x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spumos sau spumant?

Spumos sau spumant?

11 Oct 2004   •   00:00

Nimeni nu poate hotari in locul dumneavoastra care produs este mai potrivit: spumosul sau spumantul. Si asta pentru ca, macar teoretic, aceste doua variante de vinuri "nelinistite" au adresabilitati diferite si … preturi diferite.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Poate ca nu pentru care vin optezi conteaza cel mai mult, ci sa o faci in cunostinta de cauza. In functie de eveniment, de parteneri, de conjunctura si nu in ultimul rand de buget, alegerea sa fie functionala. Din pacate, necunoscandu-se prea bine diferenta dintre cele doua concepte, despartite lingvistic doar printr-o terminatie care poate fi si ignorata uneori, se nasc confuzii si momente neplacute, penibile uneori. Tot din aceasta confuzie se alimenteaza si formarea preturilor de catre unii producatori. Paradoxal, exista vinuri spumoase apropiate de pret cu spumantele sau mai scumpe. Mai rau, pe unele meniuri poti gasi "sampanie" (la banii de rigoare) care nu este altceva decat un … spumos. Dar care este diferenta, pana la urma? Vinul spumos este un produs realizat pe baza impregnarii cu dioxid de carbon. Vinul spumant este rezultatul unui proces indelungat de fermentare la sticla. Remuajul se traduce prin invartirea manuala a sticlelor timp de mai multe luni, in niste pupitre speciale. "Depozitul" format in gatul sticlei este eliminat la degorjare. Cu aceasta ocazie, o parte de vin se pierde si va fi inlocuita cu lichid de expeditie.

Spumantele cu fermentare la sticla, indiferent unde sunt obtinute in lume sunt inspirate de stilul din Champagne. Lichidul de expeditie (de dozaj) este dulce, iar in functie de procentele adaugate spumantului apar clasificarile. Extra brut, brut integral reprezinta secul absolut. La brut se adauga un procent de lichid de dozaj - exact cat ii trebuie pentru a pune in evidenta cele mai bune vinuri.

In Romania cele mai cunoscute astfel de vinuri sunt realizate de catre cei de la Veritas Panciu, Cramele Halewood (Azuga Rhein), Jidvei. Probabil ca vor reveni pe piata Simleu Silvaniei si Zarea. Din import, se gasesc cam toate marcile consacrate. De la democraticul Freixenett (Spania) pana la faimoasele sampanii Laurent Perrier, Veuve Clicquot, Moet & Chandon, Pol Roger, Cordon Rouge, Dom Perignon.

De retinut ca pretul poate face diferenta (mai ales la categoria superpremium), dar de cele mai multe ori, trebuie doar sa fim atenti.

×
Subiecte în articol: gastronomie