x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Talent - Bucatarul secolului

Talent - Bucatarul secolului

de Veronica Guzun    |    16 Ian 2006   •   00:00
Talent - Bucatarul secolului

Paul Bocuse a introdus o noua moda in gastronomie, fiind unul dintre fondatorii "nouvelle cuisine". In 1989 a fost numit "Bucatarul secolului", iar un an mai tarziu restaurantul in care creeaza maestrul a fost distins cu premiul "1er restaurant du Monde" (cel mai bun restaurant din lume).

In prezent, Lyon-ul este considerat capitala gastronomiei mondiale. Poate ca acest oras nu s-ar fi bucurat de o asemenea onoare daca renumitul bucatar Paul Bocuse nu ar crea operele de arta gastronomica intr-un restaurant din Lyon.

Gurmanzii cunosc prea bine meritele pe care le are Paul Bocuse in arta culinara. El a introdus o noua moda in gastronomie, fiind unul dintre fondatorii "nouvelle cuisine". In procesul de preparare a bucatelor, Bocuse evita sa foloseasca sosuri grase si retete sofisticate, in schimb gateste doar din produse naturale si proaspete. Astfel, renumitul chef lyonez a devenit un exemplu pentru bucatarii tineri, adeptii "nouvelle cuisine", dar si un ambasador al bucatariei franceze. Cunostintele sale despre arta culinara au fost transpuse in trei carti: "La Cuisine du Marche" (Bucataria Pietei), "Bocuse, dans votre cuisine" (Bocuse, in bucataria dumneavoastra) si "Cuisine des regions de France" (Bucataria regiunilor Frantei).

JUBILEU. In februarie 2006, Paul Bocuse va implini 80 de ani, din care mai bine de sase decenii le-a dedicat artei culinare. In toti acesti ani, el a invatat ca "drumul spre inima trece prin stomac", aceasta expresie fiindu-i moto atunci cand vine vorba de arta gastronomica.

ACTIVITATE. In 1987, el a creat primul concurs mondial de gastronomie: "Bocuse d’Or", care se organizeaza o data la doi ani in "capitala gastronomiei mondiale", Lyon. Maestrul este cunoscut si prin faptul ca a inventat diverse preparate, care astazi sunt prezente in meniul celor mai mari restaurante din lume, iar supa de trufe negre V. G. E. este unul dintre acestea. Preparatul a fost creat in 1975, cand Paul Bocuse a primit decoratia Legiunii de Onoare din partea presedintelui Republicii Franceze, Val...ry Giscard-d’Estaing. Pe parcursul anilor, ambasadorul gastronomiei franceze a primit diverse distinctii. In 1989 a fost numit "Bucatarul secolului", iar un an mai tarziu restaurantul in care creeaza maestrul a fost distins cu premiul "1er restaurant du Monde" (cel mai bun restaurant din lume).

RETETE

Carnaciori de raci

Faci intai clatite si le lasi de se racesc, apoi le tai in patru, ca sa se faca carnaciori de un deget de lung. Iei varfuri de sparanga, ciuperce si codite de raci. Ciupercele sa fie mai inainte inadusite cu un pic de unt, pane ce se moaie. Apoi iei toate aceste si le toci la un loc, pui putin unt de raci intr-o tigaie si-l infierbinti. Sa pui tochitura inuntru si o lasa de se prajeste; iei de pe foc. Pui un ou intreg si un galbenus, sa-l amesteci si lasi de se raceste putin. Apoi intinzi de o muche de cutit tocatura pe o petita, le faci carnaciori, le asezi frumos pe farfurii unse cu unt si, cu jumatate de ceas pana a nu da bucate, torni putina smantana dulce si le pui pe jaratic. De voiesti, le impodobesti cu codite de raci prajite.

Aluat de pasteta

Pune pe o masa 220 dramuri de faina, taie felii 132 dramuri unt si 44 dramuri grasime prospata si-o amesteca bine cu un sucitoriu. Pune sare, doua oua intregi si doua galbenusuri, opt linguri smantana si-l mestica bine cu-n cutit. Intinde-l de doua ori, apoi il pune in patru si-l lasa un ceas sa se odihneasca. Apoi il intinde ca muchea de cutit si fa ce vrei cu dansul.

M. Kogalniceanu, C. Negruzzi, "Retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti", Editura Dacia 1973
×
Subiecte în articol: gastronomie bocuse