x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Si romanii prepara mozzarella ca in Italia

Si romanii prepara mozzarella ca in Italia

09 Oct 2004   •   00:00

Branza este un produs prezent pe mesele noastre. Fie consumata ca atare, fie ca ingredient al vreunui preparat, ea are calitatea de a fi si gustoasa si, mai ales, sanatoasa.

CRISTINA CATANA

Poate multi dintre dumneavoastra v-ati intrebat care este procesul tehnologic prin care laptele se transforma in branza si, mai ales, de ce, atunci cand incercati sa o faceti in casa, nu va iese la fel ca si cea din magazin. Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca o fabrica producatoare de branzeturi este respectarea unei igiene foarte stricte. Normele Uniunii Europene cer ca toate recipientele sa fie din inox pentru a evita oxidarea.

LAPTELE. O a doua conditie este ca laptele sa fie de foarte buna calitate, fara conservanti sau apa. In fabrica, acesta este pasteurizat la o temperatura de 72s Celsius. La iesirea din pasteurizator are aproximativ 2-3s Celsius. Apoi, laptele impreuna cu fermenti naturali, culesi tot din lapte, se pun intr-un bazin mare din inox la fermentat la o temperatura de 36s Celsius. Dupa ce s-a intarit, se separa de zer si se mai lasa pe o masa de inox aproximativ doua ore pentru a fermenta in mod natural. Cu ajutorul unui malaxor special se amesteca, apoi, cu ajutorul unor forme, se transforma in produsele care ajung la dumneavoastra pe masa.

TEHNICA. Giorgio Martone de la "Casa Cesare" spune ca totul tine de maiestria si de experienta tehnicianului. De aceea au adus din Italia un specialist in a carui familie aceasta meserie se transmite din tata in fiu. Prepara aici si pentru doritorii de branza italieneasca mozzarella, al pravalone, caciotta, ricotto si cacioricotta. Acestea se pot consuma la micul dejun, dupa desert sau ca ingrediente pentru alte preparate. De obicei, se servesc cu vin alb, insa al pravalone poate fi insotita de vin rosu sec - , dar nu foarte tare, in cazul in care este dulce, si cu vin rosu tare, in cazul in care este picanta. Exista si branzeturi italienesti importate, dar acestea au aditivi alimentari si conservanti pentru a putea fi pastrate mai mult timp.

TRADITIE

"Calitatea preparatelor din branza este data de maiestria si experienta tehnicianului care o prepara. De obicei, fiecare are secretul lui" - Giorgio Martone, "Casa Cesare"

GARANTIE

Branzeturile italienesti sunt renumite in intreaga lume. Bel paese, caciotta, gorgonzola, mascarpone, mozzarella, parmezan, pecorino, pravalone, ricotta sunt denumiri care au facut inconjurul lumii. Le puteti gasi si in magazinele din Romania, importate din strainatate, insa nu sunt de foarte buna calitate, pentru ca au aditivi alimentari. Acestia sunt folositi pentru a creste termenul de valabilitate a produselor. De aceea trebuie sa fiti foarte atenti la tara de provenienta a branzeturilor si, mai ales, la data fabricatiei.

×
Subiecte în articol: gastronomie