x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ştim să măncăm fructele?

0
Autor: Carmen Dragan 07 Dec 2007 - 00:00
Ştim să măncăm fructele?

Cu sămburi sau fără, avănd coajă pe care putem să o măncăm sau trebuie să o inlăturăm, fructele ne dau uneori bătăi de cap cănd trebuie să le consumăm in cadrul unei mese in familie sau la restaurant.



Cu sămburi sau fără, avănd coajă pe care putem să o măncăm sau trebuie să o inlăturăm, fructele ne dau uneori bătăi de cap cănd trebuie să le consumăm in cadrul unei mese in familie sau la restaurant.

Fructele reprezintă o grupă de alimente de origine vegetală, caracterizate din punct de vedere nutritiv prin bogăţia in apă, glucide cu moleculă mică, celuloză, săruri minerale, vitamine şi diverse arome. In funcţie de structură, fructele au fost impărţite in: fructe cu seminţe, bace false (merele, perele, gutuile, citricele), fructe sămburoase sau drupe (prunele, caisele, piersicile, cireşele, vişinele, coarnele), fructe false adevărate şi false suculente, cu seminţe mici, răspăndite in pulpa fructului (fragii, zmeura, căpşunile, coacăzele, agrişele, afinele), şi fructe nucifere (nucile, alunele, migdalele, fisticurile şi arahidele).


REGULI. Deşi par nişte alimente uşor de consumat in cadrul unei mese, fie in familie sau la restaurant, există anumite reguli de consumare a fructelor, in funcţie de specificul fiecăruia. Astfel, merele şi perele se taie cu cuţitul in patru părţi egale, apoi se iau sferturile succesiv cu furculiţa şi se cojesc cu un cuţit. Se mănăncă tot cu furculiţa, după ce le-am tăiat in bucăţi potrivite. Strugurii şi cireşele se mănăncă intotdeauna cu măna. Piersicile se ţin cu măna stăngă şi se taie in două. Pentru scoaterea sămburilor şi pentru cojire se foloseşte cuţitul, apoi se iau cu furculiţa şi cuţitul. Căpşunele se mănăncă cu măna, dacă au codiţă, dar de obicei se servesc impreună cu frişcă ori şampanie, şi atunci e nevoie de linguriţă. Prunele şi caisele se dechid cu măna, se scot sămburii şi se mănăncă apoi fiecare jumătate. Portocalele şi mandarinele se curăţă de coajă cu un cuţit, apoi se consumă cu măna, dacă feliile se pot desface cu uşurinţă. In caz contrar, se folosesc furculiţa şi cuţitul. Bananelor li se inlătură coaja cu un cuţit şi se consumă cu furculiţa şi cuţitul. Pepenii şi ananasul se taie in felii şi se mănăncă ajutăndu-ne de furculiţă. Se foloseşte cuţitul doar cănd miezul este prea tare. Pepenii galbeni se pot mănca cu furculiţa, doar in cazul in care sunt mai mici.


Clasificare

După conţinutul de substanţe nutritive, fructele au fost impărţite in: fructe zaharate (citrice), fructe amilacee (banane, castane) şi fructe oleaginoase (alune, arahide, nuci, migdale). Cele zaharate se caracterizează prin proporţia mare de apă, lipsa lipidelor, proporţia scăzută de proteine, bogăţia glucidelor şi a celulozei. Conţin, de asemenea, vitamine, săruri minerale şi au o valoare calorică redusă. Fructele amilacee conţin amidon in cantitate mare şi zahăr in cantitate mai redusă. Fructele oleaginoase sunt deosebit de bogate in lipide. Conţin puţină apă şi glucide. Pot fi consumate proaspete, ca sucuri sau in diverse preparate care se servesc de obicei ca desert. Rolul lor este de a neutraliza aciditatea gastrică, de aceea nu se consumă intre mese.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   fructe,   fructele

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici
Galerie Foto Zi încãrcatã de emoţie ieri în platoul Antena Group, de unde a fost transmis în direct, simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, teledonul Români...
Serviciul de email marketing furnizat de