O specie protejata de pasari din Marea Britanie a ajuns ingredient de baza intr-o salata dintr-un restaurant listat de ghidul Michelin. Un britanic risca o jumatate de an de inchisoare pentru fiecare pasare ucisa. Si au fost treizeci de pasari! El va primi, de asemenea, o amenda de 300.000 de lire sterline.
Editia online a ziarului The Daily Telegraph anunta ca bucatarul care a oferit clientilor unui mic restaurant din Godshill (Isle of Wight) un aperitiv - “chef salad' - pregatit din carnea unei specii de corb (rook) protejata de lege a ajuns dupa gratii. El a fost acuzat ca a incalcat prevederile din Wildlife and Countryside Act, din 1981, document care reglementeaza protejarea arealului salbatic si rural.
Listat in Michelin Eating-Out Guide, restaurantul cu pricina, “Taverners', este deschis in Godshill, localitate de pe Isle of Wight, cea mai mare dintre insulele britanice situate in Canalul Manecii, la 6 km sud de tarmurile comitatului Hampshire. Insula este raiul mai multor specii rare de pasari, intre care si acest corb descoperit si descris pentru prima data de celebrul naturalist scandinav Carl Linnaeus. Totodata, aici a fost descoperita unul dintre cele mari situri de dinozauri fosili din Europa.
|n urma acestui incident, Michelin a anuntat ca isi va retrage recomandarea. Si cand te gandesti ca “Taverners' era cotat drept cel mai bun pub de pe insula, unde se putea gasi cea mai buna mancare traditionala! Traditionala, traditionala, dar pana unde se poate merge cu “scuza' asta? Proprietarul restaurantului, Roger Serjent, el insusi un foarte talentat bucatar, cu o multime de premii si recomandari, sustine ca a fost de buna credinta atunci cand a cumparat pasarile si bucatarul a creat salata, ca nu avea cunostinta despre faptul ca “rook' este o pasare protejata. In trecut, specia respectiva de corb era considerata comestibila, doar la mare necaz si foamete, dar bucatarul restaurantului lui Serjent a facut din el o delicatesa. Mai scumpa, mult mai scumpa pentru bucatar decat pentru consumator!