x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Şi prinţesele gătesc!

0
Autor: Simona Lazar 23 Sep 2010 - 00:00
Şi prinţesele gătesc!
Vezi galeria foto
Nu de puţine ori (dar, poate, încă de prea puţine...) aţi citit în paginile Jurnalului de bucătărie relatări despre regii şi reginele, prinţii şi prinţesele României. Meniuri şi istorisiri de la nunţi şi logodne regale, de la dineuri de gală ori prânzuri obişnuite, la Castelul Peleş ori la Palatul Cotroceni - toate aveau în centrul lor povestea urmaşilor "acvilei negre" din castelul de la Sigmaringen, de unde se trage stirpea regilor României.

Ne-am întrebat de multe ori: "Şi regii mănâncă, nu-i aşa?", iar răspunsurile ne-au făcut să privim (şi să citim) istoria altfel, fără a face apologia monarhiei, dar devoalând, fără reticenţe, câteva evenimente şi întâmplări, cu încărcătura lor de emoţii.

De data aceasta, întrebarea (afirmaţie/adevăr) este următoarea: "Şi prinţesele gătesc mâncare, nu-i aşa?" şi a fost provocată de un eveniment la care am participat la începutul săptămânii trecute, în... bucătăria Palatului Elisabeta, reşedinţa familiei regale, la Bucureşti.

Principesa Margareta a fost gazda şi principalul protagonist al evenimentului de lansare a parteneriatului cu Casa Regală a României - etapă premergătoare pentru obţinerea statutului de Furnizor al Casei Regale - a unei importante firme producătoare de electrocasnice şi aparate de gătit.

Pentru obţinerea titlului, regula este ca produsele firmei respective să fie testate timp de un an, după care, dacă titlul este acordat, el este valabil vreme de trei ani (apoi putând fi reînnoit). Politica în domeniu a Casei Regale este de a acorda acest titlu cu precădere producătorilor români, aşa cum s-a întâmplat cu creatoarea de modă Doina Levintza sau cu producătorii magiunului de Topoloveni.


TRUCURI CULINARE
În ce priveşte noul parteneriat, să spunem că luni, 13 septembrie, Principesa Margareta a gătit pentru jurnaliştii invitaţi la eveniment două preparate - Sufleu de casă din brânză, pus pe legume, cu perle de cartofi şi peşte întreg copt în crustă de sare - folosind noul model de cuptor cu aburi Electrolux.

Cu o eleganţă desăvârşită, Alteţa Sa Regală a mânuit cu precizie şi telul, şi lingura de lemn, oferind din când în când celor prezenţi şi câte un "truc" gastronomic. Sarea folosită pentru prepararea peştelui trebuie să ajungă la o consistenţă ca a nisipului, pentru asta baţi câteva albuşuri, apoi adaugi sarea şi mai torni din când în când puţină apă, continuând să amesteci - dacă reuşeşti dozajul, atunci, după ce scoţi peştele din cuptor, sarea se va desface uşor, ca o mască, lăsând peştele curat. Nu trebuie să crestezi peştele când îl coci în sare, doar îi scoţi intestinele prin tăietura de pe burtă şi îl speli; nu-i cureţi nici solzii; peştele îşi trage astfel doar câtă sare are nevoie... etc., etc...


REŢETE ŞI POVEŞTI
Pasionată de arta culinară, Principesa Margareta a primit cu mare bucurie şi darul oferit de Jurnalul Naţional, seria completă a "Poveştilor bucătăriei româneşti" de Radu Anton Roman, răsfoind încântată paginile şi alegând reţetele strămoşeşti care urmează a fi gătite în cuhnia Palatului Elisabeta. Cu atât mai mult i-a făcut plăcere darul nostru, cu cât Alteţa Sa Regală are în curs de apariţie, la Editura Curtea Veche, o carte de meniuri, reţete şi istorisiri de la curţile regale ale Europei de azi. Dar despre acest subiect vom scrie în curând.


Peşte întreg în crustă de sare
5930-132140-untitled2.jpgAveţi nevoie de două albuşuri, 4 kg sare grunjoasă de salină sau de mare, două plătici de 500 g, curăţate de intestine, ulei de măsline, o legătură de rozmarin proaspăt, o legătură de cimbru proaspăt. Nu cumva să intraţi în panică - nu va trebui să mâncaţi 4 kg de sare! Ideea este să îmbrăcaţi peştele într-un strat umed de sare înainte de a-l introduce la cuptor.

