Fara munca, 'talentul e doar un foc de artificii', spunea renumitul scriitor francez Honoré de Balzac. Tinerii care au participat la proiectul 'Curcubeu – Centru de formare si integrare profesionala', de la Sighisoara, au avut sansa de a fi initiati de profesionalisti in domeniu si de a munci foarte mult, pentru a nu-si lasa talentul sa se risipeasca.
Gazda primitoare
Cel de-al optulea curs al acestui proiect care urmareste formarea si integrarea profesionala a 20 de tineri cu varsta intre 18 si 24 de ani, provenind din medii dezavantajate social, din Sighisoara si din satele din jur, s-a desfasurat in zilele de 25, 26 si 27 mai. De data aceasta, Sighisoara a fost gazda unui grup de specialisti din domeniul hotelier si tineri beneficiari din cadrul SOS Kinderdorf Niederrhein, Germania, partener transnational. Acesta este cel mai mare centru de integrare si formare profesionala din lume si functioneaza din anul 1985. Scopul lui este de a califica si integra profesional diferite grupuri-tinta, de la tineri absolventi ai unei forme de invatamant pana la persoane adulte aflate in cautarea unui loc de munca, emigranti si inclusiv persoane dezavantajate din punct de vedere medical, social, psihic si economic, cu scopul imbunatatirii calitatii vietii acestora.
Jurnalul National, prin suplimentul Jurnalul de bucatarie, este partenerul acestui proiect si contribuie la buna desfasurare a cursurilor. De data aceasta, tinerii au fost initiati de formatori practici ai Centrului de Formare si Integrare Profesionala Curcubeu, in colaborare cu trei specialisti germani din domeniul hotelier. Cei prezenti la eveniment au avut parte de un program foarte atractiv. Ei au vizitat fabrica de textile din oras, Tarnava, si satele de unde provin cursantii: Daia, Vulcan si Apold. Din program a facut parte si o excursie la rezervatia naturala Breite.
Cursantii s-au pregatit asiduu pentru cina festiva cu preparate din bucataria traditionala romaneasca, organizata in seara zilei de vineri, 27 mai, la Hotelul Burg-Hostel. Ei au fost implicati in toate aspectele organizarii acesteia: promovare, logistica, ospitalitate.
Proiectul se apropie de etapa finala. Dupa ce vor termina practica, proaspetii bucatari, ospatari si somelieri ne vor putea pregati sau servi masa chiar intr-unul dintre cele mai sofisticate restaurante.