x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Show gastronomic cu bere

Show gastronomic cu bere

de Carmen Dragan    |    28 Mai 2008   •   00:00

La data de 15 mai, la Res­taurantul Esperanto, din Bucureşti, redactori de la publicaţii precum Jurnalul Na­ţional, Felicia, Financiarul, Ziua, Li­ber­tatea, Secretele bucătăriei şi Se­crete de chef s-au întrecut în pre­pararea unui pui cu bere blondă.

Reportofoanele, pixurile, carne­ţelele şi computerele la o parte! Gata, v-aţi arătat destul talentul la scris! Este momentul să vă de­monstraţi abilităţile şi la gătit! Cam aşa a sunat invitaţia Asociaţiei Berarii României, adresată tuturor reporteri­lor români. La data de 15 mai, la Res­taurantul Esperanto, din Bucureşti, redactori de la publicaţii precum Jurnalul Na­ţional, Felicia, Financiarul, Ziua, Li­ber­tatea, Secretele bucătăriei şi Se­crete de chef s-au întrecut în pre­pararea unui pui cu bere blondă.

 

Teorie înainte de practică

Întîlnirea a debutat cu o prezentare a beneficiilor consumului moderat de bere. Shachar Shaine, preşedintele Asociaţiei Berarii României, a vorbit despre obiectivele Asociaţiei, care se concentrează pe educarea consumatorilor. Pretext de socializare, promotoare a distracţiei, băutură la modă – oricum ar fi privită, berea este o băutură care produce efecte sociale, psihice şi fizice benefice fiecărui consumator, cu o condiţie: să fie consumată cu moderaţie.

Dan Chişu a prezentat modul de producere a acestei băuturi, care este 100% naturală. Ingredientele sînt apa, orzul, hameiul şi drojdia. Uneori mai sînt adăugate şi altele, dar ­ingredientele de bază rămîn ­aceleaşi.

“Fiecare producător de bere ţine foarte mult la sursa sa de apă. Aceasta trebuie să fie foarte curată, fără nici o urmă de bacterii, ţinînd cont de faptul că aceasta este cea care permite celorlalte ingrediente să-şi elibereze toate aromele”, a precizat Dan Chişu. El a explicat şi rolul acestora: orzul trebuie să treacă prin procesul de maltificare. Malţul de orz este cel care dă berii culoarea caracteristică şi gustul. Hameiul sau “aurul verde” se foloseşte pentru a menţine gustul proaspăt al berii şi pentru a-i conferi puţină tărie. Drojdia este cea care transformă zahărul din must în alcool şi dioxid de carbon. Tipul de drojdie care se foloseşte în acest proces variază în funcţie de tipul de bere.

 

Demonstraţie de bucătărit

Dan Chişu, maestrul de ceremonii al show-ului gastronomic, i-a îndrumat pe redactori în prepararea puiului. Echipaţi cu şorţuri, plite, tigăi şi ingredientele necesare, jurnaliştii au urmat pas cu pas reţeta. “Nu săraţi şi nu piperaţi carnea înainte ca ea să fie atinsă de foc”, “carnea trebuie să fie înăbuşită”, “turnaţi berea uşor peste pui”, au fost indicaţiile lui Dan Chişu.

La final, concurenţii au răspuns la cîte o întrebare legată de prepararea şi importanţa berii, iar preşedintele ju­riului, Dan Chişu, a gustat din produsul fiecărei echipe. Preparatul care l-a încîntat cel mai mult a fost cel al colegei noastre Alina-Ramona Anghel, redactor la Jurnalul de bucătărie. Ea s-a remarcat, încă din timpul concursului, prin tehnica rapidă şi foarte precisă a gătitului. Iar puiul cu bere blondă preparat de ea a fost cel mai fraged şi savuros.

La final, toţi jurnaliştii au primit diplome pentru îndemînarea dove­dită în cadrul spectacolului gastronomic cu bere.

Dan Chişu a recomandat tuturor să prepare şi acasă acest fel de mîncare foarte gustos şi a concluzio­nat prin celebra sa replică: “Pui ca să mănînci şi mănînci ca să exişti”.

 

Pui cu bere blondă

Ingrediente: pulpe de pui, foi de dafin, sare, piper, bere blondă, ­coriandru, roşii cherry, suc de mere, lămîie sau limete, unt.

Preparare: Se iau nişte pulpe grase de pui, se porţionează sau se dezo­sează. Se pun bucăţile într-o punguţă de plastic, se adaugă sare şi piper, un pahar de bere blondă, două foi de dafin, coriandru, nişte roşii cherry şi o lingură de suc de mere. Se închide pun­ga şi se lasă în frigider pentru cî­teva ore. Apoi se pun în tigaie, cu puţin unt, şi se rumenesc. Se adaugă ro­şi­oa­rele din pungă şi o felie sau două de lămîie, care se sting în pu­ţin unt şi o lingură de bere blondă. Aten­ţie, nu mult unt, nu mult foc! După ce s-au ru­menit pulpele în tigaie, se pune o lingură din baiţ şi se lasă totul sub ca­pac. Cînd dispare zeama, se adaugă roşii­le, feliile de lămîie (sau limete) şi un cub de unt cît unul de zahăr. Imediat ce s-a topit, se pune o lingură-două din acelaşi sos din pungă. Să fie doar rumenit, pentru că de acolo iese gustul sosului! Asortaţi acest fel de mîncare cu un pahar de bere spumoasă. Şi atît.

×
Subiecte în articol: bere reporter in tigaie dan