x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ştim să măncăm fructele?

Ştim să măncăm fructele?

de Carmen Dragan    |    07 Dec 2007   •   00:00
Ştim să măncăm fructele?

Cu sămburi sau fără, avănd coajă pe care putem să o măncăm sau trebuie să o inlăturăm, fructele ne dau uneori bătăi de cap cănd trebuie să le consumăm in cadrul unei mese in familie sau la restaurant.


Cu sămburi sau fără, avănd coajă pe care putem să o măncăm sau trebuie să o inlăturăm, fructele ne dau uneori bătăi de cap cănd trebuie să le consumăm in cadrul unei mese in familie sau la restaurant.

Fructele reprezintă o grupă de alimente de origine vegetală, caracterizate din punct de vedere nutritiv prin bogăţia in apă, glucide cu moleculă mică, celuloză, săruri minerale, vitamine şi diverse arome. In funcţie de structură, fructele au fost impărţite in: fructe cu seminţe, bace false (merele, perele, gutuile, citricele), fructe sămburoase sau drupe (prunele, caisele, piersicile, cireşele, vişinele, coarnele), fructe false adevărate şi false suculente, cu seminţe mici, răspăndite in pulpa fructului (fragii, zmeura, căpşunile, coacăzele, agrişele, afinele), şi fructe nucifere (nucile, alunele, migdalele, fisticurile şi arahidele).


REGULI. Deşi par nişte alimente uşor de consumat in cadrul unei mese, fie in familie sau la restaurant, există anumite reguli de consumare a fructelor, in funcţie de specificul fiecăruia. Astfel, merele şi perele se taie cu cuţitul in patru părţi egale, apoi se iau sferturile succesiv cu furculiţa şi se cojesc cu un cuţit. Se mănăncă tot cu furculiţa, după ce le-am tăiat in bucăţi potrivite. Strugurii şi cireşele se mănăncă intotdeauna cu măna. Piersicile se ţin cu măna stăngă şi se taie in două. Pentru scoaterea sămburilor şi pentru cojire se foloseşte cuţitul, apoi se iau cu furculiţa şi cuţitul. Căpşunele se mănăncă cu măna, dacă au codiţă, dar de obicei se servesc impreună cu frişcă ori şampanie, şi atunci e nevoie de linguriţă. Prunele şi caisele se dechid cu măna, se scot sămburii şi se mănăncă apoi fiecare jumătate. Portocalele şi mandarinele se curăţă de coajă cu un cuţit, apoi se consumă cu măna, dacă feliile se pot desface cu uşurinţă. In caz contrar, se folosesc furculiţa şi cuţitul. Bananelor li se inlătură coaja cu un cuţit şi se consumă cu furculiţa şi cuţitul. Pepenii şi ananasul se taie in felii şi se mănăncă ajutăndu-ne de furculiţă. Se foloseşte cuţitul doar cănd miezul este prea tare. Pepenii galbeni se pot mănca cu furculiţa, doar in cazul in care sunt mai mici.


Clasificare

După conţinutul de substanţe nutritive, fructele au fost impărţite in: fructe zaharate (citrice), fructe amilacee (banane, castane) şi fructe oleaginoase (alune, arahide, nuci, migdale). Cele zaharate se caracterizează prin proporţia mare de apă, lipsa lipidelor, proporţia scăzută de proteine, bogăţia glucidelor şi a celulozei. Conţin, de asemenea, vitamine, săruri minerale şi au o valoare calorică redusă. Fructele amilacee conţin amidon in cantitate mare şi zahăr in cantitate mai redusă. Fructele oleaginoase sunt deosebit de bogate in lipide. Conţin puţină apă şi glucide. Pot fi consumate proaspete, ca sucuri sau in diverse preparate care se servesc de obicei ca desert. Rolul lor este de a neutraliza aciditatea gastrică, de aceea nu se consumă intre mese.

×
Subiecte în articol: gastronomie fructe fructele