Mancarea italieneasca va ajunge si in spatiu, din cauza plangerilor pe care astronautii
le-au facut. Ei erau nemultumiti ca hrana nu era suficient diversificata.
de CRISTINA ANDREEA CATANA
|
|
INTELEGERE. De acum, astronautilor le va face placere sa manance |
Noul echipaj al Statiei Spatiale Internationale (ISS), care va decola vineri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, va avea in spatiu specialitati de bucatarie italiana, a declarat joi astronautul italian Roberto Vittori, citat de AFP. "Una dintre particularitatile acestei misiuni este ca vom lua cu noi hrana italieneasca, produse traditionale din regiunea Latzio, pentru a duce pe ISS parfumul Italiei", a explicat Vittori la o conferinta de presa de la Baikonur.
MENIU. Printre preparatele din meniu se afla pecorino della Sabina (branza traditionala din Sabina), biscotto di Sant-Anselmo, torroncino di Alvito (prajitura cu nuga), nocciole (alune) dei Monti Cimini, tozzetti (biscuti uscati cu alune) si miere de eucalipt, a spus Franco Bonacina, responsabilul de comunicare al Agentiei Spatiale Europene (ESA). "Este vorba de un experiment stiintific. Astronautii vor gusta aceste produse si vor completa un chestionar", a precizat acesta.
Astronautii, aflati mult timp in misiune pe ISS, se plang de lipsa de varietate a hranei. Experimentul ESA consta in imbogatirea meniului si in verificarea rezistentei gustului si calitatii nutritive a alimentelor in imponderabilitate.
Potrivit cercetatorilor italieni de la compania Arsial, care au pregatit experimentul, "produsele traditionale consumate de astronauti le vor aminti de regiunea lor natala si vor crea emotii pozitive", ceea ce va permite imbunatatirea atmosferei pe ISS. Roberto Vittori si colegii sai, rusul Serghei Krikalev si americanul John Phillips, vor decola vineri, la ora locala 6:46 (00:46 GMT), la bordul unei navete Soyuz TMA-6 spre ISS, unde vor ajunge duminica. Vittori va reveni pe Pamant dupa zece zile, iar ceilalti doi vor ramane pe ISS timp de sase luni.