x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Simfonie de arome şi gusturi

0
Autor: Magda Cristina Ursache 10 Dec 2011 - 21:00
Simfonie de arome şi gusturi

'Luna Japoniei' i-a adus la Bu­curesti pe doi dintre cei mai re­nu­miti maestri intr-ale pre­pa­rarii exoticului fel de mancare ni­pon numit 'sushi': Masayoshi Kazato si Kensaku Yoshida. Nu pu­team lasa o asemenea ocazie sa-mi scape printre degete, asa ca am purces spre locul unde avea loc demonstratia gastronomica, m-am asezat in primul rand, cu pixul si caietul in mana, pregatita sa fur cateva secrete.

Dinaintea mea, doi oameni ma­runtei, zambitori. Pareau foar­te tineri..., iar in programul de prezentare scria ca au 50 de ani de experienta. Hmmm! A fost suficient insa sa-si suflece ma­necile si sa se aseze in fata me­sei de lucru, pentru ca sa in­te­leg ca asa era. Iar pe masura ce ingredientele umpleau masa, aromele imi gadilau narile.

Inainte de demonstratia pro­priu-zisa, cei doi maestri au fa­cut o scurta prezentare a sushi-ului si a felului in care se poa­te prepara. Am aflat astfel ca man­carea emblematica a Ja­poniei provine, de fapt, din… Thailanda. Se pare ca abia prin epoca Edo, adica prin secolul al XVIII-lea, arta de a prepara sushi s-a dezvoltat in Japonia. 'De­mult, sushiu-ul se prepara in niste gherete si era de dimensiuni foarte mari. Se vindea in cutii mari de lemn, pe care oa­menii le duceau acasa. Cam ca fast-food-ul de astazi, nu credeti?' – a spus Kazato. Apoi ne-a istorisit cum, la inceput, era un produs fermentat timp de doi, trei ani, pentru ca apoi sa ajunga la un fel de sushi fermentat doar cateva zile, si apoi la formele cunoscute si astazi.

'Cel mai important lucru, cand prepari sushi, este igi­e­na!', a tinut sa precizeze Yoshida. Otetul din orez, aromat si foarte puternic, este folosit la orice miscare. Se foloseste pentru a da gust orezului fiert, pentru a marina carnea, se fo­lo­seste chiar si in preparare, pentru sterilizarea mainilor. Sincer, mi s-a parut ca bolul de otet e cel mai bun prieten al bucatarului de sushi. In ceea ce priveste ingredientele, orezul, cel ja­po­nez, cu bob rotund si mai dulceag la gust, e baza preparatului. Ames­te­cat cu un mix de otet, zahar si sare, orezul capata nu numai un gust placut, dulce acrisor, ci si un miros care, precum cel de la­ma­ie, zgandare glandele salivare. Pentru sushi-ul rulat, se pot folosi diverse ingrediente, pre­cum omleta, castravete, morcov, fiert in prealabil, susan s.a. De­sigur, si peste.

Sunt atatea fe­luri de peste care pot fi incluse in reteta! Cele mai populare ra­man insa tonul, somonul si dorada. Pe acestea trei le-au folosit si cei doi maestri pentru de­mons­tra­tie. Au ascutit cutitele, au facut o de­mons­tratie, sa vedem cat de bine taie – asta chiar pe mana mea si nu, nu am nici macar o zga­rietura – au filetat pestele, s-au 'jucat' cateva secunde si... gata un 'ni­girizushi'. De ce zic ca s-au jucat? Pai sushi-ul, ca sa nu existe riscul de bacterii, trebuie preparat rapid, sub 5 secunde. Nici n-am avut timp sa vad exact cum a facut, pana nu a repetat miscarea cu incetinitorul, ca sa inteleaga si nepriceputii ca mine. Iar la sfarsit, cu caietul doldora de informatii, am apucat sa gust minunatia despre care se vorbise timp de doua ore, cu sosul de soia japonez si ceaiul verde alaturi, adancita intr-o simfonie de arome si gusturi.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...
Serviciul de email marketing furnizat de