x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sub soarele Lakoniei

Sub soarele Lakoniei

de Tudor Cires    |    07 Oct 2010   •   00:00
Sub soarele Lakoniei

În vârful cel mai sudic al Peloponesului, parcă împungând Mediterana, se află faimoasa regiune Lakonia, unde se produce unul dintre cele mai bune uleiuri de măsline ale Greciei. Aici, măslinii se cultivă de peste trei milenii şi jumătate, iar această tradiţie este vizibilă în primul rând în calitatea uleiului obţinut.

Bucureştenii care au vizitat standul Greciei la ultima ediţie a Bucharest Food Festival s-au putut bucura şi ei de acest produs special, cu o aciditate de numai 0,36% (mult redusă, dacă ne gândim că, îndeobşte, uleiul de măsline are o aciditate de 0,8% care poate urca, în unele cazuri, până către 2%), ceea ce îl recomandă inclusiv pentru persoane cu probleme digestive.

"Lakonia are cele mai favo­rabile condiţii din lume pentru producerea unor măsline şi implicit a unui ulei de calitate", ne spunea Cristina Barcun, cea care a promovat uleiul de Lakonia la BFF. "La noi sunt veri calde şi uscate şi ierni blânde, care au permis cultivarea neîntreruptă a măslinilor încă din cele mai vechi timpuri. Solul are o compoziţie unică, este bogat în mi­nerale, livezile de măslini sunt bătute de briza marină, iar coastele muntoase permit o expunere mare la soare."


NU DOAR PLAJĂ...
Printre atracţiile Greciei la Bucharest Food Festival am mai enumera brânzeturile specifice şi plăcintele de tot felul, care au făcut deliciul consumatorilor. Prezentă pentru prima dată la o ediţie a acestui festival, Grecia şi-a făcut simţită prezenţa încă din prima zi, printr-un minunat spectacol folcloric. "Încercăm să ne facem cât mai vizibilă ţara, care a avut parte de un an mai dificil", declara Nickos Diakolios, directorul reprezentanţei de la Bucureşti al Organizaţiei Naţionale de Turism a Greciei. "Vrem să arătăm că Grecia înseamnă mai mult decât plaje frumoase pe timpul verii, că avem de oferit uleiuri şi măsline foarte bune, brânzeturi şi o mulţime de mâncăruri delicioase".


Dolmades Nistisimi - Sarmale de orez în viţă-de-vie
5955-133239-untitled2.jpg● Ingrediente:  foi de viţă, 3 ceşti de ceapă tocată, un fenicul curăţat şi tocat, 5 cepe verzi tocate mărunt, o linguriţă de sare de mare, o ceaşcă de orez, o ceaşcă de mărar proaspăt tocat, o ceaşcă de mentă proaspătă tocată, o ceaşcă de ulei de măsline, piper, cam o ceaşcă de apă, zeama de la o jumătate de lămâie, două lămâi tăiate în sferturi, iaurt.
● Preparare: Adu apa la fiert într-o oală şi opăreşte frunzele de viţă. Scurge-le şi lasă-le sub apă rece apoi usucă-le. Amestecă într-un bol ceapa, feniculul, ceapa verde, sarea şi amestecă bine cu mâinile pentru a înmuia legumele. Adaugă orezul, mărarul, menta, o jumătate de ceaşcă de ulei şi mult piper. Pune umplutura pe foile de viţă şi rulează-le ca pe sarmale. Aşază-le în oala de gătit pe straturi. Când le-ai aşezat pe toate, toarnă deasupra apa, restul de jumătate de ceaşcă de ulei rămas şi zeama de lămâie. Lichidul ar trebui să le acopere puţin. Dacă mai e nevoie, mai adaugă apă. Pune-le pe foc, adu lichidul la temperatura de fierbere, acoperă vasul şi dă focul mai mic. Lasă-l să fiarbă 30 de minute până este gata orezul. Dă de pe foc şi lasă sarmalele să se răcească. Garniseşte cu sferturi de lămâie şi iaurt.


Hortopita rollo - Rulouri cu verdeţuri
5955-133240-untitled3.jpg● Ingrediente:
Pentru blat: 4 ceşti de făină albă, două linguri de praf de copt, două treimi de ceaşcă de ulei de măsline, o ceaşcă de vin alb sec sau de bere.
Pentru umplutură: un kg de verdeţuri amestecate (precum spanac, sfeclă, frunze de păpădie, rucola), o ceaşcă de ulei de măsline, 6 cepe verzi tocate (partea albă şi 10 cm din cea verde), 3 plante de praz tocate, o ceaşcă de pătrunjel proaspăt tocat, două ceşti de brânză feta mărunţită, o ceaşcă de mărar proaspăt tocat, o ceaşcă de stafide, sare piper.
● Preparare: Pentru blat: amestecă făina cu praful de copt într-un vas mare. Adaugă uleiul şi vinul sau berea şi amestecă uşor până se face un aluat. Dacă este nevoie, mai adaugă puţină făină. Modelează aluatul în forme rotunde şi lasă-le să stea 15 minute. Pentru umplutură: spală verdeţurile, scurge-le şi pune-le într-un vas mare cât sunt încă ude. Găteşte-le la temperatură mare, amestecând, până se înmoaie. Lasă să se răcească. Scurge excesul de lichid din verdeţurile înmuiate cu mâinile, apoi toacă-le mărunt. Încălzeşte un sfert dintr-o ceaşcă de ulei într-o tigaie mare şi sotează prazul şi ceapa cam 9-12 minute. Adaugă verdeţurile, pătrunjelul şi 3 linguri de ulei şi mai sotează pentru încă 4 minute sau până când s-a evaporat lichidul. Dă de pe foc şi adaugă brânza, mărarul, stafidele şi piperul. Gustă şi adaugă sare dacă este nevoie. Lasă la răcit. Încălzeşte cuptorul la 190 de grade. Unge cu uleiul rămas o tavă de plăcintă. Împarte aluatul în 4 bucăţi. Ia o bucată şi întinde-o în formă dreptunghiulară pe o suprafaţă cu făină. Unge cu ulei pe ambele părţi. Pune un sfert din umplutură pe foaie, lăsând cam 3 centimetri neacoperiţi în mar­gini. Rulează pe partea mai lungă, asemenea unei ţigări, şi pune-o în formă de melc în mijlocil tăvii. Fă la fel şi cu celelalte bucăţi de aluat, continuând melcul iniţial în tavă. Coace cam 45 de minute sau până devine auriu. Lasă-l să se răcească 15 minute înainte de a tăia.


Domadokeftedes - Chiftele de roşii
5955-133241-untitled4.jpg● Ingrediente:
500 g roşii tari, două cepe medii tocate mărunt, sare şi piper, 6 linguri de busuioc proaspăt tocat, două linguri de pătrunjel tocat, două linguri de ulei, 150 g făină, ulei de măsline pentru prăjit.
● Preparare: Spală roşiile şi dă-le pe răzătoare. Amestecă-le cu pătrunnjelul, busuiocul, uleiul şi făìna. Adaugă sare şi piper. Mixtura ar trebui să fie groasă. Mai adaugă puţină făină dacă este necesar. Fă mici biluţe din aluat şi prăjeşte-le în ulei de măsline.

×
Subiecte în articol: profesionistii