail si Gavriil, celebrati la data de 8 noiembrie, sunt numiti de popor Arhanghelii. Fiind forme angelice, ei sunt mediatori intre Dumnezeu si lumea pamanteasca. Traducerea in ebraica a numelui Mihail este Mikael, ceea ce inseamna "Cine este ca Dumnezeu?". Gabriel sau Gavriil este ingerul raiului, numele sau fiind echivalent cu "Dumnezeu este razboinic".
Se poate spune ca arhanghelii sunt conducatori ai cetei ingerilor si, in acelasi timp, responsabili cu transportul sufletelor mortilor. Spre deosebire de toti ceilalti ingeri, arhanghelii poarta, pe langa aripi, si sabii, iar in plus, Arhanghelul Gavriil poarta cheile Raiului.
Credinta populara spune ca atunci cand cineva era bolnav, Arhanghelul Mihail se afla cu siguranta langa el. Daca statea la capul patului, bolnavul supravietuia acestei incercari. Daca, dimpotriva, se afla la picioarele patului era semn ca va muri. Atunci cand cortegiul funerar trecea pe drum, din fiecare
casa se aruncau trei ulcele cu apa, stropindu-i in felul acesta pe toti participantii la inmormantare, putand fi considerat si un gest de compasiune fata de toti cei indurerati. Se mai spune ca cel care este bolnav are sanse mai mari sa se vindece daca va bea apa din mana unui om numit Mihai. Totul pleca de la credinta ca in apa isi spala Arhanghelul Mihail sabia dupa ce curma firul vietii.
Daca aceasta sarbatoare cadea vinerea, oamenii mergeau din zori la fantani si ii stropeau cu apa neinceputa pe trecatori pentru a avea o viata lunga si sanatoasa. Apa se cara apoi in ulcioare pana acasa si se stropeau peretii casei in semn de belsug.
Tot in aceasta zi se da de pomana in amintirea mortilor. Se duceau la biserica pachetele cu fructe (de cele mai multe ori mere, struguri si nuci), biscuiti, bomboane, diferite legume (in special rosii). Cu acest prilej se aprindeau lumanari atat pentru cei in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanari in imprejurari deosebit de tragice (inecati, trasniti, sfasiati de fiare, inghetati).
In unele zone, Arhanghelii erau considerati patroni ai turmelor de oi, in acest caz fiind sarbatoriti doua zile la rand (8-9 noiembrie). Pentru a afla ce soarta vor avea oile peste 21 de saptamani, perioada lor de gestatie, se prepara o turta din malai, numita chiar asa: Turta Arietilor. Ea se arunca in mijlocul turmei si daca cadea cu fata in sus era semn bun, daca nu, era semn rau. (Matusa Elvira)
TURTA ARIETILOR
Pentru prepararea ei sunt necesare: doua linguri de malai cernut bine, doua linguri de faina alba, un ou. Aceste ingrediente se amestecau foarte bine, adaugandu-se si apa. Se cocea turtita pe cuptor timp de cateva minute, intorcandu-se de pe o parte pe alta pentru a se rumeni.
3 - 9 NOIEMBRIE
3 M Sfintii Mucenici: Achepsima Episcopul, Iosif preotul si
Aitala diaconul
4 J Cuviosul Ioanichie cel Mare, Sfintii Mucenici Nicandru Episcopul
si Ermeu preotul
5 V Sfintii Mucenici Galaction si Pistimia; Sfintii Mucenici Teofil, Timotei
si Teotim
6 S Sfantul Pavel Marturisitorul, Patronul Constantinopolului, Cuviosul Luca (pomenirea mortilor)
7 D Sfintii 33 mucenici din Melitina,
Cuviosul Lazar
8 L â ) Soborul Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavriil
9 M Sfintii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat; Sfintii Mucenici Onisifor si Porfirie