x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Siropul de arţar

Siropul de arţar

de Alina Ramona Anghel    |    25 Feb 2010   •   00:00
Siropul de arţar

Că este adăugat într-o tocăniţă sau peste o friptură ori folosit la lichiorurile aperitive, turnat cu generozitate peste clătite, gofre sau îngheţată, siropul de arţar este cel mai folosit ingredient din bucătăria canadiană.

Descoperit de triburile ameridiene cu mult înaintea coloniştilor americani, siropul a devenit parte din identitatea Canadei. De altfel, frunza de arţar este folosită ca simbol al Canadei încă din secolul al XVIII-lea, fiind prezentă pe steagul ţării şi pe monede.

O LEGENDĂ
Una dintre legende spune că siropul de arţar ar fi fost descoperit de un şef iroquis (triburi de indieni atestate documentar că ar fi trăit aici în urmă cu 8 milenii - n.n.) pe nume Woksis. Întors să-şi recupereze toporul tomahawk pe care îl înfipsese în trunchiul unui copac, acesta nu a dat atenţie lichidului incolor ce a început să curgă după ce a scos toporul.

Din întâmplare, la poalele copacului era pus un vas din scoarţă de mesteacăn şi, astfel, picătură cu picătură "apa de arţar" a umplut bolul. A doua zi, soţia lui Woksis a observat că vasul este plin. Gândindu-se că este apă, aceasta a folosit conţinutul pentru a pregăti soţului său o tocăniţă. Întors acasă, Woksis a mâncat din tocăniţă şi i-a spus soţiei că tocana este dulce, dar delicioasă. Mirată, soţia a gustat din tocăniţă şi i-a dat dreptate. Descoperit printr-o întâmplare, siropul de arţar este ingredientul ce aduce bucurie papilelor gustative şi fericire pe chipul oamenilor din lumea întreagă.

 

Clătite cu sirop de arţar şi whisky
Ingrediente pentru 10 clătite: 250 g făină, 75 g zahăr tos, două ouă, 200 ml lapte dulce, două pliculeţe zahăr vanilinat, un pliculeţ praf de copt, 50 ml ulei de floarea-soarelui, ulei pentru prăjit, 150 ml sirop de arţar, 30 ml whisky, puţină sare.
Preparare: Se amestecă într-un bol ouăle cu sarea, zahărul tos, zahărul vanilinat şi laptele dulce rece. Se adaugă praful de copt amestecat cu făina, cei 50 ml de ulei şi se amestecă Până se omogenizează ingredientele. Se încinge o tigaie, se unge cu ulei, se ia compoziţie cu o lingură şi se toarnă grămăjoare mici. Se lasă până încep să se formeze bule mici de aer la suprafaţă, se întorc cu o paletă şi se mai lasă două minute. Se scot pe o farfurie, se toarnă deasupra siropul de arţar amestecat cu whisky şi se servesc imediat.

 

Coadă de castor
Ingrediente: 125 ml apă, 250 ml lapte dulce, 80 g zahăr tos, două ouă, 80 ml ulei de floarea soarelui, 1.250 g făină, 25 g drojdie, o linguriţă cu sare, o linguriţă cu vanilie sau două pliculeţe de zahăr vanilinat), zahăr pudră, scorţişoară, ulei pentru prăjit.
Preparare: Într-un bol se dizolvă drojdia împreună cu puţin zahăr tos şi apă caldă. Se lasă să stea zece minute, se adaugă laptele călduţ, restul de zahăr tos, sarea, uleiul de floarea-soarelui, vanilia şi ouăle. Se amestecă, se adaugă făina şi se frământă până se obţine un aluat elastic, nelipicios.
Se lasă la crescut 30-40 de minute, se rup bucăţi din aluat de mărimea unei mingi de golf şi li se dă formă de coadă de castor. Se lasă să crească puţin, se prăjesc în ulei încins şi se scot cu o spumieră pe un şervet absorbant. Pe un platou se amestecă zahăr pudră şi scorţişoară, se trec gogoşile prin amestec şi se servesc imediat.

×
Subiecte în articol: caiet de retete