x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tara laptelui

Tara laptelui

de Mara Raducanu    |    07 Iun 2006   •   00:00
Tara laptelui
GARGANTUA SI PANTAGRUEL - MONGOLIA
Calatoria si gastronomia merg mana in mana! Si nu spun acest lucru la intamplare. Dimpotriva, ma gandesc ca "impuscam doi iepuri dintr-o singura lovitura". Pe de o parte, cunoastem obiceiurile si traditiile altor popoare, iar pe de alta parte ne delectam papilele gustative cu bucate savuroase, preparate din ingrediente inedite si aromate. In popasurile noastre gastronomice intalnim oameni si oameni. Civilizatii greu de inteles, dar in acelasi timp inedite si fascinante. Ne e greu sa rezistam tentatiei de a le descoperi pe de-a-ntregul, asa cum sunt ele. Mongolia este, fara indoiala, un astfel de loc. Haideti sa descoperim impreuna cu ce delicii culinare ne vor rasfata mongolii si cu ce se hranesc ei in viata de zi cu zi.

DIFERENTE. Dintotdeauna am asociat Mongolia cu numele lui Gingis Han. Cu stepe vaste unde alearga caii salbatici, cu oameni descurcareti si gata sa se adapteze oricaror conditii de trai. In Mongolia traiesti practic intr-o alta lume, in care, o data ce te obisnuiesti, nu te-ai mai da plecat. La capitolul bucate, mongolii se pot lauda cu o bucatarie simpla, dar diversa. O vorba din batrani spune ca, daca te scalzi in lapte, devii mai frumos si mai intelept. Ei bine, ati nimerit la locul potrivit, caci Mongolia este "tara laptelui" si, implicit, a branzeturilor. Unt, lapte batut, cascaval, branza, iaurt, cumas (bautura preparata din lapte de iapa fermentat) - iata doar cateva dintre lactatele nelipsite de pe masa mongolilor. Sa nu va speriati insa daca veti fi serviti cu un lapte putin mai altfel, adica... ros...! Nici o grija! Este un lapte de iac (animal rumegator din Tibet, mai mic decat bivolul, cu corpul acoperit de par lung), ce se numara printre alimentele preferate ale mongolilor.

BUCATARIA MONGOLA. Si, dupa ce v-ati relaxat stomacul cu atatea branzeturi, sa trecem la mancaruri mai consistente. Carnea pare a fi pe placul mongolilor. De oaie, de vita, de iac, cal sau camila, aceasta este consumata mai mult fiarta. Vanatul face parte si el din meniul zilnic. Dar, inainte de a va apuca de gatit, nu cautati disperati cuptorul. Pentru ca pur si simplu nu exista. Se folosesc pietrele pentru a prepara "Boodog" - carne de capra dezosata si coapta in propria piele sau "Khorkhog" - un amestec de carne, legume si vegetale coapte pe pietre, intr-o oala inchisa ermetic.

Carne de oaie cu orez si ciuperci, vita cu sos tomat si piper, "buuz de mongolie" - un preparat din carne de vita cu un sos din ceapa, usturoi, faina de grau, condimentat cu sare si piper - iata doar cateva dintre preparatele traditionale ale mongolilor. Suna tentant, nu?

Insa, mare grija! Bucataria mongola este bogata in calorii si foarte grasa, tocmai pentru a lupta contra frigului. Daca tot va este rece, incercati un ceai fierbinte, bautura lor preferata. Cu o mica diferenta. Mongolii beau ceaiul putin sarat.

Cu timpul va veti obisnui! Ca, doar, pofta vine mancand!

CEAI MONGOLEZ
INGREDIENTE: 200-300 g ceai, 3 litri de apa, doua linguri cu frisca, 50 g unt, doua lingurite cu sare, 5-6 boabe de piper negru.

PREPARARE: Peste ceai se toarna apa rece si se pune la fiert, la foc potrivit. Dupa ce a dat in clocot se mai lasa inca 15-20 minute, la foc mic. Apoi se adauga frisca incalzita, untul, sarea, boabele de piper, se acopera si se lasa inca un sfert de ora, dupa care se toarna in cesti.

×