x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spre idealul de libertate

Spre idealul de libertate

15 Aug 2007   •   00:00

Populaţie vorbitoare de limbă slavă, de religie ortodoxă, venită de pe teritoriul Macedoniei in valuri succesive, macedonenii au văzut in Ţările Romăne libertatea socială, culturală şi religioasă

Populaţie vorbitoare de limbă slavă, de religie ortodoxă, venită de pe teritoriul Macedoniei in valuri succesive, macedonenii au văzut in Ţările Romăne libertatea socială, culturală şi religioasă


Piperchi tărgăsite (ardei copţi şi prăjiţi pregătiţi după o reţetă clasică), plăcintă macedoneană cu brănză, salată macedoneană cu vinete la cuptor, ceapă, usturoi şi brănză telemea, spilandru (preparat din carne de oaie), iată delicii din bucătăria macedoneană, cărora nu le puteţi rezista. Iar dacă doriţi să vă iniţiaţi cu adevărat in gastronomia macedoneană, puteţi vizita arealul dobrogean sau judeţul Timiş, zone populate de această etnie, unde macedonencele vor fi incăntate să vă impărtăşească din secretele bucătăriei lor, de care sunt foarte măndre.

Istorie

Pentru macedoneni, a căror ţară era paşalăc turcesc, Ţările Romăne au reprezentat idealul de libertate. Ei s-au implicat in mod direct in bătăliile duse de Mihai Viteazu, Tudor Vladimirescu şi in toate celelalte lupte ce au urmat, considerănd soarta romănilor propriul lor destin. Din secolul al XI-lea şi chiar pănă in secolul XX au existat valuri de populaţie macedoneană care s-au aşezat pe teritoriul romănesc. Ei sunt recunoscuţi in ţara noastră ca minoritate naţională din anul 2000, cănd s-a infiinţat Asociaţia Macedonenilor din Romănia. Din anul 2001 este membră in Consiliul Minorităţilor Naţionale. Scopul asociaţiei este acela de a reprezenta public, promova şi ocroti interesele etniei macedonene din Romănia, de a aprofunda cunoaşterea culturii, limbii şi istoriei lor, de a apăra şi lărgi drepturile individuale şi colective ale membrilor minorităţii macedonene din Romănia şi de a intări raporturile de colaborare romăno-macedonene.

Ciorbă de raci (ardei umpluţi)

Ingrediente: 12 bucăţi raci (sau ardei roşu uscat), 500 g ceapă sau 4 fire de praz mai mare, doi morcovi raşi, 300 g făină, 2.000 ml zeamă de varză, 300 ml ulei, 200 ml pastă de roşii, 100 ml bulion, patru-cinci cartofi, sare, piper, leuştean şi pătrunjel.

Preparare: Se taie ceapa mărunt şi se căleşte. Se adaugă pasta de roşii şi făina şi se obţine o compoziţie care se condimentează. Se spală ardeii bine, se curăţă de seminţe, se crestează la vărf, se umplu cu această compoziţie de ceapă şi se căpăcesc cu o felie de cartof sau se dau prin făină. Se pun ardeii in zeama de varză clocotită, se adaugă bulionul şi se fierb aproximativ o jumătate de oră. Apoi se adaugă verdeaţa.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară