x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Speranta, arc in cer

Speranta, arc in cer

17 Mai 2005   •   00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • O legenda veche spune ca oamenii care traiesc la piciorul Curcubeului sunt meniti fericirii. Daca, dupa ploaie, arcul lui peste cer coboara dinaintea ta, nu te sfii, paseste pe el si vei ajunge in Tara Sperantei. Multa vreme am crezut ca acesta este un basm ca toate celelalte. Pana intr-o amiaza de primavara. Ploua de ore intregi. Excursia la Cheia si la Muntele Rosu nu mai promitea nimic spectaculos. Pana ce, fara sa stim cand, cerul s-a limpezit si, de peste culme, curcubeul s-a arcuit, coborand… la picioarele noastre, pe malul Teleajenului. Atunci am stiut ca, fara veste, patrunsesem pe Taramul Sperantei. Trebuia doar sa fim atenti la "semne", sa nu ne ratacim si sa ajungem acolo unde Pasarea Curcubeului isi facuse cuibul.

    Ne aflam de doua zile la pensiunea unde ne facusem rezervare. Eram excursionisti - asa ca, intre timp, vizitasem manastirile din zona - Cheia, Suzana - , ne bucurasem de Florile Pastelui, cu albeata lor sfielnica, ne aventurasem la Muntele Rosu, locul de unde masivii de piatra se vedeau infasurandu-se unii intr-altii, ca petalele de roza. Cerul se inseninase, se limpezise si apa Teleajenului (peste care treceam de cateva ori pe zi, fiindca vijeliosul rau de munte curgea intre imobilul unde ne cazasem si cel unde luam masa). Stiam, simteam ca acolo, undeva, ne astepta un suflet care nu se daduse batut, un suflet care tinea speranta vie, dar… inca mai cautam "semnele".

    Si, spre surpriza noastra, primul "semn" a aparut… la masa de pranz. La desert, ca sa fim cat se poate de precisi. Sub ce forma? N-o sa credeti! Chiar sub cea a unui platou cu prajituri. Pufoase, aromate, apetisante. Trei adjective care, din pacate, nu pot exprima prea bine amalgamul perfect de savoare care se rostogolise asupra papilelor gustative. Caut un alt adjectiv. Poate… suav. Asa, precum crema prajiturii diplomat cu branza. Si, oricum, fiecare dintre cele sase prajituri imbietoare de pe masa merita sa inventezi un adjectiv anume pentru ea! Am dat sa trimitem laude bucatarului, ale carui mancaruri ne delectasera pana atunci. Dar ni s-a spus ca nu experienta bucatarului-sef isi spusese aici cuvantul, ci pasiunea pentru gatit a doamnei Carmen, gazda noastra. Si cum se zice ca prajiturile cele mai bune le reusesc femeilor cu un suflet deosebit, am stiut ca gasisem omul pe care il cautam. Omul si povestea lui.

    Dialogul cu Carmen Crintea ar fi fost sa se opreasca la cea dintai fraza. Fiindca primul lucru pe care ni l-a spus a fost: "In viata mea nu exista nimic picant. Am trait si traiesc normal". Dar noi nu picanterii cautam, ci acea "dulceata" a inimii, picurata intr-o prajitura.

    Povestea incepe cu un vis de adolescenta. Nascuta pe tarmul marii, si-a dorit dintotdeauna sa lucreze in turism. S-a si pregatit pentru asta, urmand cursurile facultatii de profil ale Academiei de Studii Economice din Bucuresti. "A fost, cred, singura ambitie din viata mea", ne mai spune. "Visam sa conduc cel mai bun hotel din Mamaia." Un vis ramas in asteptare… "Am cunoscut un om deosebit, mai mare cu 15 ani ca mine. Era constantean, dar locuia in Canada. Ne-am casatorit. S-a nascut fiica noastra, Alexandra. Apoi, in 1988, am plecat si eu peste Ocean. Dupa Revolutie, ne-am dorit sa revenim acasa, trageam la pamantul nostru…" In 1991, familia Crintea se intoarce la Constanta, unde pune pe picioare o afacere. Patru ani mai tarziu, cei doi oameni ai marii, atrasi de munte, isi cumpara un loc pentru o casa de vacanta, la Cheia. In acest rastimp se naste Vanesa, fiica cea mica, si incolteste un gand: "Ce-ar fi daca am construi o pensiune turistica aici, la Cheia…?". Asa s-au ridicat alte doua imobile. "Am facut chiar noi toate planurile, urmand modelul motelurilor americane." Pana aici, nimic spectaculos. Povestea unor oameni de afaceri obisnuiti.

    Doar ca, in mai anul trecut, barbatul casei se stinge, in floarea varstei, si Carmen Crintea trebuie sa duca singura mai departe tot ceea ce planuisera impreuna. In vara, deschide pensiunea, de Revelion, inaugureaza restaurantul, avandu-i aproape, stransi ca degetele in pumn, pe toti oamenii ei de suflet. Parintii, copiii. Cei cativa angajati si… sutele de oaspeti de peste an.

    Dupa ploaie, peste Cheia si peste sufletul ei se asaza curcubeul. Arc in cer!

    REINVIEREA
    "Cand esti singur, cel mai greu de trecut sunt week-end-urile si sarbatorile. Norocul si fericirea mea e ca tocmai atunci nu sunt singura si ma simt alaturi de oaspetii mei ca intr-o familie mai mare". Pentru Carmen Crintea, oaspetii pensiunii sunt cei care i-au redat visul si ii sustin speranta. Si poate tot un semn a fost si ca am cunoscut-o in preajma Invierii Domnului, cand reinvie, deopotriva, Increderea si Speranta.

    PRAJITURA DIPLOMAT CU BRANZA
  • INGREDIENTE: crema: 5 foi de gelatina, 200 gr branza proaspata de vaci, 150 gr iaurt, 100 gr zahar, sucul de la o lamaie, 400 ml frisca; aluat: 500 gr faina, 250 gr unt moale, 250 gr zahar, un varf de cutit cu sare, 4 oua, 175 ml lapte, 2 linguri cu suc de lamaie, 2 lingurite rase cu coaja de lamaie
  • PREPARARE: Pentru crema inmuiati gelatina in putina apa calda. Amestecati branza de vaci cu iaurtul, zaharul si sucul de lamaie. Scurgeti gelatina de apa, incorporati-o in crema de branza si iaurt. Bateti frisca si amestecati-o usor cu crema de branza pana la incorporare totala. Pentru aluat incingeti cuptorul pana la 180 de grade. Turnati praful de copt peste faina. Amestecati untul cu zaharul, sarea, ouale, laptele, sucul si coaja de lamaie. Incorporati faina si framantati totul pana obtineti un aluat omogen. Asezati-l pe o tava tapetata si dati-o 45-50 de minute la cuptor. Scoateti si lasati la racit. Se unge blatul cu gem de caise, un borcan, apoi se intinde crema si se da la rece pana a doua zi.

    PRAJITURA CU NUCA
  • INGREDIENTE: aluat: o jumatate de pachet de unt, 150 gr zahar tos, 150 gr faina, 200 gr nuci macinate, 4 albusuri de ou; glazura: un galbenus, zahar pudra, vanilie
  • PREPARARE:
  • Untul se freaca impreuna cu zaharul tos, se adauga faina in ploaie, zaharul vanilinat, nucile si albusul batut spuma putin cate putin, se coace in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Cu mixerul se bat ingredientele pentru glazura. Aceasta se intinde pe blatul de prajitura abia scos din cuptor. Dupa ce a stat 24 de ore la rece, se scoate din frigider si se portioneaza in forma de romb. Se serveste la desert sau cu ceai ori lapte.

