x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spania - Un popor picant

Spania - Un popor picant

de Anna Borca    |    28 Iun 2006   •   00:00
Spania - Un popor picant

O vorba inteleapta - "Vrei sa cunosti cu adevarat o persoana? Mananca impreuna cu ea un pud (16,38 kg) de sare". Extrapoland, putem spune ca pentru a cunoaste un popor trebuie sa-i gustam specialitatile culinare "la el acasa". Bucataria unei natiuni reflecta totul: istorie, gandire, temperament...

SPANIA. Cine a contribuit in acest creuzet, Peninsula Iberica, la aparitia "focoasei" bucatarii spaniole? Fenicienii si grecii au infiintat centrele comerciale Cadis si Empuries. Din nordul Africii au venit aici iberii, din Europa - celtii si gotii. De la legionarii romani si luptatorii cartaginezi li se trage dragul de bucataria de campanie. Asa s-au nascut gustoasele mancaruri preparate la ceaun si servite in strachini si ceaunase.

La inceputul secolului al VIII-lea, in Spania au venit maurii - arabii. Bucataria orientala, adusa de ei, a lasat o amprenta nepieritoare. Evreii sefarzi, nobilii acestui neam incercat de Dumnezeu, au aportul lor in gastronomia iberica. Din Mexic, spaniolul Cortez a adus ciocolata.

Spaniolii sunt apreciati in gastronomia mondiala ca adevarati cavaleri ai meselor imbelsugate, condimentate cu toate mirodeniile posibile. Cu ce rost? O hatra parabola spaniola ne lamureste. Apostolul Iacob, "protectorul Spaniei", s-a intalnit cu necuratul, care il tot zadarea maimutarindu-se, scotand limba catre Preacuviosul. Sfantul Iacob nu si-a pierdut calmul, si cand Sarsaila se schimonosea i-a presarat pe limba piper. De atunci a ramas necuratul cu limba scoasa!

Nu stim daca preparatul de top al mancarurilor iuti din Spania, care se numeste "Pescadilla a la diabolo", este facut sa-l descopere pe Nichipercea. Dar va dam un sfat: daca nu aveti "antrenament", nu riscati sa-l comandati!

GALLINA RELLENA CON CHAMPIÑONES

Gaina umpluta cu ciuperci
  • INGREDIENTE:
  • o gaina, 400 g ciuperci, 3 cartofi, o ceapa, doi ardei grasi, 100 g unt, un pahar cu vin alb, sare, piper.
  • PREPARARE: Gaina se spala si se freaca bine cu sare si piper. Ceapa se inabusa in unt, apoi se adauga ciupercile taiate feliute. Se mai lasa inca 20 de minute. Cu aceasta compozitie se umple gaina, se coase si se rumeneste pe toate partile. Apoi se pune intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor. Se adauga cartofii taiati rondele, ardeii - cercuri si maruntaiele tocate marunt. Se toarna vinul si se lasa la foc mic, stropindu-se, din cand in cand, cu sosul care s-a format. Se potriveste, dupa gust, de sare si piper si se lasa pana ce este gata. Se serveste de obicei cu salata verde.
  • GRUPA H
    Echipa nationala a Spaniei a participat de unsprezece ori la FIFA World Cup. In 1964 a fost campioana europeana, iar in anul 1933 a invins echipa Bulgariei cu 13-0.

    UCRAINA

    Tara din fostul Imperiu Rus, participa pentru prima data la un Campionat Mondial. Aici traiesc peste o suta de nationalitati - ucraineni si rusi, greci si evrei, bulgari si bielorusi... Sigur ca si bucataria ucraineana a imprumutat cate ceva din obiceiurile culinare ale acestor popoare. Renumitul bors cu sfecla rosie si coltunasii (vareniki) cu diverse umpluturi sunt preferatele lor.

    TUNISIA

    Bucataria din Tunisia este o combinatie perfecta intre rafinamentul si originalitatea preparatelor frantuzesti si cele condimentate si aromate din Orient. Dintre mancarurile nationale, amintim: cuscus, omleta cu carne de pui (tajin), omleta cu rosii (ojja), sorba (supa).

    ARABIA SAUDITA

    Bucataria araba este legata, in primul rand, de vechile traditii religioase. In tarile musulmane (Alger, Siria, Irak, Arabia Saudita), traditia religioasa nu numai ca exclude carnea de porc, dar si impune un regim alimentar. De exemplu, in zilele de post, ei au voie sa manance de doua ori pe zi: dimineata si seara, inainte de rasaritul si dupa apusul soarelui.
    ×