Cand mancarea sau bauturile ajung in gura, acestea intra in contact cu receptorii gustativi la nivelul limbii si palatului.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
O data ce limba atinge alimentele/vinul, trei mesaje sunt descifrate de creier in acelasi timp: temperatura, structura si gust.
Temperatura influenteaza puternic traducerea senzatiilor de dulce, acru si amar. Anatomic, noi percepem si substantele volatile care, urmand traseul cavitatilor orale si nazale, ajung la receptorii olfactivi localizati undeva sub ochi. Degajarea substantelor volatile este, la randu-i, variabila in functie de temperatura.
Sa facem impreuna un experiment. Intr-o cescuta de cafea punem doua lingurite de zahar. Plecand de la temperatura lichidului de 40C si urcand pana la 360C, senzatia de dulce creste cu pana la aproape 100%. Un vin desert consumat prea cald ar deveni dezagreabil, iar un vin sec nu si-ar putea dezvalui calitatile. Iata de ce trebuie respectate indicatiile cu "temperatura de servire" de pe contraetichete!
Vinurile albe si ros...-urile sunt baute - la temperatura de 100C-120C. Acest nivel poate fi pastrat pe intreaga perioada a mesei, prin aplicarea unor mansoane (umplute cu un gel special), tinute in prealabil la frigider. Si formula "clasica" cu frapiera si gheata functioneaza bine, avand grija totusi ca nivelul apei sa nu treaca accidental peste gura sticlei. Exista si vase de turnare care au un locas suplimentar pentru gheata, concepute astfel incat vinul sa nu intre in contact direct cu aceasta.
Buchetul vinurilor il veti descoperi la 160C-180C. Aici notiunea de "servire la temperatura camerei" naste confuzii si de prea multe ori adoptarea ei ad literam duce la supraincalzirea vinului. Practic, este destul de greu sa reglati temperatura unui vin rosu (nu-l puteti raci, nu-l puteti incalzi), totul depinde de perioada de asteptare dupa scoaterea din pivnita, iar un termometru pentru vin ar fi minunat!
Citește pe Antena3.ro
Un strop de bucurie!