de SIMONA CHIRIAC
| |
FAST FOOD | |
Imaginati-va, pentru un moment, o dimineata ca in rai. Fara ceasul desteptator, care te trezeste atunci cand ti-e somnul mai dulce, fara cainele insistent care te tot pufaie, doar-doar il vei scoate afara, fara copiii care s-au trezit inaintea ta si incearca rezistenta arcurilor patului in care tu te chinui sa adormi la loc. O dimineata linistita, cu un pic de soare (nu prea mult, sa nu te trezesti brusc), iar langa tine⦠tava cu micul dejun. O ceasca de cafea cu lapte si un
croissant cu unt cald si pufos. Se vede treaba ca cer prea mult, caci, ca un facut, tocmai atunci cand esti fericit, suna telefonul, soneria sau iti aduci aminte ca ai o intalnire importanta.
Ei bine, croissantul, ca despre el este vorba, a implinit de curand 300 de ani. Nu s-a nascut in Franta, asa cum poate ati crezut, ci in Austria. Iar cum multe bunatati au aparut in urma unui razboi (nedezmintand convingerea optimistilor conform careia toate evenimentele au in mod inevitabil o finalitate pozitiva, chiar daca uneori este atat de greu de sesizat), croissantul este si el tot un invingator. Legenda spune ca in 1683, turcii au ales o modalitate ingenioasa de a intra pe neasteptate in Viena. Ei au sapat galerii, chiar pe sub casele austriecilor, care nu banuiau ce se punea la cale. Norocul a facut ca intr-o noapte un brutar sa auda zgomotele facute de turci si sa dea alarma. In lupta ce a urmat, austriecii au iesit invingatori, iar in semn de recunostinta, brutarul vigilent a primit exclusivitatea plamadirii unor painici in forma de semiluna, simbolul aflat pe steagurile armatei otomane. Am putea spune ca in acele vremuri, croissantul devenise simbolul victoriei.
Croissantul este victorios si in lupta cu kilogramele in plus. Un croissant pe zi este sanatate curata. Dar nu orice fel de croissant (nu se putea sa nu apara un "dar"). Cercetatorii au inventat unul sanatos, atat de sanatos, incat reduce colesterolul si riscul aparitiei bolilor de inima. Cum se procedeaza: se ia un croissant si i se adauga o substanta extrasa din plante, numita phytosterol. Dupa opt saptamani de respectare a acestui "regim", s-a observat scaderea cu 10% a valorii colesterolului. Acum ma intreb ce gust areâ¦
|
CROISSANT CU UNT
INGREDIENTE: 30 gr drojdie, 3 cani si jumatate cu faina, un sfert de cana cu zahar, o cana cu lapte, 450 gr unt, doua linguri cu faina (pentru intinderea aluatului), un ou, sare.
PREPARARE: Faina, drojdia, zaharul, sarea si laptele se mixeaza cateva minute pana cand se formeaza un aluat moale si elastic. Daca aluatul nu este suficient de moale, se mai poate adauga lapte, dar nu mai mult de patru linguri. Aluatul se acopera cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc mai cald, timp de un sfert de ora. Din aluat se formeaza un dreptunghi cu dimensiunile 25x20. Aluatul se infasoara in folie de plastic si se tine in frigider o ora sau chiar pana a doua zi. Untul se intinde cu ajutorul sucitorului pe o suprafata pudrata cu faina, pana cand se inmoaie si formeaza un dreptunghi cu dimensiunile 20x15, apoi se infasoara in folie de plastic. Aluatul se scoate din frigider si se intinde pe o suprafata pudrata cu faina, cu latimea spre dumneavoastra. In mijloc se asaza untul. Aluatul se impatureste in doua si se preseaza bine marginile. Se intinde iar aluatul formandu-se un alt dreptunghi cu dimensiunile 35x25. Se acopera cu faina locurile in care untul a iesit afara. Se impatureste in trei, ca o foaie de hartie si se scutura surplusul de faina. Se preseaza marginile cu degetele. Aluatul se infasoara in folie de plastic si se lasa pentru o ora in frigider sau pana a doua zi. Se procedeaza similar de inca trei ori, lasandu-l la rece dupa fiecare "runda". La sfarsit se lasa in frigider pana a doua zi, cand se intinde cu sucitorul si se taie in triunghiuri. Din fiecare triunghi se formeaza cate un croissant ce va fi uns cu ou batut cu o lingura cu lapte sau apa. Se asaza intr-o tava si se introduc in cuptor, la 250ÃC.
|
CROISSANT CU DULCEATA
INGREDIENTE: 250 ml lapte, 15 gr drojdie, 3 linguri cu zahar, doua linguri cu unt topit, 420 gr faina, 150 gr unt, sare, un ou, dulceata de capsune sau fragi.
PREPARARE: Drojdia se dizolva in laptele rece si apoi se adauga untul topit, zaharul, sare si faina putin cate putin. Se framanta un aluat care se acopera cu folie de plastic. Se lasa in frigider, timp de cateva ore. Untul rece se taie bucatele si se intinde in mijlocul foii de aluat (25x40 cm). Se indoaie aluatul in trei, ca si cum ai plia o foaie de hartie. Se intinde aluatul din nou pana cand are grosimea de 1 cm. Se acopera cu un pic cu faina si apoi se impatureste iarasi in trei parti. Se procedeaza similar inca de doua ori. La sfarsit, aluatul se acopera cu o folie de plastic si se lasa in frigider cateva ore. Se intinde aluatul din nou si se taie in triunghiuri de marimi egale. Mijlocul fiecarui triunghi se unge cu dulceata de capsune sau fragi. Triunghiurile se ruleaza incepand cu baza, in forma de semiluna. Fiecare croissant se lasa la crescut aproximativ o ora, se unge cu ou batut si se coace in cuptor, la foc potrivit.
|
|