x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Târguri şi expoziţii de poveste

Târguri şi expoziţii de poveste

de Maria Belu    |    03 Feb 2011   •   18:39
Târguri şi expoziţii de poveste

Rochii de mireasă cu trenă sau fără, costume în trend pentru viitorii gineri, coafuri la modă sau concursuri de Miss, dar şi bunătăţi tradiţionale pentru toate gusturile, stropite din belşug cu vinuri alese sunt doar câteva dintre noutăţile târgurilor de weekend.

Un târg pentru sănătatea ta!

Alimentele bio şi preparatele tradiţionale, fructele şi legumele, produsele naturiste, dulciurile, pălinca, vinul, ceaiul, siropurile, produsele apicole, uleiurile naturale, cosmeticele, detergeniţii şi soluţiile bio pentru casă sunt doar câteva din “ingredientele” unui târg de succes. Bioma Agro Ecology Co organizează, în perioada 4-6 februarie, în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi, Ecoagris – Târgul pentru sănătatea ta. Ca noutate la această primă ediţie se inaugurează “Atelierul gastronomic”, în cadrul căruia Rodica Ţiplea, producător din Maramureş, găteşte, în faţa publicului, sarmale şi plăcinte după reţete tradiţionale. Cumpărătorii îşi pot achiziţiona, la preţ de producător, şi delicioasele preparate tradiţionale maramureşene, preparate din carne de porc de Mangaliţa, bucate despre care cunoscătorii spun că nu au colesterol.

Târg de nunţi

Începând de azi, 4 februarie, până duminică, 6 februarie, cuplurile de tineri timişoreni îndrăgostiţi, care doresc să se căsătorească, pot alege să viziteze Târgul de nunţi. Evenimentul se desfăşoară la Iulius Mall, pe toate cele trei niveluri ale magazinului – demisol, parter şi etaj. Expozanţii au venit cu o ofertă variată şi completă pentru organizarea unei nunţi perfecte. Nu vor lipsi rochiile de mireasă, cu trenă sau fără trenă, dar nici costumele de ginere şi, de asemenea, tinerii vor găsi aici ultimele tendinţe în materie de decoraţiuni, de aranjamente florale, invitaţii de nuntă, torturi, sonorizări, coafuri etc.

Festivalul mireselor!

De azi şi până duminică Sala Palatului, din Capitală, este gazda evenimentului: Festivalul miresei. Pe toată durata festivalului tinerii însurăţei îşi vor putea alege, dintr-o ofertă foarte bogată, rochiile de mireasă, din colecţiile 2011, ale unor cunoscute branduri precum Allure Bridals, Morilee, Ellis Bridals, Alyce Designs, Fara Sposa, Eden Bridals, Ronald Joyce, Madeline Gardner, Victoria Jane, Maya Fashion, Il Creatore etc. De asemenea, vor fi trei zile cu demonstaţii live de coafuri, muzică de nuntă şi machiaj. Ca noutate la această ediţie va avea loc şi un concurs de Miss cu şi pentru mirese, iar cea care va fi încoronată Mireasa anului 2011 va primi o rochie de mireasă deosebită, bijuterii scumpe, dar şi un pictorial într-o revistă de profil. Din juriul concursului vor face parte Codrin Ştefănescu, Liviu Vârciu, Claudiu Pătraşcu, Lucian Iliescu, iar prezentator va fi simpaticul Wilmark, care se va ocupa şi de antrenerea mireselor pentru “probele dure” de vals şi de hora miresei.

Organizatorii promit trei zile fantastice cu multă distracţie, dar şi cu premii deloc de neglijat, precum o maşină şi o nuntă completă în valoare de 16.000 de euro.

Delicatese de început de Făurar

Cea de-a 33-a ediţie a Târgului naţional al produselor ecologice, tradiţionale şi naturale produse în ferme şi gospodării ţărăneşti din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice este dedicată “Zilei ursului”. “Aşa se ştie din bătrâni, că pe 2 februarie ursul iese din bârlog. Dacă-şi vede umbra, adică e timp frumos, soare, intră în bârlog, pentru că iarna va mai dura patruzeci de zile, aşa se zice, dacă e ceaţă şi înnorat, dărâmă bârlogul, trage o joacă şi merge în pădure semn că iarna e pe sfârşite. Noi luăm resturi de la tăierea animalelor, le lăsăm ursului, adică Moşului Martin, ca mulţumire pentru că ne-a ocolit animalele”, spune Vasile Muşetescu din comuna Şimon, judeţul Braşov.

Producătorii le vor oferi vizitatorilor, în premieră, ciorbă de salată cu afumătură, dar şi viţel împachetat în mirodenii şi afumat timp de 6-7 ore la fum din jeratec de lemn de fag. De asemenea, bucureştenii vor găsi aici fructe şi legume proaspete, dar şi multe alte bunătăţi precum ceafă afumată, cotlete de porc, cârnaţi afumaţi jambon, pâine de casă etc.

Sâmbătă şi duminică, începând cu ora 11:00, în cadrul atelierului gastronomic, Gabriela Mateiuc din Tocileni va prepara gogoşi din Moldova. “Vă aşteptăm să gustaţi cele mai bune gogoşi, aşa cum ştim noi să le facem aici în Moldova şi cu care întâmpinăm la zile de sărbătoare pe vizitatori, urători. Din făină de la moara din Dumbrăveni, judeţul Suceava o să facem o cocă cu apă, drojdie, zahăr şi puţin ulei. O să punem şi arome naturale: coajă de la lămâie sau portocală. Şi vom face gogoşi simple sau cu brânză de vaci dulce cu stafide sau cu caş şi mărar. Brânza o aducem din zonă de la un producător din Săveni, judeţul Botoşani. O să vă invităm şi la “poale în brâu”, tradiţionale pentru zona noastră care din aceeaşi compoziţie şi, pe lângă compoziţia cu brânză, se mai pot umple cu dovleac, cartof sau varză”, a spus gospodina.

Bunătăţi pentru toate gusturile

Începând de mâine, 4 februarie şi până duminică, 6 februarie Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman le aduce bucureşenilor, la ARK Bursa Mărfurilor, produsele tinerilor Liliana şi Bogdan Cucoş din Frătăuţii Vechi, judeţul Suceava. Tinerii sunt a doua generaţie de producători şi vor veni la târg cu caşcaval din lapte de vacă cu nucă, cu busuioc, cu ardei şi verdeaţă, afumat în afumătoare de lemn cu rumeguş de fag şi cetină de brad etc.

Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman şi Slow Food Valahia Gusturilor sunt două grupuri care militează pentru susţinerea micilor fermieri şi promovarea produselor locale, prin principalul lor proiect Târgul     Ţăranului/Earth Market, dar şi prin multe alte proiecte educaţionale.
×