x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simplitate: Poveste si traditie intr-un fel de mancare demn de masa uriasilor

Simplitate: Poveste si traditie intr-un fel de mancare demn de masa uriasilor

20 Iul 2005   •   00:00

Carutasul Raiului


EDITORIAL DE SIMONA LAZAR
Nu ne sunt prea departe radacinile rurale ca sa putem ignora pornirile gandurilor si ale gesturilor simple, grave, atunci cand… tuna si fulgera, de exemplu. Un semn al crucii, larg, ori un "Doamne ajuta" ne apropie de stramosii tarani - "peizani", cum ii numea un amic umblat prin Franta - iar timpul din urma ne-a cam tot indemnat sa le repetam. De Sfantul Ilie, zis si Carutasul Raiului, femeile duc la biserica busuioc, de-l pun la iconostas; iar la sfarsitul zilei il iau si-l pun la icoana din grinda, sa apere casa de toanele sfantului - de apa si foc, adica.
Si tot in ziua asta sunt Mosii de Sfantul Ilie, cand se cuvine sa se dea de pomana fructe, miere, lapte si vin, pentru imbunarea sufletelor celor dusi. Dar poate bucuria cea mare a timpului acesta din vara este "dezlegarea la mere". Mere santiliesti. Caci de astazi incolo e voie sa mananci din merele din ast an. Iar cine se pricepe nu va pregeta sa faca, spre fericirea alor casei, o placinta cu mere si scortisoara, presarata cu zahar pudra, parfumat cu vanilie.

×