În timpul coacerii, sarea se usucă, formând în jurul peştelui o crustă tare care menţine sucurile în interior. După coacere, crusta se sparge în bucăţele, iar în interior veţi găsi un peşte gustos şi suculent. Sarea va fi umezită cu puţin albuş de ou şi apă, pentru a obţine o crustă formată din bucăţi mari, uşor de mânuit. Numai peştele întreg poate fi gătit în crustă de sare, aşa că nu faceţi nici o tăietură în peştele curăţat şi eviscerat. Altfel sarea va pătrunde în carne şi aceasta va fi prea sărată. Nu vă faceţi griji în ceea ce priveşte tăietura de pe abdomenul peştelui, fiindcă aceasta va fi protejată de ierburile aromate cu care umpleţi peştele. Vestea bună este că peştele nu trebuie curăţat de solzi înainte de coacere, deoarece nu veţi consuma pielea care a fost în contact cu sarea. Această reţetă poate fi pregătită şi din alţi peşti, precum somon, lup de mare...

Încingeţi cuptorul la 200 g Celsius (treapta 6). Bateţi albuşurile până când se întăresc şi încorporaţi sarea. Adăugaţi câteva linguri de apă şi amestecaţi până când sarea este umedă, dar nu udă. Dispuneţi jumătate din cantitatea de sare pe fundul unei tăvi pentru cuptor într-un strat cam de 1 cm grosime. Ungeţi peştele peste tot cu ulei de măsline şi umpleţi cavitatea abdominală cu câteva fire de cimbru şi de rozmarin. Nu exageraţi cu rozmarinul, fiindcă s-ar putea să nu se simtă aroma peştelui. Aşezaţi peştele în tavă şi acoperiţi-l cu restul de sare, bătătorind-o şi completând crusta acolo unde nu se mai vede pielea peştelui. Dacă în tavă nu încap ambii peşti, nu-i nici o problemă, puteţi lăsa afară capul şi coada; doar corpul trebuie să fie îngropat în sare. Introduceţi tava în cuptorul încins. Doi peşti de câte 500 g, ca în reţeta de faţă, sunt gata în circa 20 de minute; pentru un peşte de 1-1,5 kg veţi avea nevoie de 30-35 minute. Când peştele este gata, scoateţi-l din cuptor, duceţi tava la masă şi lăsaţi-l să stea câteva minute - 2-3, dacă este un peşte mic, sau chiar 10 minute, dacă e mai mare. Pentru a servi, spargeţi crusta şi înlăturaţi sarea. Scoateţi ierburile aromate şi înlăturaţi pielea peştilor, cu excepţia capului şi a cozii. Peştele gătit în acest fel este foarte bun cu garnituri simple precum salatele (deosebit de bună e salata de fenicul ras), spanacul sau dovleceii înăbuşiţi.


Sufleu de casă din brânză pus pe legume cu perle de cartofi
5930-132141-untitled3.jpgPentru sufleul de casă din brânză aveţi nevoie de: 160 g brânză de vaci, 160 g brânză cuarc, 80 g brânză rasă (Par­mezan/ Edam (Olanda)/ Emmenthal), două ouă, două linguri de ierburi mixte (pătrunjel, ierburi fine - arpagic tarhon, măghiran, creson, asmăţui etc.), un căţel de usturoi tocat, sare de mare naturală, piper, nucşoară, ulei pentru vasul de gătit. Puneţi cuarcul şi brânza de vaci într-o sită foarte fină şi scurgeţi pentru 30 de minute. Combinaţi toate ingredientele pentru sufleu. Amestecaţi bine şi condimentaţi după gust. Ungeţi cu puţin ulei 4 vase pentru cuptor şi umpleţi-le cu amestecul acesta. Puneţi în cuptor, într-o tavă cu apă (bain-marie) la 160 grade Celsius, pentru 30-45 de minute, până când sunt gata. Pentru patul de legume aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 150 g fasole verde proaspătă, curăţată, 150 g ardei verzi şi roşii, 150 g cartofi curăţaţi, 150 g ţelină curăţată, 3 linguri de ulei de măsline presat la rece, o lingură de pătrunjel tocat, o lingură de ierburi tocate, sare de mare naturală, consomeu de legume. Tăiaţi pe diagonală fasolea verde, în bucăţi mici de 1 cm lungime şi opăriţi-le pentru 5 minute. Tăiaţi morcovii, ţelina şi ardeii în bucăţi alungite. Într-o oală fierbeţi uşor, înăbuşit, morcovii, ţelina şi ardeii, în puţin ulei. Adăugaţi fasolea verde. Condimentaţi cu sare, diluaţi cu puţin consomeu şi fierbeţi la foc mic până când legumele sunt "al dente" (uşor tari). Adăugaţi ierburi proaspete. Pentru perlele de cartofi folosiţi: 800 g cartofi, curăţaţi, două linguri de suc de sfeclă roşie. Luaţi cartofii şi tăiaţi-i în biluţe mici, cu un cutter. Fierbeţi-i în sucul de sfeclă roşie. Puneţi deoparte.
Citeşte mai multe despre:   povestiri din bucătărie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență
Jocurile de tip slot machine sunt dintre cele mai populare la cazinouri, iar istoria lor începe în urmă cu mai bine de 130 de ani.   Primul aparat de sloturi clasic a fost inventat de americanul Charles...
Serviciul de email marketing furnizat de