x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tamaioasa romaneasca (I)

Tamaioasa romaneasca (I)

11 Iun 2005   •   00:00
Tamaioasa romaneasca (I)

Soiul aromat cu numele Tamaioasa Romaneasca se cultiva de secole pe teritoriul Romaniei, unde este si foarte bine aclimatizat.

Drept consecinta, acest soi a participat efectiv la alcatuirea unor sortimente traditionale de vinuri din podgoriile Dragasani, Dealu Mare si Cotnari, fapt pentru care viticultorii romani l-au considerat "de-al casei", dandu-i numele de Tamaioasa Romaneasca.

Acest soi aromat are o istorie proprie, foarte complicata si romantata in acelasi timp, fiind, dupa parerea mea, unul dintre soiurile la care "curriculum vitae" nu s-a clarificat complet. De aceea, acest soi aromat, cunoscut in tara noastra sub numele de Tamaioasa Romaneasca, cu o istorie multimilenara, este poate unul dintre cele mai vechi pe care le-a cunoscut omenirea, din care s-a preparat si continua sa se obtina si in prezent vinuri aromate de o deosebita calitate. Este vinul care se bea cu smerenie in genunchi sau cu deosebit respect in picioare. Pentru a nu se crea confuzii, fata de alte vinuri aromate, tin sa precizez ca acest soi aromat nu are nimic in comun cu soiul Muscat Ottonel, care a fost recent obtinut, in anul 1852, de catre amelioratorul francez Robert Moreau din Angers.

Originar din sudul insorit al Eladei, acest soi aromat a fost cunoscut si apreciat deja din Antichitate, la inceput in Grecia Antica si apoi in toate tarile care apartineau bazinului mediteranean, folosindu-l ca moneda de schimb, in cadrul comertului pe care grecii il practicau in acea perioada. Cu timpul, datorita cresterii consumului, a cerintelor acestui tip de vin si, probabil, pentru a reduce cheltuielile si timpul de transport, grecii si, mai tarziu, romanii, o data cu extinderea imperiului, s-au gandit ca, in paralel cu transportul de vin, sa se efectueze si transportul de butasi provenit din acest soi.

In acest mod, soiul aromat din sudul Greciei Antice a inceput sa fie cultivat pe suprafete mari inca din Antichitate, in mai multe zone ale Marii Mediterane si, probabil, a ajuns pe aceeasi cale si in diverse colonii grecesti existente in Marea Neagra (deci, si pe teritoriul actual al Romaniei). Astfel, in sudul Galiei, in provincia Narbonnaise (prima provincie fondata de Imperiul Roman pe teritoriul Galiei in anii 27 i.Hr.), in zona actuala a orasului Montpellier, au fost facute primele plantatii de acest soi, din care s-au obtinut vinuri care in timp au devenit celebre si au fost comercializate (cu toate ca proveneau din acelasi soi) cu numele localitatilor de origine. Asa au aparut celebrele Muscaturi: Muscat de Frotignan, Muscat de Lunel si altele. Astfel, acest soi originar din Grecia a ajuns sa fie naturalizat in Franta. Asa cum s-a intamplat in Romania cu acest soi grecesc, devenind Tamaioasa Romaneasca. Raspandirea acestui soi a continuat in acele timpuri si in Italia, Spania, Portugalia etc., tari europene cu vechi traditii in cultura vitei-de-vie, precum si in tari viticole noi ca SUA, Argentina, Brazilia, Australia, Africa de Sud etc., fiind cunoscut sub diverse sinonime. Suprafata actuala pe glob, cultivata cu acest soi, este de circa 45.000 ha, dintre care Italia detine 14.000 ha.

×
Subiecte în articol: gastronomie