x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spelling

Spelling

14 Aug 2004   •   00:00

Strainii au inteles ca nu-si strica relatiile cu noi nici cand spun aiureli despre Romania. Tipul nostru de reactie este unul al unui noncombatant.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Pentru un astfel de "adversar" incepe sa dispara si respectul. Sunt doua lucruri care m-au determinat sa scriu aceste randuri. Unul, prezenta noastra in atlasurile universale de vinuri - ca fiind modesta si, al doilea, ca a venit timpul unor schimbari. Schimbari pe care nu le mai putem astepta din afara noastra. Nu indemn catre un protest colectiv. Este imposibil si cumva anacronic. Singurul lucru la care ma gandesc este ca fiecare roman educat poate face lobby - in cercul in care "relationeaza". Pentru a fi convingatori trebuie sa fim informati. Mi se pare cel putin curios cum suntem infatisati noi si vinurile noastre in lucrari de prestigiu. Am sa incep cu "Wine Encyclopedia" a lui Christian Callec. O lucrare utila, bine ilustrata si cu comentarii pertinente. Cu atat mai putin se poate intelege de ce Grecia are alocate 10 pagini, Slovenia - 5, Elvetia - 13, Ungaria - 15, iar pentru Romania - 2 - sunt suficiente si acelea cu greseli. Dunarea devine Dunarca, Drobeta este Drubeta, Banatul apare ca Bana etc. Sa vedem ce spun si prietenii nostri francezi intr-o editie revizuita a celebrului "Larousse des Vins". Acestia releva eforturile investitorilor romani si straini, lauda istoria viticola a tarii si claseaza Romania "de departe" lider in fata vecinilor sai. Algoritmul paginilor dedicate contrazice aceste informatii: Bulgaria - 3, Ungaria - 4, Germania - 39 !, iar Romania se descurca intr-o pagina.

Saricia Niculitel (Sarica), Ragasani (Dragasani), Asaud (Nasaud) - sunt bonuri pentru cate un miel, semnate de catre nu mai putin celebra "Sotheby’s Wine Encyclopedia". Si la aceasta lucrare te bucuri ca exista doar o pagina pentru Romania, limitandu-se astfel greselile de scriere. "Global Encyclopedia of Wine" nu pretinde ca Rusia ar fi in cursa la clasa vinuri, dar ii aloca spatiu egal cu al Romaniei.

Nu are rost sa continuam expeditia bibliografica, pentru a nu starni resentimente care nu pot fi inlaturate ulterior. Prefer sa cred ca lucrurile se vor indrepta sub impulsul nevoii noastre de a ne afirma corect identitatea. In acest sens vreau sa reamintesc ca nimeni n-o sa ne cunoasca dupa berea romaneasca, votca sau ginul de aici. Oricum, nu in urmatorii 2500 de ani - echivalentul perioadei de cand producem vin. Si, dupa cum vedeti, chiar si acest interval istoric tot nu a fost suficient pentru o cronica completa.

Firesc ar fi sa marim efortul pentru un loc pe podium, acolo unde mai avem o sansa.

×
Subiecte în articol: gastronomie