x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simbol - Aduceri-aminte aromate

Simbol - Aduceri-aminte aromate

de Cristina Andreea Calin    |    17 Aug 2006   •   00:00
Simbol - Aduceri-aminte aromate

Aromeaza bucatele rafinate, fie ele din legume sau din carne de peste, pui sau miel. In urma cu secole, rozmarinul era considerat medicament sau simbol al unei memorii foarte bune.

Aroma rozmarinului este de cele mai multe ori asociata cu mancarea buna si sofisticata, dar si cu o sanatate de invidiat. Acest condiment contine substante care sunt necesare organismului pentru a functiona la parametri normali si imbunatatesc digestia. De asemenea, circulatia sangelui va functiona mult mai bine, iar capacitatea noastra de concentrare va creste considerabil. Inca din antichitate, rozmarinul a fost folosit pentru imbunatatirea memoriei.

CREDINTE. Desi rozmarinul este originar din spatiul mediteranean, astazi creste in multe regiuni cu clima temperata din Europa si America. Popularitatea si-a castigat-o datorita faptului ca ajuta foarte mult memoria. Elevii din Grecia antica isi prindeau crengute de rozmarin in par atunci cand invatau pentru examane, iar atunci cand cineva murea, peste cosciug erau aruncate ramurile acestei plante ca simbol al aducerii-aminte. In Anglia medievala, rozmarinul a devenit simbol al fidelitatii, fiind foarte folosit ca ornament la nunti. Apoi, in secolul al XIV-lea a fost extras pentru prima data uleiul de rozmarin. Secolele al XVI-lea si al XVII-lea au consacrat rozmarinul ca adjuvant al unei digestii bune. In prezent este utilizat mai mult pentru aromarea preparatelor culinare. Numele de rozmarin, care in multe limbi se traduce prin "trandafirul Mariei", are la origine o legenda. Aceasta spune ca, mergand spre Egipt impreuna cu pruncul Iisus, Fecioara Maria si-a pus pelerina de culoare albastra deasupra unui tufis. Dimineata, florile care in ajun fusesera albe capatasera culoarea albastra. De atunci, aceasta planta a devenit "Trandafirul Mariei".

CULINAR. Pentru ca mancarurile la care punem rozmarin sa capete o aroma cat mai puternica este indicat sa alegem crengute proaspete. Verdele intens al frunzelor este semnul prospetimii. Acesta trebuie tinut la rece in ambalajul in care l-am cumparat sau intr-un prosop umed. Rozmarinul uscat se tine in locuri intunecate si uscate, pastrandu-si caracteristicile sase luni. Rozmarinul poate fi utilizat la omlete, la preparatele din carne de pui sau miel, la supe sau sosuri de tomate. De asemenea, condimentul este folosit deseori pentru aromarea otetului prin adaugarea de crengute in sticla.

PUI CU ROZMARIN
  • INGREDIENTE: 20 de aripioare de pui, doi catei de usturoi, 100 ml vin alb, 3 linguri cu zeama de lamaie, piper, sare, 3 linguri ulei de masline, o lingura cu ulei aromat, 3 crengute de rozmarin.
  • PREPARARE: Se incinge cuptorul la 220°C. Se spala aripioarele, se zvanta si se asaza in tava de la aragaz. Se curata usturoiul si se taie marunt. Se amesteca vinul, zeama de lamaie, usturoiul, uleiul, o lingurita cu sare si putin piper, se aleg acele de rozmarin de la doua crengute, se taie si se incorporeaza in marinata care se toarna peste aripile de pui. Se pune intre aripioare a treia crenguta de rozmarin, intreaga, se baga la cuptor, se lasa 30-40 de minute, se garnisesc cu felii de lamaie si se servesc cu paine alba si salata verde.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie rozmarin rozmarinul