    PRAJITURA CU MERE
  • INGREDIENTE: aluat: o cana cu ulei, o cana cu iaurt, drojdie cat o nuca, pesmet, faina cat cuprinde, sare; umplutura: 1,5 kg mere, 8 linguri cu zahar, doua linguri cu scortisoara.
  • PREPARARE:
  • Iaurtul, uleiul si drojdia dizolvata in putina apa calda se amesteca, apoi se adauga faina cat sa se formeze un aluat pentru intins. Se framanta si se imparte aluatul in doua. Se curata merele de coaja si de cotoare si apoi se dau pe razatoare. Se calesc merele rase, la foc mic, pana cand scade zeama. Prima jumatate de aluat se intinde la dimensiunea tavii si se asaza in aceasta, se presara pesmetul, se asaza merele deasupra, zaharul si scortisoara peste ele. Se acopera cu a doua jumatate de aluat si se inteapa cu furculita din loc in loc. Se lasa la cuptor la foc potrivit timp de 20-30 de minute. Se presara cu zahar pudra.

    ALBA CA ZAPADA
  • INGREDIENTE: aluat: 3 oua, 12 linguri cu ulei, 12 linguri cu zahar, un pahar cu lapte, doua lingurite cu amoniac, coaja de la o lamaie, faina cat cuprinde; crema: 3 linguri cu faina, trei sferturi de litru de lapte, 4 linguri cu zahar, coaja si zeama de la o lamaie, un plic zahar vanilinat, un pachet cu unt.
  • PREPARARE:
  • Pentru aluat, ouale, uleiul, zaharul se freaca cu laptele in care s-a stins amoniacul, pana se topeste zaharul. Se adauga coaja de lamaie, se omogenizeaza cu faina cat cuprinde. Se coc sase foi pe dosul tavii. Pentru a prepara crema, faina se dizolva in lapte, se adauga zaharul si se fierbe la foc mic, invartind intruna, sa nu se formeze cocoloase. Se ia de pe foc dupa ce s-a intarit si se pun coaja si zeama de lamaie impreuna cu zaharul vanilinat. Se raceste pe vas cu apa rece pana la temperatura degetului. Se incorporeaza o jumatate de pachet cu unt, se bate cu telul si apoi se adauga cealalta jumatate, procedandu-se la fel. Se ung foile cate 3 cu crema, se lipesc intre ele si se tin la rece, acoperite cu folie, pana a doua zi.

    FURSECURI CU CACAO
  • INGREDIENTE: 4 oua, o cana cu zahar tos, doua linguri cu cacao, o cana si jumatate cu nuca, o lingura cu rom, zeama de lamaie, faina, fulgi de nuca de cocos, doua albusuri de ou.
  • PREPARARE:
  • Albusul se bate spuma, se adauga dintr-o data tot zaharul tos cu o lingura cu rom sau zeama de lamaie. Se bate in continuare pana cand compozitia ajunge la consistenta de zapada tare. Apoi se incorporeaza cacaua, nuca macinata si faina cat cuprinde pentru a iesi un aluat moale. Se unge tava cu ulei mult si se pun cu o lingura gramajoare micute la copt. Imediat ce s-a scos tava din cuptor, fursecurile se ung fierbinti cu albus de ou si se presara nuca de cocos.

    CHEC BICOLOR
  • INGREDIENTE: 8 oua, o cana cu zahar tos, trei sferturi de cana cu ulei, o cana cu faina, cacao, nuca zdrobita, zahar vanilinat
  • PREPARARE:
  • Se bat ouale cu zaharul tos cu mixerul pana la o consistenta cremoasa, apoi se adauga tot uleiul odata, se omogenizeaza, se adauga faina. (Secretul acestui chec consta tocmai in faptul ca se bat impreuna albusurile cu galbenusurile, si nu separat, ca in cazul altor retete.) Se toarna imediat in formele de chec, pastrand putina compozitie pe care o amestecam cu cacao. Aceasta se toarna deasupra, se presara nuca si se da la cuptorul incins pentru cinci minute. Se reduce focul pentru inca 20-25 minute. Se scoate imediat din forma. Se taie dupa ce s-a racorit si se serveste ca desert sau la micul dejun, alaturi de o cana cu ceai, lapte sau cafea.
    ×