x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Stalpul pamantului

Stalpul pamantului

de Simona Chiriac    |    30 Aug 2006   •   00:00
Stalpul pamantului
CALENDAR GASTRONOMIC

Miturile arhaice sustin ca pamantul are nevoie de sprijin pentru a nu se prabusi. Astfel, fie este sustinut pe umeri de Atlas, asa cum se intampla in miturile grecesti, fie este asezat pe patru stalpi solizi. In traditia populara il avem pe Simeon Stalpnicul, considerat a fi unul dintre stalpii de sustinere ai pamantului.

Sarbatorit in prima zi de septembrie, este o divinitate pozitiva, de bun augur, daca stam sa ne gandim, prin antiteza, la Iuda. Acesta din urma, pomenit in mijlocul lunii iunie, este legat pentru totdeauna de unul dintre cei patru stalpi de sustinere ai pamantului. Iar pentru ca incearca sa scape de pedeapsa si roade stalpul, copiii ii canta colinde ca sa-i distraga atentia. Asadar, despre Simeon Stalpnicul, ca divinitate populara, se povesteste ca tine cerul si pamantul sa nu se prabuseasca si, mai mult decat atat, el este cel care ii suie la cer, pe o scara, pe oamenii care au murit. Alte variante spun ca el este stapanul vanturilor, pe care le tine inchise intr-un butoi. Din cand in cand destupa butoiul si vantul pleaca hoinar in lumea larga.

Peste aceasta veche sarbatoare populara s-a suprapus alta, de sorginte crestina, care il are in centru pe Sfantul Simeon Stalpnicul. Despre el se spune ca, pentru a scapa de prezenta oamenilor si pentru a avea timp numai de rugaciune, si-a construit o mica incapera in varful unui stalp. Iar pentru ca tortura sa fie si mai mare, a hotarat sa stea intr-un picior, rugandu-se fara incetare. Din aceasta cauza, crestinii il asociaza cu axa pamantului, cea care leaga, de fapt, cerul de pamant. Astfel, el are puterea de a starni cutremure sau intepeneste picioarele oamenilor atunci cand nu este pretuit asa cum se cuvine. Batranii povestesc ca sfantul ii pedepseste pe cei care lucreaza in aceasta zi daramandu-le casele, transformandu-i in stana de piatra sau ranindu-i foarte grav. De multe ori furia lui se abate asupra pomilor din livada, umplandu-i de omizi.

Incepand cu aceasta zi, gospodarii merg in livezi si culeg merele sau isi pot afla viitorul "citind" in gogosile stejarului. Daca viermele din interior nu are inca aripi, e semn ca anul va fi roditor.

PREVIZIUNI

Pentru ca o data cu Sfantul Simeon Stalpnicul incepe noul an bisericesc, exista in popor traditia de a ghici semnele vremii. In general, se spune ca asa cum e ziua de 1 septembrie asa va fi tot anul. Daca ziua este ploioasa, campurile se vor bucura de apa. Daca vremea e mohorata, e semn ca va fi un an cu multe dezastre, gospodarii neputand sa-si stranga recoltele de pe camp. Daca tuna tocmai de Sfantul Simeon, urmeaza o toamna lunga.

30 AUGUST - 5 SEPTEMBRIE

Sf. Ierarh Alexandru

  • 30 M Sf. Ierarhi: Alexandru, Ioan si Pavel cel Nou, Patriarhii Constantinopolului
  • 31 J Punerea n racla a brAului Maicii Domnului
  • 1 V †Cuviosul Simeon StAlpnicul si mama sa, Cuv. Marta Inceputul anului bisericesc
  • 2 S SfAntul Mucenic Mamant; SfAntul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului
  • 3 D Sf. Sfintit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei; Cuv. Teoctist
  • 4 L Sf. Sfintit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei; Sf. Prooroc Moise
  • 5 M †Sf. Prooroc Zaharia, tatal Sf. Ioan Botezatorul
  • ×